Разказ на Роулинг виси в гардероба ѝ

Снощи CNN излъчиха интервю с авторката на "Хари Потър", в което тя разказа за фондацията "Лумос", която действа и в България. Попитана от интервюиращата за политическата приказка, която Роулинг спомена преди много години, че има намерение да пише, тя отговори, че историята вече е готова, но за сега няма намерение да я публикува.

Очевидно партито по случай 50-ият рожден ден на Роулинг е било организирано за Хелоуин и темата е била "Най-големият ти кошмар", затова писателката е решила да се облече като изгубен ръкопис. Върху роклята си е написала историята, която определя като политическа приказка за деца и днес тази рокля, заедно с разказа върху нея, виси в гардероба ѝ.

Останалата част от интервюто беше съсредоточена само върху дейността на фондацията, като Роулинг не пропусна да спомене и нашата страна сред държавите с най-много деца в риск. Целта на фондация "Лумос" е да помогне на децата от сиропиталища да се върнат в домовете си, защото, както сподели Джоан Роулинг, около 80% от тях не са сираци, но са изоставени, защото родителите им няма възможност да ги гледат. Много по-евтино е, смята Роулинг, да се плаща на семействата да гледат децата си, отколкото да се поддържат сиропиталища.
Тя се похвали с изключителни успехи в Молдова.

Според мен целта е наистина благородна и Дж. К. Роулинг е права за пагубното въздействие на домовете за сираци върху децата, но не мога да си представя как програмата ѝ ще проработи в България, където определени групи раждат деца само за да получат социални помощи, а след това не полагат никакви грижи за тях.
Притеснително е и това, че в българските медии не се говори почти нищо за дейността на фондацията. Опитайте се да си припомните колко пъти (ако изобщо) сте чували нещо са българския клон на фондация "Лумос".

За съжаление интервюто не ни даде никаква нова информация за "Хари Потър" или за новата филмова поредица на Роулинг, а повечето от останалите неща (например защо Роулинг е избрала инициалите Дж. К., а не пълното си първо име) вече са известни на верните ѝ фенове.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Професор Спраут - героинята, която понякога забравяме

Кой е Джейми Кембъл Бауър от Хари Потър и Фантастични животни

4 причини никога да не ни омръзва да препрочитаме "Хари Потър"

Дейли Потър, или как веднъж решихме да препрочитаме "Хари Потър" и не спряхме 10 години

"Икабог" излиза и в България през ноември, а илюстрациите ще бъдат на български деца

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Мислеше ли Локхарт, че може да оправи счупената ръка на Хари