Ейдълбърт Уофлинг, който не е писал "История на магията"

Вчера, докато четях главата от препрочитателския план на Daily Potter, попаднах на една много интересна грешка на Роулинг, за която повечето млади читатели може и да не знаят, защото е поправена в по-късните издания, включително и на български.

В първата глава на Хари Потър и затворникът от Азкабан се казва, че Хари чете книгата "История на магията", писана от Ейдълбърт Уофлинг, но всички ние знаем, че тази книга е писана от Батилда Багшот, защото тя е дадена като автор в училищния списък на Хари от първата книга и има важна роля в последната.
Роулинг вероятно е била измислила и Батилда и Ейдълбърт, които имат доста общо неща и се е объркала докато е писала "Затворникът от Азкабан". По-късно, когато забелязва грешката, променя името.

Кой е Ейдълбърт Уофлинг?

Името на Уофлинг се споменава и в "Хари Потър и даровете на смъртта", където той е посочен като теоретик на магията. И второто му споменаване е свързано с Батилда Багшот, защото се казва, че те двамата са били част от големите имена в света на магьосниците, с които Дъмбълдор си е писал, докато е бил ученик.

Той е известен с това, че е писал за всички аспекти на магията и се смята, че всички съвременни вещици и магьосници учат от неговите трудове.
Корицата на най-известната книга на Уофлинг

В компютърната игра по "Хари Потър" Ейдълбърт Уофлинг има и картичка от шоколадовите жаби, в която е посочена годината на смъртта му - 1981 година, когато е и първото падение на Волдемор.
Не се знае дали е загинал във войната или е умрял по друга причина, но аз имам една полушеговита теория - според мен не е успял да преживее, че не може да обясни как е оцелял Хари Потър, което противоречи на всички закони на магията.

Коментари