Ейдълбърт Уофлинг, който не е писал "История на магията"

Наскоро попаднах на една много интересна грешка на Роулинг, за която повечето млади читатели може и да не знаят. Грешката е поправена в по-късните издания, включително и на български.

В първата глава на Хари Потър и затворникът от Азкабан се казва, че Хари чете книгата "История на магията", писана от Ейдълбърт Уофлинг. Но всички ние знаем, че тази книга е писана от Батилда Багшот. Тя е посочена като автор в училищния списък на Хари от първата книга. Има важна роля в последната част.

Роулинг вероятно е била измислила и Батилда и Ейдълбърт, които имат доста общи неща. И се е объркала докато е писала "Затворникът от Азкабан". По-късно, когато е забелязала грешката, е променила името.

Кой е Ейдълбърт Уофлинг?


Името на Уофлинг се споменава и в "Хари Потър и даровете на смъртта", където той е посочен като теоретик на магията. Второто му споменаване е свързано с Батилда Багшот. Казва се, че те двамата са били от големите имена в света на магьосниците, с които Дъмбълдор си е писал като ученик.

Той е известен с това, че е писал за всички аспекти на магията. Смята се, че всички съвременни вещици и магьосници учат от неговите трудове.
Корицата на най-известната книга на Уофлинг

В компютърната игра по "Хари Потър", Ейдълбърт Уофлинг има и картичка от шоколадовите жаби. В нея е посочена годината на смъртта му - 1981 година, когато е и първото падение на Волдемор.

Не се знае дали е загинал във войната или е умрял по друга причина, но аз имам една полушеговита теория. Според мен не е успял да преживее, че не може да обясни как е оцелял Хари Потър. Оцеляването на момчето противоречи на всички закони на магията.

Коментари

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Кой е по-възрастен - Дъмбълдор или Батилда Багшот (46% объркаха)

Колко е възрастна Луна Лъвгуд (53% не знаят)

Кога Хари среща Чо Чан за пръв път (45% се бъркат)

Понеделнишко препитване: Хронологията в "Хари Потър"

На коя дата е Битката за "Хогуортс" (55% не помнят)

Новата детска книга на Джоан Роулинг вече е изцяло достъпна в интернет (ПОБЪРЗАЙТЕ!)

Ето за какво ще се разказва в следващия роман на Джоан Роулинг

Мъгълите обявиха поредицата "Фантастични животни" за прокълната... и май са прави

Кой е Робърт Галбрейт и какво общо има с Хари Потър