Умишлено ли Дъмбълдор измъчваше Сириус Блек

Когато Орденът на феникса е създаден отново, Дъмбълдор избира за тайна квартира дома на едно от най-фанатичните чистокръвни семейства - Блек. Площад Гримолд №12 е добре защитена магическа къща, която приютява враговете на Волдемор. Освен това обаче става и нов затвор за Сириус Блек. Дали това е само грешка от страна на Дъмбълдор или умишлен опит да накаже Сириус?
Албус Дъмбълдор и Сириус Блек

Защо Дъмбълдор би искал да накаже Сириус Блек?

Смъртта на родителите на Хари е резултат от предателство. И докато много лесно можем да видим как и кого предаде Питър Петигрю, в известен смисъл Сириус Блек също е предател.

Както знаем, Албус Дъмбълдор е настоявал да бъде пазителят на тайната на семейство Потър. Джеймс обаче не се е съгласил (и това е един от малкото случаи на неподчинение в Ордена на феникса, за които знаем). Вместо това е настоял пазител да е Сириус Блек.
В последния момент Сириус се отказал и пазител станал Питър Петигрю.

Не е трудно да видим къде е вината на Сириус в тази ситуация. Самият той се признава за виновен за смъртта на Лили и Джеймс, когато Хари се изправя срещу него. Достатъчно ли е това, за да реши Дъмбълдор, че Сириус заслужава наказание?

Как Сириус предаде Албус Дъмбълдор?

Волдемор опитва да убие бебето Хри Потър
Имаме (доста добро) основание да мислим, че Албус Дъмбълдор мрази да не контролира нещата. Той не позволи дори смъртта да го спре да плете интригите си и манипулираше всички от гроба.

Промяната на пазителя в последният момент развали всички планове на Дъмбълдор и доведе до смъртта на двама от най-добрите му войни. Но според мен не това е причината той да се гневи на Сириус. Нападението в нощта на Хелоуин през 1981 година е един от малкото случаи, в които правилните събития се случват не заради действията на Дъмбълдор, а дори обратното - въпреки тях. Защото ако Хари Потър беше по-добре защитен, Волдемор нямаше да опита да го убие и нямаше да имаме тези 13 години без терора му.

Именно решението на Сириус Блек да се откаже от ролята на пазител доведе до този важен обрат. Действията на Сириус задействаха поредица от събития, които почти направиха Дъмбълдор излишен (ако Волдемор нямаше хоркрукси, щеше да загине). За Дъмбълдор, един човек, който е обсебен от собствената си гениалност, това е най-голямото предателство.

Площад Гримолд като най-тежката присъда за Сириус

Сириус Блек на площад Гримолд
Вече съм писал, че произходът му и невъзможността да действа са двете най-ужасни неща за Сириус. Затваряйки го в къщата, в която е израсъл, Дъмбълдор превръща кошмара на Сириус в реалност. Това е най-жестокото наказание, което лидерът на Орденът на феникса можеше да измисли за него.

Сега някои от читателите, които са фенове на Дъмбълдор, ще кажат, че техният герой не е такъв човек. Това обаче би означавало, че един от най-гениалните хора в цялата поредица не е успял да види нещата от гледната точка на Сириус. Че не е осъзнал в какъв ад го праща да живее. Нима невежеството звучи по-правдоподобно?

Коментари

  1. Ивелина Господинова29 януари 2019 г. в 10:58

    Ако,това е вярно,значи Дъмбълдор е зъл и жесток човек,а той не е!Сириус си е получил наказанието в Азкабан,ако изобщо заслужава такова!Дъмбълдор не е обсебен от гениалността си,просто е наясно,че е по-умен от множество хора и би било глупаво да отрича това и да не го използва!Като един умен човек, Дъмбълдор би извлякъл най-доброто от ситуацията на мястото на Сириус.Помислете,ако Сириус не мразеше толкова много Гримолд,рода и семейството си,може би щеше да разбере за героизма на брат си!Не харесвам Дъмбълдор,защото той прати едно посредствено хлапе,без познания и някакви специални умения да води смъртоносна битка!Но той не раздава присъди и наказания,като някой който иска или има власт,това че хората се вслушват в него или накрая правят каквото той им каже,е техен избор!А Сириус сам се наказва,оставайки в миналото!Ако го беше грижа за Хари,като за син и кръщелник,щеше да направи всичко възможно да остане жив,за да е до него,вместо да му нанесе още една загуба!Ако беше останал жив за да е до Хари,това щеше да е изкуплението за вината му за смъртта на родителите му! Сириус е дълбоко повреден в Азкабан и това не му е дало възможност да израстне като отговорен възрастен!


    ОтговорИзтриване
  2. Според мен Дъмбълдор е нещастен и иска всички да са като него.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз като цяло подкрепям това, което сте написали. Доста харесвам Сириус Блек, даже това може би е един от любимите ми герои. :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър