Толкова ли е ужасна Ъмбридж наистина?

Тъй като очаквам доста хора да отворят публикацията с намерението да спорят с мен, ще кажа от самото начало - да, Долорес Ъмбридж е най-отвратителното същество във всички книги за Хари Потър и никога не съм изпитвал толкова силна омраза към друг литературен образ, но може би не всичко, което върши, е толкова ужасно и непростимо. В някои отношения дори Дъмбълдор не ѝ отстъпва.

Например, Ъмбридж се опитва по всякакъв начин да попречи на Хари да разгласява завръщането на Волдемор, което е истина, както знаем, но самата Ъмбридж няма как да го знае. В продължение на четири века и половина Министерството на магията е ръководният орган на британските магьосници, затова, когато от там казват, че няма доказателства за завръщането на някакъв черен магьосник, е логично да повярваме. Намесата на министерството в "Хогуортс" е неправилна, но абсолютно легална.
Имайте предвид, че самият Дъмбълдор е направил не малко промени в училището за времето, през което го е управлявал. Ако министерството смята, че решенията му са грешни, защо да не опита да редуцира вредата?

Като говорим за промени в правилата на училището, може би някои от вас намират за неправилно налагането на физически наказания върху учениците. За нас като мъгъли от XXI век може да изглежда ужасно, но за магьосниците не е толкова голяма работа. Боят с камшик, например, е бил забранен по времето на Дъмбълдор като директор, така че много хора, включително и Ъмбридж, си го спомнят. Видяхме какъв беше резултатът от мекушавостта на Дъмбълдор - училището потъна в хаос.

Ъмбридж не получаваше подкрепа от нито един учител, но въпреки това си позволи да уволни само двамата най-некадърни - Трелони и Хагрид. Ще ви напомня, че Хагрид беше назначен въпреки възможността Гръбли-Планк (много по-добър учител) да преподава, а единствената причина Трелони да е там са личните дела на Дъмбълдор.

И накрая може би ви дразни това, че Ъмбридж дава по-големи права на избрани от нея слидеринци. Ако се замислите обаче, ще разберете, че тя не е първият учител, който покровителства своя дом. Снейп е известен с това, а Макгонъгол често е изразявала пристрастието си с реплики като "Свикнала съм, момчета, да виждам купата по куидич в кабинета си, никак не ми се иска да се налага да я връчвам на професор Снейп, ето защо използвайте допълнителното време да тренирате, ясно ли е?"
Като говорим за покровителстване и даване на повече права, няма как да не споменем отношението на училищния персонал към Хари Потър - той не само е получавал безплатни допълнителни уроци в области, които другите не са имали шанс да изучават (призоваване на покровител и оклумантика), но и системно е бил възнаграждаван за нарушаване на правила, за които другите биха били изключени (спомнете си как беше "наказан", когато летя след изричната забрана в първия си час по летене), а в един от случаите Дъмбълдор отне честно спечелената купа от Слидерин и я даде на Грифиндор, само за да зарадва момчето.
Дори Спраут покровителства
Хари Потър
Дори учители, които по принцип гледат да са неутрални, имат специално отношение към прочутия Хари Потър - в книгата е описан случай, в който професор Спраут дава 20 точки на Грифиндор, само защото Хари ѝ е подал лейката.
Така излиза, че единственото прегрешение на Ъмбридж е, че не покровителства правилния дом.

Разбира се, малко преиначих нещата, но предполагам, че разбирате какво имам предвид. Фактът, че книгата е написана от гледната точка на Хари ни пречи да оценим адекватно великата инквизиторка и ролята ѝ в училището, точно както много от по-малките читатели са убедени, че всички в Слидерин са зли.

Ъмбридж наистина Е зла. Тя е един отвратителен човек, стремящ се по всякакъв начин към властта. Истината обаче е, че не нещата, които върши, са лоши, а самият начин, по който ги върши. Мразя Ъмбридж, и смятам, че образователната реформа на Фъдж щеше да се получи много по-добре, ако беше изпратил по-подходящ човек... и ако цялата му идея не беше толкова грешна.

Коментари

  1. Тя е доста глуповата, защото винаги се е водила от мнението на Министерството. Все пак винаги трябва да имаш свое мнение. През цялото време тя е била пионка на Волдемор, заради липсата на лично мнение.

    ОтговорИзтриване
  2. Ъмбридж е пич от всякъде и съвсем основателно се опитва да затвори устата на сополанко твърдящ че светът ще свърши други ден.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар