Разказ на Роулинг виси в гардероба ѝ

Снощи CNN излъчиха интервю с авторката на "Хари Потър", в което тя разказа за фондацията "Лумос", която действа и в България. Попитана от интервюиращата за политическата приказка, която Роулинг спомена преди много години, че има намерение да пише, тя отговори, че историята вече е готова, но за сега няма намерение да я публикува.

Очевидно партито по случай 50-ият рожден ден на Роулинг е било организирано за Хелоуин и темата е била "Най-големият ти кошмар", затова писателката е решила да се облече като изгубен ръкопис. Върху роклята си е написала историята, която определя като политическа приказка за деца и днес тази рокля, заедно с разказа върху нея, виси в гардероба ѝ.

Останалата част от интервюто беше съсредоточена само върху дейността на фондацията, като Роулинг не пропусна да спомене и нашата страна сред държавите с най-много деца в риск. Целта на фондация "Лумос" е да помогне на децата от сиропиталища да се върнат в домовете си, защото, както сподели Джоан Роулинг, около 80% от тях не са сираци, но са изоставени, защото родителите им няма възможност да ги гледат. Много по-евтино е, смята Роулинг, да се плаща на семействата да гледат децата си, отколкото да се поддържат сиропиталища.
Тя се похвали с изключителни успехи в Молдова.

Според мен целта е наистина благородна и Дж. К. Роулинг е права за пагубното въздействие на домовете за сираци върху децата, но не мога да си представя как програмата ѝ ще проработи в България, където определени групи раждат деца само за да получат социални помощи, а след това не полагат никакви грижи за тях.
Притеснително е и това, че в българските медии не се говори почти нищо за дейността на фондацията. Опитайте се да си припомните колко пъти (ако изобщо) сте чували нещо са българския клон на фондация "Лумос".

За съжаление интервюто не ни даде никаква нова информация за "Хари Потър" или за новата филмова поредица на Роулинг, а повечето от останалите неща (например защо Роулинг е избрала инициалите Дж. К., а не пълното си първо име) вече са известни на верните ѝ фенове.

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Препратка към Хари Потър в роман на Стивън Кинг

Джоан Роулинг за имената и планирането на историята в новата ѝ книга

Дарън Крис - как Хари Потър помогна на таланта

Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу

Чернокожата Хърмаяни - расисти ли са феновете на Хари Потър

Защо Хърмаяни и Хари Потър не се събраха накрая

Хърмаяни - героят в сянката на Хари Потър

Награда вместо наказание

Какво представлява Орденът на феникса