Страх ли ги е магьосниците от коронавирусa?

Изглежда целият мъгълски свят е в паника заради новия коранавирус, който отне живота на вече над 4000 души. Но дали магьосниците от света на Хари Потър също изпадат в паника от бързоразпространяващата се болест и дали се презапасяват с "Бирен шейк" и "Всякаквовкусови бобчета"?


Според мен по-скоро не, тъй като от книгите за Хари Потър знаем, че магьосниците имат много ефективни начини да се справят с настинки и различни видове грип. Пример за това е пиперливата отвара, която веднага те изправя на крака, но след това часове наред от ушите ти излиза пара. Отварата се пие и превантивно.


И тъй като симптомите на коронавируса не се различават много от тези на обикновения грип, за магьосниците не би трябвало да е проблем да се справят с болестта. Всъщност за нас също нямаше да е проблем, ако Дъмбълдор не беше попречил на Гринделвалд да изпълни плановете си и да обедини двата свята. Нямам нищо против да ни управляват магьосници, стига да можем да ползваме лечителските им магии и методите им за транспорт.

Магьосниците обаче не са предпазени от всички заразни болести.

Дори при магьосниците има опасни заразни болести

Макар да не се плашат от коронавирус или други познати на мъгълите заболявания, магьосниците има от какво да се страхуват. Сред тях върлуват магьоснически заболявания, които не се предават на мъгълите или заради липсата на магическа сила у тях или заради липсата на контакт с магьосници.

Без съмнение най-страшното заболяване за магьосниците е змейската шарка. И ако се съди по информацията за заболели, починали и излекувани, която имаме, то този вирус е доста по-смъртоносен от коронавируса.

Всъщност знаем за 9 души, които са се разболели от шарката и само двама от тях са се възстановили, всички останали са умрели. Един от двамата излекувани е Елфиъс Додж, който споменава за заболяването си, когато пише за Албус Дъмбълдор. Сред умрелите са бабата и дядото на Хари, родителите на Куини и Тина, дядото на Драко Малфой и министърът на магията Елдрич Дигъри.


Истината обаче е, че заболяването не е чак толкова смъртоносно, тъй като в стария сайт на Роулинг, в който имаше рубрика "магьосник на месеца", се споменаваше за магьосника Чаунси Олдридж, който е първата известна жертва на змейската шарка. Той е умрял през 1379 година.

Заболяването обаче е съществувало много преди това и е било познато на магьосниците още през 12-и век. В норвежкото Министерство на магията се пази писмо, в което се споменава жена на име Гунхилда, която се е разболяла от змейска шарка. Няма информация дали Гунхилда е оцеляла, но ако Чаунси наистина е бил първият починал, можем да предположим, че е така.


Змейската шарка се познава по грозните петна по кожата и зеленикавия цвят, който тя придобива. Според няколкото издания на "Пророчески вести" от мъгълския свят, които са публикувани през 1998-1999 г. и са писани от самата Джоан Роулинг (които аз предпочитам да не включвам в канона), при някои случаи на болестта от носа на болния излизат искри, на което се дължи и името на шарката. Не е изключено обаче и болестта да е свързана наистина с дракони, което би обяснило защо я няма в мъгълския свят.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта