Олга Дочева - една българка на снимачната площадка на Фантастични животни 2

Едва ли има някой от нас, който не би се радвал да присъства на речта на Гринделвалд във Франция. Имам предвид преди заклинанието Протего диаболика да съкрати броя на аврорите в Европа, естествено. За Олга Дочева това не е само мечта - тя е била в гробницата на Лестранж в продължение на 20 дни. Благодарим ѝ, че се съгласи да сподели с читателите на Мъгълофобия преживяването си, за което няма как да не ѝ завидим.

Коя е Олга Дочева и как любовта ѝ към киното я доведе до снимачната площадка на Фантастични животни

Изкуството е в кръвта на Олга и след като цели 13 години се занимава с народни танци, преди няколко години решава, че е време да последва мечтата си и да се захване с кино. Пътят ѝ я отвежда в Лондон, където започва да учи актьорско майсторство.

Освен актриса, Олга е и сценарист.
"Преди съм писала разкази и стихотворения, но от много години не съм го правила", разказва тя. "Предпочитам да пиша по-скоро сценарии. Имам два късометражни реализирани и два експериментални. В момента развиваме един пълнометражен проект, озаглавен SAMODIVA, с две мои колежки - Йоана Дралчев и Никол Костова. В момента сме в процес на привличане на интерес към проекта и потенциални инвеститори. Можете да откриете повече за него на www.facebook.com/samodivathemovie или инстаграм @samodivathemovie."
Олга Дочева на сет, зад камера, на авторския си проект- SAMODIVA, писан под псевдонима O.G. Koleff със своята колежка Никол Костова 2018

Създаването на филмите е това, което наистина интересува Олга, а "Фантастични животни" не е единствената мащабна продукция, в която тя взема някакво участие - наскоро беше зад камера, като асистент скриптер, за снимките на петата част от легендарната поредица "Рамбо".

"Сега искам да си финализирам моя сценарий и да намеря пари, за да го снимаме. Това ми е най-основният фокус. Също така разработваме платформа за български актьори. В него ще се съдържа необходима информация за запътили се колеги към Лондон. Също така работа по двойки и тройки по метода а Майзнер. Като финала на уъркшопа ще бъде заснемането на сцени и сглобяването на шоу рийл. Повече можете да научите за това и как да се включите, пишете на мейл mymoonaproductions@gmail.com Планираме да го направим като уъркшоп от март месец в България."
Актьорски хедшот на Олга Дочева 2017

И макар Олга да признава, че основният ѝ фокус в момента е актьорската ѝ кариера, именно благодарение на тази си страст тя успява да се срещне с един от най-любимите си актьори - Джони Деп.

"Братя мои, сестри мои" - 20 дни да слушаш речта на Гринделвалд

В Лондон Олга е регистрирана в агенция за статисти и съвсем случайно получава предложение да участва в сцена от "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд".

"Бяхме 20 дни на снимки. 600 човека - една огромна зала, пълна с магьосници. И това беше най-якото", разказва с вълнение Олга. "Не може да се отрече, че това е много силна сцена."

Когато я попитахме дали присъствието на снимачната площадка не разваля магията, Олга каза: "Още в България бях участвала в снимки на филм, така че за мен целият процес не беше чужд. И по никакъв начин не развали магията. Напротив - в този момент ние създавахме магията."

За сцената си във "Фантастични животни" Олга трябвало да се облече в дрехи от началото на миналия век: "Това беше много интересно. Първоначално щяха да ме облекат в едно друго нещо. То беше по-яко. Обаче в крайна сметка промениха решението си. И аз след това бях благодарна. Аз бях от облечените жени. Имаше едни, които бяха с много изрязани рокли, а снимките бяха през ноември и колкото и да отопляват пространството, повярвайте ми, студено е. И това може би беше най-гадното нещо на снимките. В повечето случаи ти е студено."

Как Олга Дочева се появи на една от първите снимки от филма

Ние от Мъгълофобия попаднахме на Олга съвсем случайно. Тя беше на една от първите снимки, които се появиха в интернет, когато работата по филма започна. Съвсем случайно Криси Гайдарова от препрочитателския клуб я забеляза и я позна от времето, когато е ходила на уроци по танци.

Олга Дочева на снимка от сета на Fantastic Beasts 2, Лондон 2017

"Тази снимка е спомен от работния процес, нещо което желаех да имам и получих без усилие.
За сцената в Лондон беше отделен само един снимачен ден. За нея щяха да изберат не повече от 50 души. Не ни бяха казали какво да правим точно. Аз се хванах под ръка с това момче, с което сме на снимката. И не знам как се озовахме съвсем случайно точно там, където Еди минава. Там естествено имаше папараци - тъй като не можеш да спреш хората да снимат, въпреки че улицата е затворена.
На следващия работен ден пак бяхме в студиото. Още на вратата ме спряха и ми казах, че са ме снимали заедно с Еди Редмейн."

"We Love You Johnny" и срещата с големия актьор

Олга само се е разминала с Еди Редмейн, но с друг голям актьор е успяла дори да размени няколко думи. И то не кой да е, а самият Джони Деп (Гринделвалд).

"Много обичам Джони Деп и когато разбрах, че ще участвам в сцена с него, ми беше супер готино. Още по-приятно ми беше да ходя на работа."

Веднъж, докато медитира, на Олга ѝ хрумва да направи плакат на актьора. По това време тя живее в квартира, в която преди се е била настанила художничка и от нея са останали бои. Платното обаче се оказва проблем: "В крайна сметка използвах едно руло хартия за подаръци - най-дългото парче хартия, което намерих."

И макар да се колебае, Олга решава да осъществи плана си. Започва да рисува плаката с надпис "We Love You Johnny", докато чака да бъдат извикани за снимките. Това чакане често се е проточвало с часове, понякога по 7-8 и всички участници в сцената са делили голяма тента. Естествено дейността на Олга привлича интереса на хората, които в крайна сметка се включват с послания до актьора. 

Това е доста рискован ход, защото контактите между статистите и звездите са забранени: "Нямаш право да им говориш, освен ако те не те заговорят", спомня си Олга. "Като английската кралица. Вече бяха изгонили две момичета, защото му били дали телефонния си номер."
В крайна сметка плакатът стига до хората, които трябва да преценят дали да бъде даден на Джони Деп. "Реших да не споменавам, че идеята ми е дошла докато медитирах. Казах им, че според мен този човек трябва да почувства любовта ни. Ние бяхме 600 човека и се забавлявахме, а той си седеше сам в караваната. В крайна сметка не знам дали е стигнал плакатът до него или не. Много ми се искаше лично да му го дам, но се разминах."

И случайно или не, точно в деня, когато Олга прави плаката, Джони Деп се приближава до мястото, където е тя.
"Аз бях на четвърти ред, а той се приближи до първи. И си казах, че трябва да направя нещо по въпроса. Слязох долу и естествено много се притесних. Това не е човек, който срещаш всеки ден. Аз си застанах просто, знаех, че не мога да му говоря. Той обаче ме заговори и попита как се казвам. Казах му "Олга", а той отвърна "Аз съм Джони". "Знам!", извиках аз.
И в общи линии си казахме две три приказки. Питах го за "Карибски пирати". Пратих му много поздрави от Раделина от България, тъй като тя ме беше помолила да го направя, ако някога се заговорим."

Впечатленията на Олга за останалите звезди във филма

И макар Олга да е успяла да поговори единствено с Джони Деп (което не е малко), участието ѝ в тази най-важна сцена ѝ позволява да си създаде впечатление и за останалите звезди: "На сцената с Гринделвалд бяха двете момичета - Катрин Уотърстън и Алисън Судол. Там беше и Дан Фоглър. Той е много готин, между другото. Много е забавен. Но си се държи като звезда - не си говори много с хората. Докато Езра Милър си говореше повече с хората и беше много готин. Той не звезделее, 100% пич."

Олга Дочева е изживяла нещо, за което повечето от нас могат само да мечтаят. Благодарим ѝ, че ни даде този уникален поглед към снимачната площадка на "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд". Може да откриете повече информация за нея в личния ѝ сайт www.olgakoleff.com, а скоро и на адрес MyMoonAProductions.com.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд