Кой е първият змиеуст в историята

Умението да се говори със змиите е рядко и обгърнато от суеверия. Смята се, че е белег на черните магьосници. В книгите за Хари Потър виждаме няколко героя, които са змеусти. И от това, което научихме, изглежда, че тази способност се предава по наследство. Кой тогава е родоначалникът на всички змиеусти?
Хари Потър говори на змийски език с бразилската боа удушвач в Хари Потър и философският камък

В тази статия ще разгледаме информацията, която знаем за владеенето на змийския език. Ще опитаме да хронологията на тази рядка способност. Ще опитаме да стигнем до най-ранните истории за магьосници, говорещи със змиите.

Салазар Слидерин - най-известният змиеуст

Стаята на тайните, построена от най-известния змиеуст Салазар Слидерин в Хари Потър и стаята на тайните
Голяма част от владеещите змийски език, за които сме чували, са наследници на великия Салазар Слидерин, основателят на "Хогуортс". Част от тези наследници са Лорд Волдемор, предците му от рода Гонт, както и семейството на Изолт Сейър и нейните наследници.

Самият Хари Потър има част от душата на Волдемор, така че може да се каже, че и неговата сила идва от рода на Слидерин.

Разбираемо е защо много от феновете, които са чели само книгите, се бъркат. Те не са запознати с многото допълнителна информация, която ни дава Джоан Роулинг. Затова смятат, че именно Слидерин е поставил началото на говоренето със змии. Това обаче не е вярно.

Херпо Нечистия - един от първите черни магьосници

Херпо Нечистия, един от първите черни магьосници
Херпо е бил гръцки магьосник, живял преди Салазар Слидерин. Възможно е големият британски вълшебник да е наследник на Херпо, но нямаме такава информация.

Нечистия е известен с това, че е измислил много зли заклинания и магии, най-страшна от които е тази за създаване на хоркрукс. Херпо е създавал и магически създания, включително смъртоносните базилиски.

Споменавам го, защото за него със сигурност се знае, че е говорил езика на змиите. Херпо е живял най-малко 4 века преди Салазар Слидерин, затова, ако трябва да търсим кандидат за създател на змийския език, този иноватор е най-вероятният претендент.
На мен обаче ми се струва, че Херпо Нечистия е решил да използва гигантска змия като оръжие, точно защото още преди това е можел да говори змийски. И вероятно още тогава е бил един от малкото, които са го можели.

За да продължим търсенето на корените на змийския език, трябва да погледнем към мъгълската митология.

Ева - първата жена от Библията

Ева, първата жена от Библията, разговаря със змия
Змията е свързана с много митологии. В някои е с положително значение, в други е с негативно. Змията е свързана със създаването на света в християнската, китайската, гръцката и много африкански митологии.

В Библията се разказва, че богът, който създава нашия свят, първо създава двама души - Адам и Ева. Двамата живеят в един перфектен свят с много растителност и животни. Един ден обаче Ева разговаря с една змия, която я убеждава да опита от плода на забранено дърво. То дава познания на Ева, но също така става причина хората да бъдат изгонени от перфектния свят.

Възможно е тази жена да е била реална личност или няколко личности, които са били вплетени в митологията на евреите по този начин. Дървото, от което яде жената, вероятно символизира магията. В Библията магията винаги се счита за нещо греховно, а в средновековието магьосничеството се е свързвало предимно с жените.

Връзката между змиеустите, магията и смесването с мъгълите - теория

Наджини от Фантастични животни в змийската си форма
Моята теория е, че в началото всички магьосници са можели да разговарят със змиите. Вероятно тези интелигентни създания са им помогнали да развият магията си в самото начало. Дори в по-близката ни история, виждаме змии, които дават напътствия и дори пророкуват. Спомнете си рогатата змия на Изолт Сейър.

Вероятно по-късно, когато мъгъли и магьосници са започнали да се смесват, способността на някои от наследниците им е започнала да намалява.
Не всички магьосници обаче са се смесвали с мъгълите и мъгълокръвните, затова са успели да запазят силата си. Такива са наследниците на Слидерин.

Змиеустите са почти изчезнали на Британските острови, но не е изключено да има останали такива на други места по сета, където смесването на магьосниците и мъгълите не е толкова добре прието.

Коментари

  1. Ако приемем че чистата кръв пази говоренето със змиите то тогава в северна америка трябва да има на много змиеусти заради строгото граначение на смесването на маги и немаги.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Законът на Рапапорт, който е основната причина да съществува такова силно разделение между магьосниците и немагите, е приет в края на 18-и век. По това време кръвта на мъгълите и магьосниците вече е била силно смесена.

      Още повече, че имаме основания да смятаме, че дълго време магьосническата общност там е бил много положително настроена към мъгълите, като се има предвид, че един от основателите на училището Илверморни, около което е създадена тази общност, е мъгъл.

      Изтриване
  2. Като се има в предвид, че продължителността на живот на магьосниците е 100-200 години, то едно поколение би трябвало да се подменя на на 50-60, което значи че размиването на кръвта е доста по-бавен процес.
    От магическите семейства единствено Уизли се плодят като зайци, другите като че ли имат само по едно две деца.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дописка: Може ли говоренето със змии да е свързано с геното заболяванъ където постопенно се превръщаш в змия? И съответно някакъв по безобиден ген да ти запазва говоренето със змии без да те превръща в такава.
      Всъщност знаем ли как е завършил житейския си път Салазар, дали не се е превърнал в змия в крайна сметка подобно на Херпо за който знаем че е създал базилиска ил пък той е бил базилиска?

      Изтриване
    2. Теорията ти е интересна и може да има някаква истина в нея, защото за Наджини се казва изрично в сценария, че говори на змийски. Изглежда излишно да се посочва такава подробност, ако няма да има връзка с историята по-нататък.

      Иначе със сигурност Херпо и Салазар Слидерин не са били маледикти, защото това проклятие се предава само по женска линия. Но може да е друга подобна магия.

      Изтриване
    3. Ами забележи че единствените говорищи змииски са мъжа, а жените говорищи змийски са маледикти. Тако че можем да предположим, че при мъжете просто не се проявява тази част на проклятието която постепанно те превръща в змия.
      Дъщерята на Волди нощо чудно да се окоже малекдикт в Прокълнатото дете 2.

      Изтриване
    4. Меропа Гонт също е змиеуста, а не е маледикт, поне доколкото ни е известно (което не изключва ти да си прав, разбира се). Осен това маледиктите не са задължително змии, могат да бъдат всякакви животни.

      Изтриване
  3. Това означава ли че зоомаговете са някаква разновидност на маледиктите? Опаш бая време си е живал точно като маледикт.

    ОтговорИзтриване
  4. Маледикт и зоомаг не е едно и също (но може би и други хора го бърка и трябва да напиша статия по въпроса). Маледиктът е жена, която носи кръвно проклятие. Тя е родена със способността да се превръща в някакво животно (в случая на Наджини е змия), но не винаги може да го контролира. В един момент се превръща в съответното животно завинаги и никога вече не може да стане човек.
    Зоомагът е магьосник, който сам е решил да започне да се превръща в животно. За да постигне това, трябва да извърши дълъг, опасен и много сложен ритуал (описан е в една от трите електронни книги, които Роулинг пусна преди две или три години). Зоомагът може да се превръща в животно когато пожелае и има пълен контрол над тази способност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Потвърдено ли е, че всички маледикти са жени?

      Изтриване
    2. Да. През септември попитаха Роулинг дали състоянието на Наджини е същото като това на върколаците. Тя обясни, че не е и посочи като една от разликите, че върколаците може да са мъже и жени, докато маледиктите са само жени.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър