7 доказателства, че Снейп е слидеринец

Едва ли точно за този персонаж има съмнение дали принадлежи към дома, в който е разпределен, но нека да ви кажа кои според мен са седемте доказателства, че Сивиръс Снейп е истински слидеринец.

1. Стреми се към величие
Подобно на Волдемор, и Снейп си измисля прякор в училище, защото иска да бъде нещо повече от мъгълския си баща.
Нечистокръвния принц е уверен в собственото си превъзходство над всички останали и си позволява дори да редактира учебника по отвари. Той знае, че е способен на велики дела и е много тъжно, че умира като слуга на Дъмбълдор.

2. Влекат го черните изкуства
Като всеки, който иска да постигне големи неща в магията, и Снейп отправя погледа си към онази част от магическото изкуство, която стои в сянка и която, заради страха си от нея, магьосниците са определили като "черна магия" и са забранили.

3. Харесва му да е гаден
Малко или много всеки слидеринец обича да натрие носа на другите, а в случая на Снейп е много. Той не пропуска възможност да се държи гадно с хората, които по една или друга причина не харесва, като Хари, Хърмаяни, Невил и Рон. И удоволствието, с което сипе обидите, се усеща във всяка негова дума.

4. Постоянен е в омразата
Повечето слидеринци са, меко казано, злопаметни. И Снейп не прави изключение - омразата, която е събирал срещи Джеймс и бандата му е тляла в продължение на повече от десетилетие, без да догори или да отслабне.

5. Постоянен е в любовта
Слидеринците обаче никога не забравят и това, което обичат. Заради любовта към Лили, за която нямаме никакви доказателства да е била и най-малко споделена, Снейп буквално се отрече от себе си и стана един почти безволев инструмент в ръцете на Дъмбълдор, само за да не бъде смъртта на младата жена безсмислена.

6. Вярва, че целта оправдава средствата
Снейп вярва, че понякога великите цели изискват жертви, дори жертвите да са съвсем невинни. Затова без колебание разкрива на Волдемор какво гласи пророчеството и го праща по следите на новородено дете, което за негов ужас се оказва именно син на Лили. И когато Снейп идва да моли Дъмбълдор за помощ, той не мисли за безопасността на бебето, а за съдбата на майка му.

7. Не е безпристрастен
Представителите на Слидерин не са от хората, които споделят идеалите за безпристрастност. Повечето хора от този дом биха направили всичко, за да осигурят победата на своя отбор, дори това да значи да измамят останалите.
Снейп не се и преструва на безпристрастен. На всички в "Хогуорст" и ме ясно, че отговорникът на Слидерин при всяка възможност би покровителствал учениците от своя дом.

Коментари

 1. 1. Стреми се към вилчие - Джеймс Потър? Рон Уизли? Хамаяни?
  2. Черните изкуства са специфичен вид магия и нямат отношение към дома.
  3. Виж, това май е вялно.
  4. и 5. Постоянството не е ли характерно за Хафълите?
  6. Един грифиндорец не уливи ли снича с еста или си счупи ръката докато го преследваше?
  7. О, моля ти се, за безпристрастие ще ми говориш. магонъгъл и дъмбълдор пък са толкова безпристрастни, че ум да ти зайде... Ако не защитаваш домът си, защо въобще си сложен за негов ръководител?

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Защо загина Регулус Блек - грешка или съзнателно решение

Какво знаем за Тримагическия турнир

Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд вече официално е по кината

Ревю без спойлери за Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Как новите филми връщат времето, когато излизаха книгите за Хари Потър

Сцени от трейлърите, които няма да видите във филма

Кой е Джейми Кембъл Бауър от Хари Потър и Фантастични животни

Какво е да живееш със слидеринец/рейвънклоувка

Защо ГриндЪЛУОЛД стана ГриндЕЛВАЛД

В името на висшето благо - Гелърт Гриндълуолд