Грифиндор срещу Слидерин за пръв път

Основната разлика между Грифиндорците и Слидеринците може да се види още в деветата глава на Хари Потър и философският камък. Неосъществилият се сблъсък между Хари Потър и Драко Малфой ни показва защо, ако Грифиндор нямаха подкрепата на Дъмбълдор, Слидерин винаги щяха да са първи във всичко.

След като Хари побеждава Малфой в спора за Всепомничето на Невил, двамата си уговарят дуел в полунощ.

Като типичен грифиндорец Хари, който още не знае почти никакви магии, тръгва да се дуелира с дете от магьосническо семейство, нарушавайки всички правила на училището. И не само това, ами повежда със себе си и най-добрия си приятел, момичето, което се опитва да го вразуми и случаен Невил - буквално всеки, когото среща тази нощ. Четиримата биват гонени от Филч и почти стават среднощно хапване за Пухчо.
Всъщност тенденцията Хари да излага невинни хора на опасност продължава и след това и в крайна сметка не малко хора умират заради него.

От друга страна Малфой постъпва умно като истински слидеринец. Вместо да се скита из училището нощем (грешка, която прави по-късно, подлъган от безразсъдството на Хари и си докарва наказание), той се обръща към Филч. И ако Филч си беше свършил работата както трябва, Хари Потър щеше да бъде хванат и Драко щеше да е победител в този дуел не на пръчки, а на интелект.
За съжаление радостта му, отново, щеше да е кратка, защото Дъмбълдор никога не би изключил Хари, дори би му дал награда, че е изпробвал ефективността на Филч като пазач или нещо такова.

Така виждаме голямата разлика между Грифиндор и Слидерин - тези, които биха се хвърлили в огъня, за да защитят честа си и тези, които биха подпалили огъня, за да изгорят враговете си.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър