Хагрид и Нют Скамандър - 7 прилики

Нют Скамандър и Рубиъс Хагрид са много различни един от друг персонажи, но споделят някои  общи черти на характера и подобни събития в живота си. Ето седем от тях:

1. Любов към животните
И двамата наистина много обичат магическите същества. И двамата са посветили живота си на изучаването им и опазването им.
Да, подходът на Нют е научен, докато при Хагрид е по-скоро хоби, но и двамата се чувстват по-добре в компанията на фантастичните животни, отколкото в компанията на човешките същества.

2. Страст към опасни същества
Съществата, които ние бихме избягвали на всяка цена, като змейове, акромантули и нунду, за Хагрид и Нют са най-интересни. Те са научили, че за разлика от хората, животните, дори най-опасните от тях, не са зли и не биха наранили човек, без да бъдат провокирани.
Тази прилика между двамата роди и теорията, че именно Нют Скамандър е подарил Арагог на Хагрид.

3. Иновации в магизоологията
Никой не може да се сравнява в това отношение с Нют, който реално е основател на науката за магическите същества, но и Хагрид има някои постижения. Дори да игнорираме кръстосването на видове (така са създадени раконогите огнемети), което е забранено от магьосническите закони, все пак е много впечатляващо, че Хагрид е единственият човек във Великобритания, който е успял да опитоми тестроли.

4. Винаги с пълни джобове
Една от любимите ми прилики между двамата е, че дрехите им "като че ли се състоят само от джобове", както си помисли Хари за палтото на Хагрид.
Когато Хагрид идва в колибата на скалата, той вади много неща от джобовете си и дори предупреждава Хари, че в един от тях има две съселчета. Подобно е положението с джобовете на Нют, който носи какво ли не в тях, включително поне две живи същества - съчкото Пикет и едно връхлитащо зло.

Това са приликите в характера и навиците им, сега да разгледаме и няколко неща, по които историите им си приличат.

5. Несправедливо обвинени
Всичко знаем как Том Риддъл натопи Хагрид за отварянето на Стаята на тайните. Полувеликанът беше изключен заради тези обвинения.
По-малко ни е известно за събитията, довели до изключването на Нют. Знаем само, че е поел вината за нещо, сторено от Лита Лестранж и че е било намесено магическо същество.
Основната разлика е, че Нют най-вероятно успява да довърши образованието си, защото във "Фантастични животни и къде да ги намерим" пише, че е завършил "Хогуортс". За разлика от Хагрид той е пълноправен магьосник.

6. Застъпничеството на Дъмбълдор
И в двата случая Дъмбълдор се застъпва за учениците си. Може би именно той е успял да убеди Армандо Дипит да върне Нют в училището. Знаем, че е издействал на Хагрид да остане в "Хогуортс" като пазач на дивеча.

7. Отношения със сираче
Последната прилика, която реших да изведа е, че и двамата срещат в живота си сирак, преследван по някаква причина от черен магьосник и решават да им помогнат.
За отношенията на Хагрид и Хари няма какво да говорим, защото по темата са написани 7 книги. Колкото за Нют и Кридънс, нямаме достатъчна информация. Двамата се срещнаха едва в края на филма "Фантастични животни и къде да ги намерим" и то когато момчето беше освободило обскуруса в себе си. Знаем обаче, че историята им не приключва там, защото филмът е имал алтернативен финал, който показва Кридънс на кораба, с който Нют се прибира в Англия. Не е и тайна, че младежът ще има по-голяма роля във втория филм "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд".

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта