Хелоуин за един Хари Потър фен

Със сигурност сте се нагледали на коментари във Фейсбук по темата за празнуването на Хелоуин. Може даже да сте се включили в някоя от многобройните дискусии.
Сега няма да коментирам дали това е американски празник, който измества Деня на будителите или е просто забавна традиция, която сме си присвоили заради филмите.
Целта ми е да ви припомня какво всъщност трябва бъде днешният ден за един фен на "Хари Потър".

Никой фен не бива да подценява днешния ден, защото самата Роулинг му е отделила много голямо значение в първите 4 книги, които служат като въведение в света на магията.
Ето какви важни събития се случват в последния ден на октомври:

1. Смъртта на Лили и Джеймс

На днешния ден Волдемор убива родителите на Хари, но при опита си да убие бебето, сам унищожава тялото си. Това, както се сещате, е буквално началото на историята за Избрания.
Първата книга започва на следващия ден, но самата сцена с убийството може да бъде намерена в "Хари Потър и даровете на смъртта", глава 17, където е представена от гледната точка на Волдемор.

2. Има неща, които хората не могат да преживеят заедно, без да се заобичат

На днешния ден е прочутият урок по Вълшебство, когато Хърмаяни прави магията за левитация, след което Рон казва, че е досадна и затова няма приятели. Хърмаяни се скрива в една тоалетна, за да плаче, но точно същата вечер Куиръл пуска трола в подземията. Хари и Рон я спасяват от гигантското чудовище и така се формира триото, което със сигурност ще остане в историята на литературата.

3. Пазете се, врагове на Наследника

На днешния ден Стаята на тайните е отворена за пръв път от 50 години и чудовището напада котката на Филч.

4. Завръщането на Сириус Блек

На днешния ден Сириус Блек опитва да се върне в общата стая на Грифиндор. Сега обаче е нежелан и Дебелата дама не го допуска, затова той проявява типичния за него характер и нарязва портрета.

5. И избраникът е...

Да днешната дата са излъчени участниците в тримагическия турнир от Хогуортс, Бoбатон и Дурмщранг, но за изненада на всички (освен на един, разбира се) бокалът определя и Хари за участник и той е задължен да се включи в състезанието.


С Хелоуин/Вси светии са свързани 5 от най-важните събития в първите части на "Хари Потър". Ако се замислите, всички те съдържат в себе си някакво противопоставяне - смърт и живот; вражда и приятелство; тайна и откровеност; принадлежност и отхвърляне и желание и задължение. Така Роулинг ни показва двойствената страна на всичко в Хари Потър (и на живота като цяло). А и ни намеква за тъмната страна на един древен празник, посветен на смъртта, тъмнината и злото.
Тези пет събития са изключително важни за историята и точно затова Роулинг е избрала да ги сложи на една и съща дата и то такава, че всички да я запомнят лесно.

Това е за мен Хелоуин. Не знам дали ще се маскирате, ще гледате страшни филми или ще хулите родоотстъпниците във Фейсбук, но ако сте фенове на "Хари Потър", ви препоръчвам да си прочетете следните глави: 17 от "Хари Потър и даровете на смъртта", 10 от Хари Потър и философският камък; 8 от Хари Потър и стаята на тайните, 8 от Хари Потър и затворникът от Азкабан и 16 от Хари Потър и огненият бокал.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Ревю без спойлери за Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд

4 опасения, които имам за новия филм

Защо пръчката на Дъмбълдор е различна от тази, която първоначално видяхме

Какво е да живееш със слидеринец/рейвънклоувка

Сцени от трейлърите, които няма да видите във филма

Кой е Албус Дъмбълдор от Фантастични животни

Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд вече официално е по кината

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

В името на висшето благо - Гелърт Гриндълуолд

Каква е мотивацията на Волдемор