Гриндълуолд - може би най-могъщият магьосник

Феновете отдавна спорят кой е по-силен - Дъмбълдор или Волдемор, но според мен по-могъщ и от двамата е Гелърт Гриндълуолд.

Сигурен съм, че интересът към черния магьосник ще се повиши сред феновете, след като вчера се разбра, че продължението на "Фантастични животни и къде да ги намерим" ще включва името му в заглавието си. Отдавна беше време това да се случи, защото Гриндълуолд е една от най-важните фигури в магьосническата история.

Истински лидер
През първата половина на миналия век Гриндълуолд започна война срещу Международния указ за секретност, който принуждава и до днес (защото Гриндълуолд в крайна сметка загуби войната) магьосниците да се крият.
Гриндълуолд не е първият, който опитва да промени това, но е най-влиятелният и успява, поне за известно време, да спечели на своя страна блестящия млад магьосник Албус Дъмбълдор.
Двамата с Дъмбълдор чертаят плановете на новия свят, но в крайна сметка Албус се отказва и Гриндълуолд тръгва сам.
Преди да бъде спрян от самия Дъмбълдор, Гриндълуолд успява да привлече стотици магьосници от целия свят на своя страна.

Изключителна магическа сила
Във "Фантастични животни и къде да ги намерим" видяхме Гриндълуолд да убива пет човека с едно заклинание и да се сражава сам срещу близо двадесет аврори на МАКУСА. Той без проблем правеше безсловесни заклинания и дори магии без пръчка.

Майстор на трансфигурацията
Вероятно една от темите, които са обсъждали с Дъмбълдор, е била трансфигурацията, защото знаем, че това е бил любимият раздел от магията за бъдещия директор на "Хогуортс", а във филма от миналата година Гриндълуолд доказа, че също е изключително добър в трансфигурацията. Вместо да използва многолокова отвара, за да приеме образа на Грейвс, Гриндълуолд трансфигурира сам себе си в американския аврор. Така си спести усилията постоянно да внимава да не му свърши отварата и необходимостта да държи истинския Грейвс жив.

Пророк
И Гриндълуолд, подобно на Волдемор, се води от пророчество, което е причината да иде в Ню Йорк, но в неговия случай пророчеството го е направил сам. Джоан Роулинг потвърди, че Гриндълуолд има дарбата. 
Интересно ще е да разберем в какви други случаи е надзървал в бъдещето и как това е определяло решенията му.

Оклумант
Можем да предположим, че Гриндълуолд е бил и оклумант, освен всичко друго, защото няколко пъти е в близост до Куини Голдстайн, която е могъщ легилимант и лесно би могла да разчете мислите му и да го изобличи.
Възможно е обаче съзнанието му да остава заключено за младата жена не толкова заради неговите способности, колкото заради нейното затруднение да разчита мислите на чужденци. Самата Куини казва на Нют, че да разчита британци ѝ е по-трудно "заради произношението". Гриндълуолд също е чужденец, така че е логично мислите му да са дори по-неразгадаеми за нея от тези на Нют.

Заключение
Заради всички тези способности на Гриндълуолд ми се струва, че е напълно възможно той да е най-могъщият магьосник, когото Роулинг някога ни е показвала.
Да, някои от вас ще ми напомнят, че Дъмбълдор в крайна сметка го победи, но подробностите около този дуел са неясни и ще трябва да изчакаме до 2024 за да разберем какво точно се е случило.

Според мен, ако има магьосник, който наистина да може да се сравнява с Гриндълуолд, той ще е Сивиръс Снейп. Всъщност единственото нещо, което не сме виждали черният магьосник да прави са отвари. 
Възможно ли е най-могъщият магьосник на всички времена да е бил именно Сивиръс Снейп, който така и не получи възможност да се докаже истински?

Коментари

  1. А Куини не се ли усъмнява, че американски аврор има чуждестранни мисли :?

    ОтговорИзтриване
  2. Тя го играе куха лейка, а и легимантиката не е като да ти пуснат филм.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Гриндълуолд просто използва оклумантика, потвърдено е от Роулинг в този туит: https://twitter.com/jk_rowling/status/809361237054201856

    ОтговорИзтриване
  5. А когато влизаш в главата на всички коло теб няма ли да ти стане интересно как аджаба точно тоя не го четеш?

    ОтговорИзтриване
  6. Много хора владеят оклумантика, така че не е странно.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър