Толкова ли е ужасна Ъмбридж наистина?

Тъй като очаквам доста хора да отворят публикацията с намерението да спорят с мен, ще кажа от самото начало - да, Долорес Ъмбридж е най-отвратителното същество във всички книги за Хари Потър и никога не съм изпитвал толкова силна омраза към друг литературен образ. Но може би не всичко, което върши, е толкова ужасно и непростимо. В някои отношения дори Дъмбълдор не ѝ отстъпва.

Ъмбридж се опитва по всякакъв начин да попречи на Хари да разгласява завръщането на Волдемор, което наистина се с случило, както знаем ние, но самата Ъмбридж нямаше как да го знае. В продължение на четири века и половина Министерството на магията е ръководният орган на британските магьосници, затова, когато от там казват, че няма доказателства за завръщането на някакъв черен магьосник, е логично да повярваме. Намесата на министерството в "Хогуортс" е неправилна, но абсолютно легална.
Имайте предвид, че самият Дъмбълдор е направил не малко промени в училището за времето, през което го е управлявал. Ако министерството смята, че решенията му са грешни, защо да не опита да редуцира вредата?

Като говорим за промени в правилата на училището, може би някои от вас намират за неправилно налагането на физически наказания върху учениците. За нас, като мъгъли от XXI век, може да изглежда ужасно, но за магьосниците не е толкова голяма работа. Боят с камшик, например, е бил забранен по времето на Дъмбълдор като директор, така че много хора, включително и Ъмбридж, си го спомнят. Видяхме какъв беше резултатът от мекушавостта на Дъмбълдор - училището потъна в хаос.

Ъмбридж не получаваше подкрепа от нито един учител, но въпреки това си позволи да уволни само двамата най-некадърни - Трелони и Хагрид. Ще ви напомня, че Хагрид беше назначен въпреки възможността Гръбли-Планк (много по-добър учител) да преподава, а единствената причина Трелони да е там са личните дела на Дъмбълдор.

И накрая, може би ви дразни това, че Ъмбридж дава по-големи права на избрани от нея слидеринци. Ако се замислите обаче, ще разберете, че тя не е първият учител, който покровителства своя дом. Снейп е известен с това, а Макгонъгол често е изразявала пристрастието си с реплики като "Свикнала съм, момчета, да виждам купата по куидич в кабинета си, никак не ми се иска да се налага да я връчвам на професор Снейп, ето защо използвайте допълнителното време да тренирате, ясно ли е?"

Като говорим за покровителстване и даване на повече права, няма как да не споменем отношението на училищния персонал към Хари Потър - той не само е получавал безплатни допълнителни уроци в области, които другите не са имали шанс да изучават (призоваване на покровител и оклумантика), но и системно е бил възнаграждаван за нарушаване на правила, за които другите биха били изключени (спомнете си как беше "наказан", когато летя след изричната забрана в първия си час по летене), а в един от случаите Дъмбълдор отне честно спечелената купа от Слидерин и я даде на Грифиндор, само за да зарадва момчето.

Дори учители, които по принцип гледат да са неутрални, имат специално отношение към прочутия Хари Потър - в книгата е описан случай, в който професор Спраут дава 20 точки на Грифиндор, само защото Хари ѝ е подал лейката.
Дори Спраут покровителства
Хари Потър

Така излиза, че единственото прегрешение на Ъмбридж е, че не покровителства правилния дом.

Разбира се, малко преиначих нещата, но предполагам, че разбирате какво имам предвид. Фактът, че книгата е написана от гледната точка на Хари ни пречи да оценим адекватно великата инквизиторка и ролята ѝ в училището, точно както много от по-малките читатели са убедени, че всички в Слидерин са зли.

Ъмбридж наистина Е зла. Тя е един отвратителен човек, стремящ се по всякакъв начин към властта. Истината обаче е, че не нещата, които върши, са лоши, а самият начин, по който ги върши. Мразя Ъмбридж и смятам, че образователната реформа на Фъдж щеше да се получи много по-добре, ако беше изпратил по-подходящ човек... и ако цялата му идея не беше толкова грешна.

Коментари

  1. Тя е доста глуповата, защото винаги се е водила от мнението на Министерството. Все пак винаги трябва да имаш свое мнение. През цялото време тя е била пионка на Волдемор, заради липсата на лично мнение.

    ОтговорИзтриване
  2. Ъмбридж е пич от всякъде и съвсем основателно се опитва да затвори устата на сополанко твърдящ че светът ще свърши други ден.

    ОтговорИзтриване
  3. От всичко най-много мразя Ъмбридж не заради действията ѝ, а заради характера й. Цялото това надменно поведение, крещящо "министреството е зад мен затова ми се кланяйте", всички пасивно агресивни действия, забележки и "кхъ кхъм" и най-вече ужасно подсладеият и престорен начин да се прави на учтива.. това е, което ме отвращава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Също неща като "Със съжаление ще ви осведомява, че министерството цени моя живот малко повече от вашия....." Тя е изрод!!! Най-ужасното е, че символизира всички хора , които винаги ще съществуват и винаги ще се вкопчват в всяка власт, която им бъде дадена, дори да е някаква измислена, като да ти наложи наказание.

      Изтриване
  4. А аз много се кефех на Макгонагол като и затваряше устата. Това просто си беше върха. А и не е редно при инспекция да говориш с преподавателя (дори и да е Трелони). Иначе и птеподаването и беше трагично поне да се правеше че има знания за предмета.

    ОтговорИзтриване
  5. Описано от абсолютен слидеринец.
    Смятам, че с края на четвърта книга и очакванията за ОЩЕ ПОВЕЧЕ Волдемор в петата, Роулинг успя да ни разсее от главния злодей като създаде един неочакван такъв. Ъмбридж се оказва един "мастърпийс" в антигеройството, който е противен със това, че действа винаги правилно!!! Съгласен съм с Мишо, че "жабата" в нито един момент(като изключим използването на непростимо проклятие срещу Хари) не нарушава нарежданията и очакванията на своя началник, а именно САМИЯ МИНИСТЪР НА МАГИЯТА.
    Да, тя е за мразене, за ненавиждане, за презиране... Но в крайна сметка в магьосническия свят всяко нейно действие е ако не позволено, то поне морално оправдано.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър