Протего диаболика - магическият огън на Гелърт Гринделвалд

В една от най-интересните сцени от "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" черният магьосник създаде вълшебен огън, който пропускаше само верните му последователи и унищожаваше всички останали. От филма нямаше как да разберем, но от сценария знаем, че заклинанието за този огън е "Протего диаболика".
Гринделвалд прави магията Протего диаболика

Протего е едно от познатите ни заклинания, но ефектът му е съвсем различен. Какво тогава е Протего диаболика?

Какво прави заклинанието Протего диаболика?

Подобно на оригиналното Протего, диаболика създава щит около магьосника, който го е направил. Този щит обаче не позволява на никого, който не е напълно верен на създателя му, да премине през него. Вместо това, дори да има капка съмнение, огънят го унищожава.

Ние видяхме как Крол, един от привържениците на Гринделвалд, не успя да мине теста на огъня и изгоря. Куини обаче, явно повярвала искрено в целите на Гринделвалд, премине без проблем. Виковете, на които станахме свидетели във филма, не бяха заради огъня, а заради пълното осъзнаване, че преминавайки в кръга, тя се отказва не само от Джейкъб, но и от сестра си аврор.
Куини Голдстайн във временната квартира на Гринделвалд

Щитът има формата на огън и може да се насочва, като по този начин служи и като оръжие.

Защо толкова мощна магия беше спряна с най-простото контразаклинание?

Някои зрители още след филма се питаха как е възможно могъщото заклинание на Гринделвалд да бъде спряно с най-обикновеното контразаклинание, което познаваме. Аз обаче се чудя как тези зрители решиха, че заклинанието е сложно?

Гринделвалд прави магията Протего диаболика
Да, то е много мощно, но от историята на заклинанието Експелиармус знаем, че една магия може да е много ефективно, без обаче да е трудна за правене или трудна за противодействие. Протего диаболика вероятно е не по-сложно от другото заклинание протего, но е толкова могъщо заради силата на Гринделвалд.

Срещу него беше противопоставена обединената сила на Нют, Тезей и Тина, както и мощта на 600-годишния Никола Фламел, който със сигурност е много силен, нищо, че не се е сражавал от близо 200 години.

Но как те знаеха, че Фините ще свърши работа?

Това е теория, но според мен доста логична. Знаеха по същия начин, по който знаеха всичко, което ще се случи тази вечер - Дъмбълдор. Не бих изключил вероятността Дъмбълдор да е помогнал на Гринделвалд в създаването на заклинанието и затова да е могъл да каже на Фламел, че може да го използва.
Нют и Тезей Скамандър се противопоставят на Протего диаболика

Остава още много неясни неща за същността на тази магия. Струва ми се, че тя няма да е толкова важна за сюжета, така че едва ли някога ще открием точните отговори. Това обаче не може да ни спре да дискутираме темата.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд