Защо Куини изостави Джейкъб, ако наистина го е обичала

Един от големите обрати във "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" беше решението на Куини да мине на страната на Гринделвалд. Това изглежда странно и нелогично на някои от зрителите. Отказвайки се от Джейкъб, Куини не се ли отказва и от причината, поради която мина на страната на черния магьосник?
Куини Голдстайн във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Въпросът е много интересен и често се сочи като грешка, но не е. Радина Рейвънклоу беше подразнена от някои коментари и ме помоли да напиша статия.

Защо Куини е влюбена в Джейкъб?

Не ме разбирайте погрешно - Джейкъб е супер. Той е умен и забавен, умее да общува с хората и всички го харесват. Но дали това е достатъчно за Куини да се влюби толкова бързо и силно в него?
Куини и Джейкъб във Фантастични животни и къде да ги намерим

Струва ми се, че Куини никога не е обичала Джейкъб само заради качествата му, а и заради това, че е мъгъл. Спомнете си, че в първия филм тя беше странно развълнувана, когато научи, че мъжът е немаг.

Според мен връзката ѝ с Джейкъб е следствие от нещо съвсем друго. Куини се гневи на закона на Рапапорт и Международния указ за секретност.

Куини Голдстайн като бунтарка

Напомням ви, че желанието за отменяне на закона, който забранява на магьосниците да се разкриват, е често срещано. Това важи още повече за САЩ, където до 1965 е въведен друг закон, забраняващ всякакъв контакт между магьосници и немаги.

Моята теория е, че Куини винаги е мразела този закон. Искала е да е свободна да бъде каквато желае и да бъде с когото обича. Когато се запознава с Джейкъб, тя до известна степен получава това, което желае - има възможност, дори и за кратко, да се противопостави на забраната.
Куини Голдстайн във Фантастични животни и къде да ги намерим

В края на филма МАКУСА принуждава Джейкъб да заличи паметта си под омагьосания дъжд. Той го прави, но Куини отново не се подчинява на закона, открива мъгъла и му припомня какво им се е случило.
Във втория филм виждаме, че тя се е противопоставила дори на самия Джейкъб и го държи под властта си с магия.

Всичко това ни казва две неща за Куини - тя се бунтува срещу разделението и не е добър човек. Готова е да използва силата си, за да принуждава хората да се подчиняват на волята ѝ за тяхно собствено добро. Още тук ни става ясно, че Куини не е толкова по-различна от Гринделвалд.

Защо Куини избра да застане на страната на Гринделвалд?

Мисията, която Гринделвалд си е поставил, е да разбие бариерата между света на магьосниците и света на мъгълите. Той иска магьосниците да са свободни. Иска да могат да ходят където желаят и да се обличат както им харесва. Бори се да могат да бъдат с хората, които обичат.
Гелърт Гринделвалд във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Куини обича Джейкъб, не се съмнявам в това. Дори мотивите ѝ да е с него да не са съвсем същите, които му представя, все пак любовта ѝ е истинска. Но тя също така мрази Дейкъб, или по-скоро една част от него - страха му. Той е щастлив, че се е върнал в света на магьосниците, но не смята да направи нищо, за да промени положението си. Няма воля да се бори, за да бъде с жената, която обича.

В лицето на Гринделвалд Куини видя отговора на проблемите си. Той, за разлика от Джейкъб, беше готов да се бори. Готов да страда и да причинява страдание, когато се налага. И заставайки до него, Куини направи много повече за осъществяване на бъдещето, което желае, отколкото е правила преди това в живота си.

Джейкъб Ковалски във Фантастични животни и къде да ги намерим
Да, тя обича Джейкъб, но е готова да го изостави, за да създаде един по-добър свят, в който и той ще бъде свободен. Ясно ѝ е, че мъгълът ще страда, но това страдание е за негово собствено добро. Това страдание е в името на Висшето благо.

Коментари

  1. Тази история ми напомня за една друга магьосница държаща мъгъл под контрола си и имала дете от него...

    ОтговорИзтриване
  2. О, да, това доста добре завърши :D

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Какво споделиха с феновете си актьорите от „Хари Потър“, които бяха в България

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Суеверни ли са магьосниците в "Хари Потър"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Роулинг дари още 15 милиона за изследване на множествената склероза

Ако четете „Хари Потър“ на глас, ще призовете зъл дух

Мириъм Марголис, която изигра професор Спраут и вдъхнови една люта лелка

Феновете във Варна организираха първия Тримагически турнир в България

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Джоан Роулинг не е само "Хари Потър"