Защо Волдемор държеше Хари да спечели турнира

Много често са ми задавали два въпроса, свързани с Хари Потър и огненият бокал, които показват недостатъчно внимателно четене на книгата:
1. Защо Барти Крауч-младши не уби Хари Потър, след като имаше толкова възможности?
2. Защо не направи летекод по-рано, за да изпрати Хари на Волдемор?

Отговор на първия въпрос
По-малко хора задават този въпрос и това е хубаво, защото отговорът е изключително елементарен - това никога не е била целта.
Да, през цялото време всички подозираха, че някой се опитва да убие Хари и затова името му е включено в турнира, но това предположение се оказа грешно. Всъщност Волдемор не просто искаше Хари да оцелее до финала, но и да бъде победител.

Отговор на втория въпрос
Тук отговорът е по-труден. Можем да предположим, че магиите, които пречат на хората да се магипортират в замъка, пречат и на създаването на летекоди. Но един човек има властта да отмени, поне частично, тази забрана - директорът. Крауч не би могъл да направи подобна магия, без позволението на Дъмбълдор. И го е получил, когато го е убедил да отнесе купата в центъра на лабиринта. Дъмбълдор е дал позволението си да бъде създаден летекод, който да отведе първия човек, който го докосне, пред публиката по трибуните. Така победителят няма да трябва да минава отново през целия лабиринт и няма да има опасност някой друг да му открадне трофея.
Крауч, точно както е направил с огнения бокал, е заблудил летекода, така че преди да отиде в началото на лабиринта, да отскочи до гробището в Литъл Хънгълтън.

За Волдемор е било изключително важно нещата да се развият по този начин. Той е знаел, че дори да си върне тялото, не може да продължи делото си откъдето го е оставил - много смъртожадни са мъртви, много за в затвора и много са твърде изплашени да се върнат. На Волдемор му е необходимо време, за да възстанови армията си и заради това е искал завръщането му да остане тайна поне известно време.
Ако Хари се беше появил пред всички, мъртъв и с купата в ръка, хората щяха да решат, че е умрял опитвайки да я вземе. И преди е имало смъртни случаи в турнира, а всички смятаха, че някой иска да убие Хари и затова го е включил в Тримагическия турнир.
За нещастие на Волдемор, Хари се измъкна и обяви завръщането на Черния Лорд. Това даде възможност на Дъмбълдор да свика отново Ордена на феникса.

Ако всичко беше минало по план, Волдемор щеше да има сериозно предимство и със сигурност да спечели войната. Именно затова толкова държеше Хари да стигне пръв до купата. И ако Хари не беше какъвто е, може би щеше да се усети, че Бокалът го задължава да участва, но не и да спечели. Обаче Хари, както съм писал и преди, е 100% грифиндорец и това струва живота на много хора.

Коментари

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Кой от триото е най-възрастен (50% мислят, че е Рон)

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Екранизациите по "Хари Потър" - от най-лошата до най-добрата

Понеделнишко препитване: Хронологията в "Хари Потър"

Кой е по-възрастен - Дъмбълдор или Батилда Багшот (46% объркаха)

Мъгълите обявиха поредицата "Фантастични животни" за прокълната... и май са прави

На коя дата се случва епилогът "19 години по-късно" (63% не знаят)

Колко е възрастна Луна Лъвгуд (53% не знаят)

Кога Хари среща Чо Чан за пръв път (45% се бъркат)

На коя дата е Битката за "Хогуортс" (55% не помнят)