Суеверни ли са магьосниците в "Хари Потър"

Петък 13-и е, което сигурно плаши доста хора, затова реших, че ще е интересно да обърнем внимание на суеверията в "Хари Потър".

Истина е, че в книгата никъде не се говори за страх от петъци или черни котки, а когато някой споменава проклятия, има предвид съвсем реални заплахи (като непростимите проклятия, например), но това е защото в магьосническото общество има други суеверия - през май родена вещица, жена на мъгъл става; магията по мрак разваля се среднощ и други.
Някои от тях, подобно на мъгълските суеверия, имат корени в историята. Пример за това е недоверието към пръчки, направени от бъз, което идва от легендарната Бъзова пръчка.

Най-много в образа на суеверен човек пасва професор Трелони, която вижда поличби във всяко нещо. Интересното е, че в много отношения тя се държи точно като суеверен мъгъл, който брои колко хора са седнали на масата и ежедневно се консултира с хороскопа си. Заради тези измислени неща, жената сякаш не вижда истинската магия около себе си, а живее в "Хогуортс" - най-вълшебното място на света.

Според мен най-голямото доказателство за склонността към суеверия на магьосниците от "Хари Потър" е отношението им към името на Волдемор. Години след предполагаемата му смърт, повечето от тях се страхуват да го произнесат или дори да го чуят. Това се оказва много полезно за черния магьосник, когато превзема Министерството на магията и наистина превръща името си в прокълната дума, която алармира смъртожадните и деактивира всички защитни магии около човека, който я е произнесъл.

Коментари

  1. Не че нещо, ама имато ме не е ли и преди това „клеймо” с което съмрътожадните преследват смелчаците които го произнасят? Точно от там тръгва това суеверие и Този-който-не-трябва-да-се-назавова

    ОтговорИзтриване
  2. Не, за да направи това Волдемор използва властта на министерството. Предишния път не е успял да го превземе.

    ОтговорИзтриване
  3. Ако предишния път не е било клеймо, от къде тръгва ирационалния страх да бъде произнесено името? Някой е заподозрял че може да е клеймо, мисал е във файсбук или там както е магьосническата мрежа и е настипила масова психоза?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)