Нели Христова, журналист: Поколението на "Хари Потър" ще запали искрата в децата си


Нели Христова е журналист от вестник "168 часа" и всяка седмица пише за кино и телевизия. Тя е дългогодишен фен на "Хари Потър". Благодаря ѝ, че се съгласи да даде интервю за блога.

-  Минаха 20 години откакто "Хари Потър и философският камък" беше публикувана за пръв път, но книгата продължава да е бестселър. Каква е причината според теб?
- "Хари Потър" се превърна в световна класика, а както се случва с всяка една книга, или поредица от книги, които са бестселъри (тук не говорим за еднодневки, като "Здрач" или "50 нюанса сиво") интересът към тях никога не стихва. Поколенията ще продължават да си купуват все по-нови и красиви издания на "Хари Потър", много вероятно подтикнати от родителите си, които са им връчили стара, опърпана книга и са запалили искрата в тях. Или може би, феновете на Хари, които вече са израснали с историята му и имат собствени семейства, продължават да купуват на децата си първата книжка и поддържат кръговата на живота й. 
- Какво е мястото на филмите по "Хари Потър" в световната кино история?
- Вярвам, че някъде по света, където се учи кинематография, "Хари Потър" се дава като пример за истинско кино. Поредицата не само е най-доходоносната в света, но и беше снимана по толкова впечатляващ начин, че няма как на секундата, още след появяването на логото на "Уорнъ Брос" да се пренесеш директно в света на магьосниците. Всъщност, третият филм, сам по себе си, може да се определи като най-гениално заснетата лента по онова време, с ръчна камера, вместо статична и скритите послания, които карат зрителя да мисли. 
- Трябваше ли "Хари Потър" да получи Оскар в някоя от категориите?
- Най-добрите неща винаги остават без "Оскар", било то гениални филми или актьори, така че, Хари Потър влиза в тази категория. Така и не разбрах защо Джон Уилямс, който е получавал награда за почти всеки саундтрак, по който е работил, не получи "Оскар" и за Хари Потър. Но и Ханс Цимер няма нито един "Оскар" в джоба си, така че съм склонна да преживея това. 
- След излизането на "Хари Потър и прокълнатото дете" мненията бяха много поляризирани, дали това ще се случи и с "Фантастични животни"?
- Четейки "Прокълнатото дете", с всяка страница осъзнаваш, че това пред очите ти не е истинско продължение на историята, а фенфикшън, пълен с всички желания на феновете. Все едно някой е влязъл в тъмблър, написал "Хари Потър бъдещо поколение" и е взел всички идеи на почитателите за вероятния развой на събитията години по-късно. Тези, които са били на пиесата обаче казаха, че историята изглеждала по-добре изиграна. Не знам. Надявам се "Фантастичните животни" да са далеч по-изпипани и да задоволят подобаващо феновете на Хари. Но за да разберем, трябва да изчакаме филмът и скриптът да се появят в киното и на пазара. 
- Дали ролята на Нют Скамандър е стъпка нагоре или край на кариерата за носителя на Оскар Еди Редмейн?
-  Еди е безкрайно добър актьор, който може да влезе в какви ли не образи. Ролята му на Нют във "Фантастични животни" едва ли ще му навреди много. Може да се каже, че той малко ми напомня на Даниел и съм почти сигурна, че ще успее да избяга от трудно преодолимата слава на големия франчайз. Може би Нют ще му навреди много в избирането му за по ъндърграунд филми, такива, които го направиха известен и сложиха наградата "Оскар" в ръцете му. Но, както казах и в началото, той е невероятно талантлив актьор и Холивуд ще изгуби изключително много, ако реши да спре да го търси за филми. А щом филмите на Марвъл все още не са приключили нито една кариера, то едва ли "Фантастичните животни" ще го направят. Трудно е да се избяга от даден образ, когато си свързан с него от дете и именно той е бил пробивът ти в киното, но не така стоят нещата при Еди. Той има прекалено много зад гърба си. 
- Изненадващата новина, че Джони Деп ще участва във "Фантастични животни..." добра или лоша е?
- Честно казано, повече ме изненада да видя Колин Фаръл в каста на филма, отколкото Джони Деп. Той е един от онези актьори, които винаги съм искала да видя в образ от света на Хари Потър. Даже е имало периоди в които съм си мислела, че ролята на Сириус можеше да му пасне чудесно, особено като се вземе предвид, че Хелена Бонън Картър също беше в екипа, а те двамата са страхотна комбинация. Но, до колкото разбрах аз, ролята му никак няма да е голяма и може да остане в пределите само на първия филм. Четох и много мнения по въпроса на фенове, които не го искат във франчайза, заради скандалния му развод с Амбър Хърд. Аз лично и за момент не повярвах, че Джони е посегнал на моделката по какъвто и да е  начин, така че това не ми пречи. А дори и да беше, с времето съм успяла да изградя една бариера между таланта на хората на изкуството и техния личен живот. И като огледаме това, което Деп има като роли зад себе си, можем само да си кажем, че единственото, което му липсва, е една поява в Хари Потър вселената. Дори и всъщност да греша, и той да е посегнал на Хърд по какъвто и да е начин, и Алфред Хичкок е тормозел сексуално някои от актрисите в своите филми. Това прави ли лентите по-малко гениални, заради ужасния човек, който е бил?
- Какви са очакванията ти за петте филма, които предстоят и притеснява ли те нещо?
- Притесняват ме много неща. Практически, малко са лентите, които са успели да запазят ниво след третото си продължение. Според мен, пет филма е прекалено амбициозна цел. Малко или много намирисва на използването на любовта на феновете на Хари Потър за припечелване на някой лев отгоре, защото каквото и да бъде направено, съм 100% сигурна (съдейки по себе си), че всеки един почитател ще отиде да го види, дори и да не го харесва.  Могат да се изчерпат, да се повторят, да забавят действието до такава степен, че да стане скучно. Напомня ми малко на "Властелинът на пръстените" и "Хобит". Във филмите за Билбо определено имаше толкова допълнителни и ненужни неща, само и само да се запълни екранното време за 3 филма. Силно се надявам обаче да греша и присъствието на Роулинг в правенето на филмите ми дава малка надежда. 
- Ще разпали ли "Фантастични животни и къде да ги намерим" Хари Потър манията или публиката ще се пренасити със света на магьосниците?
- Определено ще разпали наново любовта към магическия свят. Голяма част от поколението, което израсна с Хари Потър, вече има деца и съм 100% сигурна, че те нямат търпение да преживеят това, което ние изпитвахме в киното, с излизането на всеки следващ филм. Публиката няма как да се пренасити от света на магьосниците, защото всеки опит, да се направи нещо близко до Хари Потър се е провалял. Не го казвам, защото съм пристрастна, а защото е така.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп