Мириъм Марголис, която изигра професор Спраут и вдъхнови една люта лелка

Британско-австралийската актриса Мириъм Марголис е една от най-възрастните и най-провокативни актриси във филмите за Хари Потър. Тя е родена през далечната 1941 година и се е изявявала както в киното, така и в театъра и в телевизията. Ние я познаваме като професор Спраут, ръководителката на Хафълпаф.

Освен с филмите за Хари Потър, Мириъм е известна и с участието си в комедийния сериал "Черното влечуго" с Роуън Аткинсън. Има награда БАФТА за ролята си в романтичната драма "Невинни години".

Нестандартно чувство за хумор

В медиите често се появяват публикации, които обвиняват Мириъм Марголис в расизъм, заради шегите, които си позволява. Преди няколко години отново разпали скандал, като заяви, че когато дава автографи срещу пари, прави отстъпки на чернокожи и евреи. Това разгневи част от слушателите.

Актрисата обаче отказва да приеме, че пиперливите ѝ шеги може да са обидни за някого или да бъдат окачествени като расизъм или антисемитизъм. Всъщност самата тя е от еврейски произход и често се шегува с това, че никой не харесва евреите.

Според една от историите за Мириъм, веднъж братът на нейната партньорка заявил, че я чувства като част от семейството. "Да бе, казала тя, не ви трябва в семейството някаква дебела лесбийка еврейка."

Една любов, която продължава вече 52 години

Актрисата е със своята партньорка Хедър Съдърланд вече повече от половин век. Двете често са цитирани сред най-вдъхновяващите гей двойки в света.
Запитана обаче дали някога ще сключи брак с половинката си, Мириъм казва, че това няма да се случи. Тя признава правото на всеки да се ожени или омъжи за човека, когото обича, но казва, че не вижда смисъла от ритуала.

Мириъм Марголис и лютата лелка

Характерът на Мириъм ѝ е спечелил и място в детската литература. След среща с нея и след един според него груб коментар, актьорът и писател Дейвид Уолямс създал образа на отвратителната леля Албърта за книжката си "Лютата лелка", издадена и в България.

Действието на книгата се развива през 1933 година и разказва за една наистина проклета жена, която е ветеран от първата световна война, има домашен любимец бухал и се опитва да открадне наследството на племенничката си.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Можете ли да познаете от коя книга са тези цитати? По-трудно е, отколкото изглежда

Кой е Ричард Харис от филмите по Хари Потър

Носът на Волдемор, или защо най-силният магьосник е толкова грозен

Чо Чан и Хари Потър - 4 причини връзката им да е невъзможна

Годишнина от излизането на "Вакантен пост"

Как се нарича човек, който говори езика на змиите?

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Госпожа Уизли - неща, които може да сте забравили (или да не знаете)