Кое издание на Фантастични животни да си купим?

По книжарниците вече може да откриете илюстрованата "Фантастични животни и къде да ги намерим", затова някои от вас сигурно се чудят кое от трите издания на книгата е най-добре да си купят. Ще опитам да помогна.

Първо издание
Роулинг публикува книгата с благотворителна цел още през 2001 г., но трябваше да минат много години преди да бъде преведена на различни езици, като част от рекламната кампания на филма за автора ѝ Нют Скамандър.
Трябва да призная, че лично на мен това издание ми харесва най-много, защото сякаш е измъкнато от личната библиотека на Хари Потър. По страниците му можем да видим къде момчето си е драскало, къде е обменяло съобщения с Рон и къде Хърмаяни се е включила, за да им каже да внимават в час.
Илюстрациите в книгата са далеч по-прости от тези в което и да е друго издание, но са рисувани от самата Роулинг.
Книгата обаче има един сериозен недостатък - изчерпана е. Ако искате да я имате, трябва да я търсите на старо.

Второ издание
Роулинг публикува това издание след премиерата на филма и освен различните илюстрации, в него има 6 животни повече, отколкото в предишното издание.
Имаме и нов предговор от Нют Скамандър, в който той споменава пътешествието си до Ню Йорк, вълшебния куфар и, разбира се, залавянето на Гриндълуолд. Разбираме също, че част от информацията за черния магьосник е била класифицирана за много години, но в момента се разсекретява и скоро ще научим много повече за него.
"Куидичът през вековете" и "Приказките на барда Бийдъл" излязоха в подобни издания, така че е най-добре да си ги намерите в комплект.
За мен най-сериозният недостатък на това издание липсата на драсканиците на Хари. Илюстрациите обаче са доста по-детайлни и интересни.

Трето издание
Все още не съм виждал на живо новото издание, но поне от това, което открих в интернет, е много впечатляващо. За всяко от животните (в него са включени и шестте нови) има голяма цветна илюстрация.
Книгата е подобна на трите илюстровани издания на "Хари Потър", които са излезли до сега, но художникът е друг, затова илюстрациите са много различни като стил.
Основен недостатък на това издание е цената, особено след като излиза толкова скоро след луксозното издание на "Хари Потър и затворникът от Азкабан". Истината обаче е, че е България имаме твърде малко наистина луксозни книги, а един уважаващ себе си почитател на книгите не може да събира библиотека без такива. Българските фенове на "Хари Потър" сме пощадени от парцаливите издания, които съм виждал на други езици, но все пак е хубаво да имаме книги на Роулинг, които да изпъкват.

И в крайна сметка, ако трябва да отговоря на въпроса коя от трите книги да си купите, бих казал да си вземете и трите. Ще изисква време и средства, но всяко си има предимства пред останалите.

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Препратка към Хари Потър в роман на Стивън Кинг

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Джоан Роулинг за имената и планирането на историята в новата ѝ книга

Дарън Крис - как Хари Потър помогна на таланта

Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу

Чернокожата Хърмаяни - расисти ли са феновете на Хари Потър

Защо Хърмаяни и Хари Потър не се събраха накрая

Награда вместо наказание

Хърмаяни - героят в сянката на Хари Потър

Какво представлява Орденът на феникса