Кои магически създания са "животни" и кои "същества"

В книгата си "Фантастични животни и къде да ги намерим" магизоологът Нют Скамандър говори за важната разлика между "същество" и "животно". Не всяко създание, което не е човек, би могло да се причисли към животните. Някои, като таласъмите например биха го приели като жестока обида.

Дефиниция
За опитите да се даде точна дефиниция може да прочетете повече в книгата на Скамандър, но за официално определение е прието това на Гроган Стъмп от 1811 г., което гласи, че "същество е всяко създание, което би разбрало законите и би понесло отговорност при изготвянето и приемането им."

Примери
Вече споменах таласъмите, които са най-интелигентните сред магическите същества и най-голямата конкуренция на вълшебниците (наричани от тях "пръчконосци") за магическото изкуство. Магьосниците и таласъмите са водили помежду си няколко войни, за които обаче ние не знаем почти нищо, защото Хари Потър проспа всичките си часове по история на магията.

Великаните също са същества, въпреки агресивната си природа. Те са достатъчно интелигентни, за да могат да вземат решения и да понасят последствията за тях. Когато във войната срещу Волдемор великаните във Великобритания избират да последват Черния лорд, магьосниците ги наказват доста жестоко.

За нашите географски ширини характерни магически същества са вийлите (самодиви), които са красиви жени получовеци. Те са изключително добри лечители и могат да променят формата си. Според някои легенди умеят да се превръщат в животни.

В Северна Америка най-интелигентното същество е пукуджито, което е от рода на таласъмите. Един от четирите дома на американското магьосническо училище "Илверморни" е кръстен на това същество.

Много хора не биха се сетили, но същества са също и домашните духчета, макар и техният вид да изглежда лишен от собствена воля и напълно подчинен на магьосниците. Ние обаче знаем, че домашното духче може, стига да иска, да наруши заповедите на господарите си и да им се противопостави (макар и след това да трябва да се самонакаже). Има и свободни домашни духчета, които не са подчинени на никакви господари, но те са изключения.

Други примери за същества, за които имаме по-малко информация са вампирите и злите вещици (Hag). Те, подобно на великаните, са зли и кръвожадни по природа, но могат да се контрилират (за разлика от акромантулите, например, които са интелигентни, но не могат да превъзмогнат инстинкта си да убиват) и следователно да участват в управлението на магьосническия свят.
В ляво: Сангини, единственият вампир в "Хари Потър"

Изключения
Кентаври и езеряни - за никой не е под съмнение, че кентаврите и езеряните са интелигентни същества, чиято култура, подобно на тази на таласъмите, се е развила паралелно с човешката. Те имат свои обичаи и свои форми на магия, непознати на хората.
Тези създания обаче, макар да отговарят на всички изисквания за "същества", са регистрирани като "животни". Причината за това е, че сами са решили така.
Приемайки статут на "същества", кентаврите и езеряните биха се съгласили да следват магьосническите закони, но според тях хората и всички останали същества са по-нисши. Затова са предпочели да бъдат считани за "животни" (само не ги наричайте така пред самите тях!) и да запазят своите обичаи и начин на живот.
Забранената гора и Голямото езеро в "Хогуортс" са резервати, в които кентаврите и езеряните могат да живеят, без да се подчиняват на законите на магьосническото общество. Затова беше много глупаво от страна на Ъмбридж да се опитва да използва срещу кентаврите авторитета си като служител на Министерството на магията.

Върколаци - през по-голямата част от времето върколаците са обикновени хора, следователно "същества", но при пълнолуние стават кръвожадни и опасни, напълно неспособни да контролират действията си. Затова офисът за подкрепа на върколаците е към служба "Същества", а офисът за залавяне и регистрация на върколаците е в служба "Зверове".

Мъгъли - според дефиницията, мъгълите би трябвало да бъдат считани за "животни", тъй като заради Указа за секретност не би трябвало да знаят за света на магията, следователно няма как да "разберат законите да понесат отговорност за изготвянето и приемането им".
Все пак мъгълите са определени като "същества", въпреки кампанията да бъдат класифицирани като "животни".

Призраци и нечовешки духовни проявления
Призраците, които като цяло са достатъчно интелигентни, за да бъдат считани за "същества", а и се подчиняват ма Министерството на магията (спомнете си, че именно така Олив Хорнби се е отървала от Стенещата Миртъл), не влизат в тази категория, но не са и "животни".
Те са съвсем различна категория и заради тях към служба "Зверове" и "Същества" в Министерството на магията е добавена служба "Призраци"

Нечовешките духовни проявления са всички онези създания, които са безплътни или без определена форма, които никога не са били наистина живи и не са били хора. Такива са например полтъргайстите, богъртите и дименторите.
Те се появяват в следствие на някаква човешка дейност - полтъргайстът например се появява, когато на едно място са събрани много пакостливи младежи магьосници, затова най-силният и продължително съществуващ такъв е Пийвс в "Хогуортс".

Коментари

  1. Да вметна че за кентаврите и езеряните си в грешка. Те не смятат останалите за по ниши от себе си, не могат/искат да приемат че вампирите и хаговете се класифицират като „същества”. Точно поради тази причина отказват и те самите да бъдат в една група с тези „животни”.
    Кентаврите и езеряните напълно разбирт могьосническите закони и дори име се подчиняват в частта да не се разкива магията примерно, но Ъмбрич избра кофти ден да се заяжда и освен това ги нападна.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Препратка към Хари Потър в роман на Стивън Кинг

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Джоан Роулинг за имената и планирането на историята в новата ѝ книга

Дарън Крис - как Хари Потър помогна на таланта

Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу

Чернокожата Хърмаяни - расисти ли са феновете на Хари Потър

Защо Хърмаяни и Хари Потър не се събраха накрая

Награда вместо наказание

Хърмаяни - героят в сянката на Хари Потър

Какво представлява Орденът на феникса