Нощта на книгите за Хари Потър


Много от вас, дори и да са истински фенове на "Хари Потър", какъвто съм аз, сигурно се чудят каква е причината в началото на февруари да имаме Нощ на книгите за Хари Потър. Скоро нямаме никакви по-важни дати, свързани със света на магьосниците, каквито са например 31 юли, 2 май или 1 ноември.
Истината е, че на този въпрос и аз не мога да отговоря, затова ако имате информация, пишете ми.

Традицията е сравнително нова - започва по инициатива на британското издателство на "Хари Потър", които искат да насочат вниманието отново към поредицата на Роулинг, след като тя избира да повери публикуването на новите си книги на друго издателство.

Първата Нощ на книгите за Хари Потър е през февруари 2015, като на много места по света се организират събития, включително и в България - регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе прави страхотна среща.
Феновете в Русе

През 2016 отново имаше събитие, този път в повече градове, включително и в София. На събитието в книжарница Хеликон присъства дори Станислав Яневски, който участва в четвъртия филм от поредицата.
Хари Потър фенове в
столичната книжарница Хеликон

Тази година ще бъде най-масовото отбелязване на Нощта на книгите за Хари Потър - може да видите списък на събитията на сайта на Егмонт, но ще е много изненадващо ако софийското събитие мине без проблеми, защото организацията куца от сега и информацията се променя час по час.
Аз ще опитам да посетя събитието и ще споделя впечатленията си за тези, които няма да имат възможност или не искат да рискуват организаторите да затръшнат вратите пред тях и да ги оставят навън в студа. Ако не е било хубаво ще знаете да не съжалявате, а ако е хубаво... е, да сте дошли.

Ако някой от участниците в събития от други градове реши да сподели своите впечатления, да ги опише и да ми ги изпрати, ще се радвам да ги публикувам в блога, за да могат повече хора да ги прочетат.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

ЧРД на Дейвид Брадли

„Хари Потър“ – аудиокнига и на български!

Творчески турнир №8: Произведение 1

Хоркруксите на Волдемор - как са защитени

Съдбата на Локхарт

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"