Защо Куини изостави Джейкъб, ако наистина го е обичала

Един от големите обрати във "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" беше решението на Куини да мине на страната на Гринделвалд. Това изглежда странно и нелогично на някои от зрителите. Отказвайки се от Джейкъб, Куини не се ли отказва и от причината, поради която мина на страната на черния магьосник?
Куини Голдстайн във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Въпросът е много интересен и често се сочи като грешка, но не е. Радина Рейвънклоу беше подразнена от някои коментари и ме помоли да напиша статия.

Защо Куини е влюбена в Джейкъб?

Не ме разбирайте погрешно - Джейкъб е супер. Той е умен и забавен, умее да общува с хората и всички го харесват. Но дали това е достатъчно за Куини да се влюби толкова бързо и силно в него?
Куини и Джейкъб във Фантастични животни и къде да ги намерим

Струва ми се, че Куини никога не е обичала Джейкъб само заради качествата му, а и заради това, че е мъгъл. Спомнете си, че в първия филм тя беше странно развълнувана, когато научи, че мъжът е немаг.

Според мен връзката ѝ с Джейкъб е следствие от нещо съвсем друго. Куини се гневи на закона на Рапапорт и Международния указ за секретност.

Куини Голдстайн като бунтарка

Напомням ви, че желанието за отменяне на закона, който забранява на магьосниците да се разкриват, е често срещано. Това важи още повече за САЩ, където до 1965 е въведен друг закон, забраняващ всякакъв контакт между магьосници и немаги.

Моята теория е, че Куини винаги е мразела този закон. Искала е да е свободна да бъде каквато желае и да бъде с когото обича. Когато се запознава с Джейкъб, тя до известна степен получава това, което желае - има възможност, дори и за кратко, да се противопостави на забраната.
Куини Голдстайн във Фантастични животни и къде да ги намерим

В края на филма МАКУСА принуждава Джейкъб да заличи паметта си под омагьосания дъжд. Той го прави, но Куини отново не се подчинява на закона, открива мъгъла и му припомня какво им се е случило.
Във втория филм виждаме, че тя се е противопоставила дори на самия Джейкъб и го държи под властта си с магия.

Всичко това ни казва две неща за Куини - тя се бунтува срещу разделението и не е добър човек. Готова е да използва силата си, за да принуждава хората да се подчиняват на волята ѝ за тяхно собствено добро. Още тук ни става ясно, че Куини не е толкова по-различна от Гринделвалд.

Защо Куини избра да застане на страната на Гринделвалд?

Мисията, която Гринделвалд си е поставил, е да разбие бариерата между света на магьосниците и света на мъгълите. Той иска магьосниците да са свободни. Иска да могат да ходят където желаят и да се обличат както им харесва. Бори се да могат да бъдат с хората, които обичат.
Гелърт Гринделвалд във Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

Куини обича Джейкъб, не се съмнявам в това. Дори мотивите ѝ да е с него да не са съвсем същите, които му представя, все пак любовта ѝ е истинска. Но тя също така мрази Дейкъб, или по-скоро една част от него - страха му. Той е щастлив, че се е върнал в света на магьосниците, но не смята да направи нищо, за да промени положението си. Няма воля да се бори, за да бъде с жената, която обича.

В лицето на Гринделвалд Куини видя отговора на проблемите си. Той, за разлика от Джейкъб, беше готов да се бори. Готов да страда и да причинява страдание, когато се налага. И заставайки до него, Куини направи много повече за осъществяване на бъдещето, което желае, отколкото е правила преди това в живота си.

Джейкъб Ковалски във Фантастични животни и къде да ги намерим
Да, тя обича Джейкъб, но е готова да го изостави, за да създаде един по-добър свят, в който и той ще бъде свободен. Ясно ѝ е, че мъгълът ще страда, но това страдание е за негово собствено добро. Това страдание е в името на Висшето благо.

Коментари

  1. Тази история ми напомня за една друга магьосница държаща мъгъл под контрола си и имала дете от него...

    ОтговорИзтриване
  2. О, да, това доста добре завърши :D

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд