Пет невалидни аргумента, че Макгонъгол е добър преподавател

Минерва Макгонъгол
Преди време писах статия, в която обясних защо считам Минерва Макгонъгол за един от добрите преподаватели в “Хари Потър”. В отговор на тази публикация Вилорп, един от най-редовните читатели на блога, написа друга статия, в която обяснява защо Макгонъгол не е толкова перфектна.
Автор: Спасимир Игнатов - Вилорп

1. Методична ли е Макгонъгол? Не, тя е закостеняла

Тя е стара. Всъщност е стара дори по магьосническите стандарти. И като имаме предвид, че нямаме данни за момента да е починала, то тя вероятно е най-старият жив магьосник към момента. Гащите на Мерлин, та тя помни как бабата (забележете бабата!) на Невил е имала проблеми с часовете си по вълшебство!
Минерва Макгонъгол
Минерва Макгонъгол е преподавала в Хогуортс още през 1910 г.

Старостта не е нещо лошо, но поговорката „Старо куче на нови номера не се учи” важи с пълна сила за нея. Часовете ѝ остават на заден план, защото тя е свикнала да преподава по програмата на министерството, която е утвърдена още преди нея самата, а както казахме по-горе това е страшно много време.

Всъщност сме виждали как преподава Макгонъгол, защото имаше описание как протичат часовете на преподавател, следващ плътно разпоредбите. Да, именно Ъмбридж. Четете уроците и изпълнявайте предписанията в тях. Това вече не е магия, а технология.

В допълнение можем да приложим факта, че учениците е трябвало сами да се учат да станат зоомагове, което е част от раздел тарнсфигурация, вместо преподавателят да им покаже някой по-безопасен начин за това.

2. Вдъхва респект? Не, само безумна скука

Минерва Макгонъгол
В часовете ѝ не става нищо, защото няма нищо за ставане. Ако не си четеш урока, ще те смъмри и по правилник ще си заминат точки от дома ти. И докато мъмренето не е проблем, то в последствие съдомците ти ще ти нахокат канчето, което си е проблем. Та толкова до респекта. Макгонъгол ползва простата стара тактика – разделяй и владей.

3. Има високи очаквания за учениците? Не, има стандартни очаквания за учениците

Какви високи очаквания!? Има норматив, който трябва да се покрие според разработките на министерството и, както споменахме в точка 1, тя е алтернативен вариант на Ъмбридж в преподаването.
Минерва Макгонъгол


Естествено, че ако някой е много некадърен, ще му даде допълнителни задачи. Все пак само един директор в историята на Хогуортс си е позволявал да държи некадърни преподаватели на постовете им. Всички знаем за кого става дума.

А ако учениците ни постигат ниски или никакви резултати, то явно има проблем и не можеш да ги мотивираш достатъчно. Всъщност кой друг преподавател задържа ученици след часовете? Да си припомним ли? Ъмбридж, за която главния мъгълофоб каза, че е лош преподавател . Друг лош преподавател е Локхарт, който също задържа ученици след часовете.

4. Нея я е грижа за учениците? Не, грижа я е единствено за репутацията ѝ

Някой, чел повърхностно книгите, би изтъкнал като довод, че нея я е грижа за учениците. Но какво всъщност прозира под тази „грижа”? Нея я интересува институцията и домът ѝ. Като пример можем да приложим още първата тренировка на Хари по летене, където вместо да бъде изключен, както беше заявена в прав текст преди това, то той беше награден с последен модел метла, само и само домът на преподавателката да получи предимство.
Минерва Макгонъгол

Друга случка е, когато „помага” на Лонгботъм да избере предметите си за ТРИТОН, като вкарва дрязги в семейството му (противоречия с баба му), само и само момчето да избере такива предмети, по които има някакъв шанс да се справи и да не посрами дома и преподавателя си.

А нима това да използваш връзките си в министерството, за да дадеш на непълнолетен магьосник опасен магически артефакт, воден от болната амбиция в дома ти да е най-добрият ученик, е оправдано? Само си спомнете какво мазало става заради времевъртите в „Прокълнатото дете”, а и преди това.

По време на тримагичния турнир дава на Потър класната си стая, за да тренира на спокойствие – предимство, което не получава нито един от другите участници.

Да, Макгонъгол я е грижа, но не за учениците.

5. Макгонъгол е безпристрастна? Не, готова е на всичко за успеха на Грифиндор

Ко рече? Каква безпристрастност!? Въобще ли не прочете горните абзаци или просто видя много текст и го превъртя. Кога Снейп е купувал метли на отбора си? Кога Флитуик е осигурявал „екстра време” на учениците си, за да се подготвят по различните предмети? Кога Спраут е осигурила място на ученик, за да се занимава самостоятелно, макар че и тя имаше представител в трагичния турнир?

И в крайна сметка се оказва, че Макгонъгол не е чак толкова перфектна

Минерва Макгонъгол

Не споря, че Макгонъгол е добър/мил преподавател и всички грифиндорци я харесват. Но на какво всъщност е научила учениците? Колко пъти триото използва трансфигурация и колко пъти ползва отвари? Забележете, че когато Спейн „сподели” знанията си за отварите, дори Потър стана перфектен в това направление на магията. Сиреч научил е повече от Сивъръс отколкото от Макгонъгол.

Коментари

  1. Съгласен съм че е методична и е доста стара, но какво лошо има в това. Има стандарти към които тя се придържа, но за разлика от Ъмбридж тя показва на учениците как да използват заклинанията а не само да ги научат. А и от къде да знаем ние че Спраут не е осигурила място на Седрик?
    А колкото до това за задържането след часовете, ще ме извинявате ама тя не кара учениците които е задържала да пишат със собствената си кръв или да отговарят на писма. Мислиш ли че Дъмбълдор би изключил Хари заради една метла? Едва ли. Тя просто се възползва от случея да си намери добър играч за отбора. Казваш за времеврътите в прокълнатото дете. Аз въобще не го смятам за част от поредицата него, но къде сравняваш Хърмаяни с онези олигофренчета там. И последно защо не използват трансфигурация? Трансфигурацията е доста слажна доколкото знаем. Хърмаяни я използва, но за останалите би било доста трудно :)
    Извинявам се ако съм те обидил с коментара си но просто изказах моето мнение.

    ОтговорИзтриване
  2. Какви глупости си издрънкал?! Ти добре ли си?! Викаш, че не я е грижа за учениците и че прави всичко, за нейна изгода?! Всичко това може да се опровергае само с това, че когато Дълбълдор почина Макгонъгол отиде при Хари и му предложи човек, с който може да разговаря(себе си). Ако не я беше грижа за учениците, щеше ли да постъпи така, а? А и изобщо не си успял да вникнеш действията на Дъмбълдор. Това, че си позволява да държи „некадърни” преподаватели на пост има много дълбок смисъл, който ти не можеш да разбереш. Какви глупости си написал за времевъртите?! Нещата, които се случват в Прокълнатото дето според мен са пълна пародия на Хари Потър и както каза колегата по-горе и аз не го смятам за част от поредицата. Макгонъгол знае много добре на кого дава времевърт и всичко това е със знанието на Дъмбълдор. Казваш, че всичко е за да имат грифиндорфците предимство. Ти представяш ли си какви неща биха се случили, ако Хърмаяни нямаше времевъртч Изобщо не можеш да сравниш Хърмаяни с онези хлупаци от Прокълнатото дете. И за това, че Снейп е научил Хари на нещо, а Макгонъхол не абсолютно не съм съгласен. Мислиш ли, че Снейп доброволно би си дал учебника на Хари, за да се научи на тънкостите на отварите? Това беше чист късмет. Учебника на нечистокръвния принц можеше преспокойно да попадне и в ръцете на Рон или на друг ученик без учебник. Докато всичко, което прави Макгонъгол е осмислено. Самият факт, че след смъртта на Дъмбълдор успешно защитава замъка и се грижи за децата говори много...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само не го нападайте човека, както всеки от нас той има антипатия към едни и симпатия към други герои. Отделна тема, че когато пишеш подобна статия би трябвало да се разграничиш и да си обективен, но самия създател на този блог ни е давал не веднъж пристрастно мнение, така че...
      Относно изложените "факти", за разлика от Мишо, ти не успя да ме убедиш в правотата си.
      На 1во място - времевърта. Хърмаяни е изключителна ученичка, ако си оредставим че не беше приятелка с Хари и раьполагаше с времевърта, нищо опасно нередно не би могло да се случи, даже би имала време за още някой друг предмет. Това че е в дома на Макгонъгол е чиста случайност, както Мишо е казвал тя е по-скоро за Рейвънклоу и понеже към този момент тя е най-добрия ученик в училището бих оредположил че пак биха и предоставили времевърта.
      За стриктно спазване на програмата от министерството и задържанията след часовете вече са ти отговорили, само ще кажа че и аз не виждам нищо лошо в това. За наказанието за летенето си прав, но за изключване е крайно да се говори, заплахата беше празна, можеше да има наказание, но не и изключване (за всеки не само за Хари). За метлата (нека някой ми припомни кога категорично е потвърдено че е от Миневра), какво като му е подарила метла, кое правило го забранява, да проявява пристрастие, но какво от това. Състезателния дух не е лошо нещо и не го е правила само тя, Снейп пренебрегна всякакви графици и предостави игрището на Слидерин за да обучават Малфой с купеното си място в отбора.
      Помага на Невил с предметите?! Отново не разбирам как това да помогнеш на ученик, виждайки реалните му възможности е лошо. Дрязги в семейството? Какво бабата или Невил са по важни в крайна сметка. Ей аз до 2ри курс в унито не знаех какво искам да правя, как нямаше една Макгонъгол да ме насочи :D
      Магията за зоомаг е изключително сложна магия, която не смятам че е за ниво училище, дори да е би била в 7мата година, а ние така и не разбрахме нищо за 7мата година.

      Изтриване
  3. Ще пробвам да отговарям по ред и да се аргументирам до колкото мога, а и ще номерирам абзаците, защото някой неща се повтарят и коментара ще стане по-дълъг от основната статия.

    1. Няма лошо в старостта, дори съм го изтъкнал. Дъмбълдор също е стар, но няма сигурни данни че стараста го е превърнала вбибипан подмолен манипулатол. Ъмбридж карала дацата да учат, а Макгонъгол (МГ) показва - да такае, но резултата е един и същ - никой не се анучи на трасфигурация.

    2. Ние не знам за Спраут почти нищо, но със сигурност знаме, че МГ е помагала на Хари.

    3. Всяко задържане след часовете си има причина, при Ъмбредж причината е да научи Хари на малко уважение, при Локхарт е да го запознае със славата. Да признавам, че Потърп е като антипод на сюнгер, но поне и двамата са се опиттали да го научат на нещо, както и МГ, която се опитва да „си върже гащите” и да не се налага да изключват нейни ученици поради крещяща неграмотност, неграмотност породене от лошото ѝ преподаване.

    4. Дали Дъмбълдор ще изключи Хари? Като се има предвид, че потър му е основния крайъгален камък, сори да беше убил някой вероятно щеше да му се размине, но ти (Тони) си напълно прав. Магонагъл се възползва, иманно тази дума си иизползвал, възползва се от ситуацията. И то не за благото на децата, все пак има причина да не се разрешава на първокурсници да играят, всищност причините са деже две и са едниственити причини държани във вериги въпреки че кутията им е затворена (ако и тоя немак не е достатъчен питайте Мишо за какво говоря).

    5. За прокълнатото дете темата е дълга и обширна, но може ли някой де ми припомни защо бяха унищожени времевъртите в основните книги? Защото са много готини и шайни или защо то са опясни? Дори нашата отговорна хармаяни злоупотреми с дадения ѝ времеврът, което пак говори за лоша преценка от страна на МГ.

    6. Хърмайни е едниствената ползваща до някаква степен трансфигурация - това какво ти говори за преподавателските умения на МГ? Само най-добрия ученик вучилището е успял да разбере за какво става дума и то вероятно защо прекарва дост време в самоубучавене. Точно това че Хърмаяни е едниствената прелагаща трасфигурация потвърждава тезата, че преподаването по този предмет не е достатъчно добро.

    и тука имало ограничение...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Продължение:
      7. Предложила е утеха на дете загубила близък - чудесно, това пряви добър човек донякъде, макар да има усещането че вероятно го е направила с користни подбуди: „Минарва, ако се гътна наглеждай Хари, той трябва да оцелее оща 160 дни поне!”. Снейп е получил същите нареждания, но той поне не лицемерничи да предлага утешително рамо. Въпреки, че след смъртта на Дъмбълдор хари го преследва да го „гушне” и са си поплачат двамата. Та предлагането на рамо е човешки жест, който не те прави по-добър преподавател.

      8. Да разбира се, че не съм успял да разбера защо Дъмбълдор държи некъдърници или назначава такива в случая с Хагрид. Идея си нямам за пъклените му планове да прати дете на заколение. Но до помислим, логично с какво тези негови планове помагат за по-доброто убочение на децата? Упс, те не помагали, а вредяли. Е, сега, здраве да е, нали плановете си вървят, какво като 1/2 персонал е некадърен или с връзки.

      9. Ще си позволя да цитирам това: „Макгонъгол знае много добре на кого дава времевърт и всичко това е със знанието на Дъмбълдор.” Един чудесен пример за вредата оттова да държиш некъдерници и да се грижиш само за собствените си планове. Кухия манупулиран е дал още едно оръжие в ръцета на манупулатора, понеже на Дъмби не му стигат другите маханизми нека вкараме и един времеврът в играта. Времевъртат ще се използва само за да се посещават повече часове - уж. Аме всички видахме за какво се използваше накрая. Признавам, че е по интересно така за читателя, но както казах в точка 5 - накрая винаги се стига да зоупотреби.

      10.Дали снейп би дал доброволно учабника си точно на Хари - определено не. Дали би го дал на друг, примирно Малфой - много вероятно. И точно късмета помогна на Хари да избута да заветната си мечта. Може снейп да не му е дал доброволно труда си, но е сугирно, че Хари е научил повече то него отколкото от МГ.

      11. МГ успешно защитава замъка!? Успешно!? Коя точно книга си чел!? Не че това има връзка с преподавателските и умания, но този въпрос определено си плаче за цяла отделна публикация. Ще изтъкна само, че Сивъръс предпочете да се оттегли вместо да я направи на пастет, докато тя „успешно” защитава замъка. =)))))) Успешно =)))))))))))).

      12. За разлика от мишо, аз нямам изразена антипатия към никой от геройте в книгите или към Джак Торн =Р. Бях изпратил много по-добри снимкови доказателства, но Мишо реши да ореже снимката и съответно доста от нещата в статията загубиха от тежестта си, но минало бешело. Следващия път шапката ще го разпрадели в рейвънклоу ивсеки път ще чака Радина за да си влезе в къщи.

      13. След оклонението в горния абзац пак се връщаме на нещата изтъкнати в точка 5. Лоша преценка на МГ довела за щастие до добри резултати за нашите герои. Да Хармаяни е добра ученичка и може би ако беше в друг дом нямаша да попадне в тая лоша компания, но пък тогава щяхме да четем и друга книга. Тук забелазваме че МГ явно така и не е разбрала две неща:
      - в каква компания се движи Грейнджър
      - какъв манипулатор има за началство
      И докато второта я прави само наивна глупачка първото я прави лош преподавател.

      Смятам да приключа за момент до тук, че така или иначе едва ли някой ще изчете тоя пост при предел от 250 знака в туитър. Ако пък случайно някой се заентересесува ще коментирам и останалото доколкото е останало.
      Игрите с вас!

      Изтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Хайде де!Кво си бръщолевил?

    1.Макгонъгол не е най-стария магьосник,защото както е казано в Философския камък това е Никола Фламел(Флемел).Обаче не тя е най-стария преподавател,ами Дъмбълдор(споменато е в Философския камък).


    2.Никой не знае почти нещо за другите домове,освен може би Слидерин. Някой да знае дали изобщо професор Спраут е дал място?Ами не!Ами Каркаров?Пак не!Дори за директора на Френската Академия нищо не знаем!

    Извинявай ако съм те обидил!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Магонагъл е най-стария ЖИВ магьосник. николас Дъмби го прецака да се откаже от безсмъртието си след което и самия Дъмби отпраши към вечните ловни полета.
      Нещата за които не знаме можем да се допитаме до авторката, все още отговаря на въпроси от време на време.
      Не се обиждам, макар да е трудно да се разбере настроението при писмена комуникация - спокойно! =)

      Изтриване
    2. Няма как да знаем дали е най-старият магьосник, но със сигурност е един от най-старите.

      Изтриване
  7. Когато си имаш работа с малки деца в пансион трябва да си и учител и родител едновременно. И Макгонагъл е това. Ти чул ли си родител да си изгони детето, защото е непослушно. Но все пак трябва да има респект.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко тролене: Юри чувал ли си за сиропиталища? =Р
      Сега по темата: Ако изгонят невръстен магьосник той се връща при родителите си, не го дават на гриндълолите да го изядат. Освен в случая с Хагрид, но както казва Мишо* „Явно и на тях им е приседнал!”
      Иначе това че се отнаса добре към ученицитея прави дабро но не я прави дъбър преподавател.

      *Не че знам някога да го е казвал

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)