С какво ВОДА превъзхожда Орденът на феникса

Преди време в една от Хари Потър групите коментирахме доколко адекватна организация е Орденът на феникса без Дъмбълдор. Според някои, дори без лидера си, организацията е силна и ако има нова заплаха в света на магьосниците, те ще се обединят. Аз обаче не съм съгласен и смятам, че Войнството на Дъмбълдор има много по-големи шансове да предизвика някаква промяна.

Войнството на Дъмбълдор в Хари Потър и орденът на феникса

Каква е разликата между ВОДА и Орденът на феникса?

Основната разлика между двете организации е в това, че докато Дъмбълдор се опитваше да движи нещата еднолично, Хари Потър позволяваше на членовете на организацията да имат много по-голямо участие. Дъмбълдор пазеше тайните си, не споделяше плановете си и когато умря, организацията беше разбита за няколко месеца. За разлика от него, Хари (с помощта на Хърмаяни, разбира се), създаде организация, в която всички са равни. Това позволи на ВОДА да остане активно, дори когато Хари го нямаше.

Войнството на Дъмбълдор в Хари Потър и орденът на феникса

Именно тази структура на ВОДА даде възможност на Невил Лонгботъм да поведе съпротивата срещу смъртожадните, да осигури убежище на бегълците и да повика останалите членове, когато започна "Битката за Хогуортс". Истина е, че се отзоваха и много членове на Ордена, но за да е възможно това, заслугите са само и единствено на Невил. По тази причина не разбирам защо някои хора питат дали е било възможно Невил да е бил герой - той Е герой.

Какво е бъдещето на двете организации?

Според мен с Орденът на феникса е свършено. Няма го лидерът и организаторът, който да ги събере отново, както направи след второто завръщане на Волдемор. Няма ги и някои от най-активните и важни членове, като Муди, Лупин и Снейп. Орденът е една лидерска организация, която не може да съществува без глава.

Смъртожадни нападат сватбата на Бил и Фльор в Хари Потър и даровете на смъртта

За разлика от тайното общество на Дъмбълдор, Армията на Дъмбълдор ще продължи да съществува, докато има поне двама членове, които да пазят омагьосаните си монети и да чакат да бъдат призовани за нова битка.
Доказателство, че ВОДА е все още тук и не се е сляла с Орденът на феникса е репортажът на Рита Скийтър, в който се споменава организацията. Това е доказателство, че Войнството вече не е малко затворено тайно общество, а организация на доброволци, към която всеки, който желае, може да се присъедини.

Защо съществува тази разлика?

Обяснението за различния начин, по който са структурирани двете групи, можем да намерим в думите на Дъмбълдор в "Хари Потър и даровете на смъртта" - понякога най-подходящи за властта са тези, които най-малко се стремят към нея.
Дъмбълдор иска да командва и да контролира всичко. Хари Потър прави само това, което е необходимо и застава начело само тогава, когато няма кой друг да застане отпред. Именно затова Хари Потър е много по-добър лидер от Албус Дъмбълдор.

Войнството на Дъмбълдор в Хари Потър и орденът на феникса

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд