5 причини да прочетете сценария на Фантастични животни 2

От следващата седмица феновете на "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" ще могат да прочетат сценария на български. Филмът не е правен по книга, както си мислят доста хора, а е по оригинален сценарий на Джоан Роулинг.
Сценария на Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

И сега сигурно се питате заслужава ли си да четете нещо, което може да видите почти едно към едно във филма?
Да, заслужава си и то по повече от една причина:

Ще разберете историята по-добре

Една от основните критики към филма е скоростта, с която всичко се случва. В един момент научаваме, че Кридънс е Корвус, после се оказва някакво случайно бебе, а накрая излиза, че е неизвестният досега брат на Албус Дъмбълдор.
Кридънс във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Когато имаме сценария, по-лесно можем да разберем какво имат предвид героите. Можем да препрочитаме репликите им и да се опитаме да схванем мотивите за постъпките им.

Сценарият ни дава информация за реакциите и мислите на персонажите, които не винаги са ясни във филма. Ако обичате дискусиите и теориите, няма как да участвате пълноценно в тях, ако не сте чели сценария.

Ще видите разликите между плановете на Роулинг и изпълнението във филма

Албус Дъбълдор във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд
Дразнят ли ви мъгълските дрехи във фантастични животни? Или това, че има магипортиране в Хогуортс? Това всъщност са неща, които Джоан Роулинг не е описала в сценария, а са решения на създателите на филма.

Джоан Роулинг не следи всеки етап от създаването на филма (макар да сме съгласни, че би трябвало да го прави) и затова се получават грешки. Например ние знаем, че когато използваш многоликова отвара, приемаш образа и гласа на човека, в когото се превръщаш. Едно глупаво решение във филма по "Хари Потър и стаята на тайните" обаче промени това. По някаква причина създателите на филма решиха, че като се промениш си запазваш същия глас. После го забравиха в четвъртия филм и пак си го спомниха в осмия. За съжаление гласовете не се променят и във "Фантастични животни", но това не е по вина на Джоан Роулинг.

Отбелязването на промените е много важно за тези от нас, които искат ясно да разграничат идеите на Роулинг от мъгълските недоразумения.

Ще разберете по-точно кога се случват събитията

Албус Дъмбълдор и Лита Лестранж във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд
Филмът може да е малко объркващ, когато става въпрос за дати и години. Не става съвсем ясно кога точно се случват част от събитията, които виждаме в ретроспекция. Това е важно, когато искаме да разберем колко време Лита е живяла с вината за смъртта на брат си и на каква възраст са някои от персонажите.

В сценария са посочени точните години на тези събития и това е достатъчно, за да опровергаем някои теории и да създадем много други.

Ще срещнете познати имена, които не разбираме от филма

Последователи на Гринделвалд във във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд
Феновете на "Хари Потър" са срещали имената Стебинс, Кароу, Селуин и други, но не подозират, че техни предци се появяват в новата поредица на Джоан Рoулинг.

Ако искате да знаете как се казва жената, която уби френското бебе или британският аврор, който преследваше Нют, трябва да прочетете сценария.
В него ще намерите много имена, някои познати, други нови, които никога не се споменават във филма.

Ще можете да сложите думите на Джоан Роулинг в библиотеката си

Книгите на Джоан Роулинг
Нашето фенство започна около една книга, затова сме свикнали да имаме какво да сложим на рафта си. Тази традиция продължава и със сценариите, които са много красиви и определено ще изглеждат добре до другите книги на Джоан Роулинг.

Бонус: Ще проследите развитието на Джоан Роулинг като сценарист

Като писател, Роулинг е световно призната. Като сценарист тепърва има да се доказва и ще е много интересно да видим как ще се промени стилът ѝ през годините. Дали ще започне по-добре да комбинира забавните и сериозните части (критика към първия филм), дали ще се научи да открива границата, отвъд която новите разкрития само затормозяват публиката (критика към втория филм).
Джоан Роулинг и Еди Редмейн на премиерата на Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Текстовете ще ни покажат как се променя стилът ѝ. Това е важно допълнение, което прави сценария важен и интересен и за "умерените" фенове, а не само за тези от нас, които обичат да се съсредоточават в детайлите.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд