Забравената кръстница на Хари Потър

Много неща не знаем за семейството на Хари Потър, защото за човек, който толкова държи на родителите си, главният герой от романите на Роулинг не прави почти никакъв опит да ги опознае. Хари научи, и то съвсем случайно, че има кръстник едва в третата си година в "Хогуортс". Какво ли още не знае и дали не е срещнал кръстницата си, без да разбере?

Кръстници на магьосниците

Ролята на кръстниците идва от християнската традиция да се избира човек, който да присъства на кръщенето на детето и който да го насочва във вярата през целия му живот. Първоначалната дума е била „patronus” (покровител). Макар магьосниците изглежда не са религиозни, те имат някои заимствани от мъгълската религия традиции, като празнуването на Коледа например.

В днешно време, дори сред мъгълите, ролята на кръстниците е по-скоро почетна – за кръстник се избира близък приятел или роднина на семейството, който да бъде приятел и наставник на детето. Макар да не е задължително, най-често кръстникът е определян за настойник на детето в случай на смърт на родителите.

В общия случай по традиция се избират двама кръстници за детето – мъж и жена (ако магьосниците бяха религиозни и следваха доктрините на Църквата на Англия, трябваше да имат дори по най-малко трима кръстници – двама от същия пол като детето и един от противоположния). Тогава щом Хари има кръстник, коя е била негова кръстница?

Коя може да е кръстницата на Хари Потър?

В този период, когато завършват училище и се женят, семейство Потър са активно ангажирани в дейността на Ордена на феникса и са отчуждени от сестрата на Лили и нейния съпруг. Петуния се страхува, че ще бъде засенчена от сестра си (в чиято сянка е живяла от мига, в който Лили разбира, че е магьосница), затова не кани Лили за своя шаферка. По-късно с Върнън решават да не отидат на сватбата на семейство Потър и последната вест, която получава от сестра си, е писмо, с което им съобщават, че се е родил Хари. От тук следва и заключението, че няма как Лили да е поканила Петуния за кръстница на детето си, макар сестрата на майката да е логичен избор за тази роля.

Нямаме информация за близки приятелки на Лили от училище, затова можем да разгледаме като близки в този момент другите членки на първия Орден. Жените в него по това време са: Арабела Фиг, Доркас Медоус, Емелин Ванс, Марлин Маккинън и…. Алис Лонгботъм!

Г-жа Фиг и Емелин Ванс са живи, членуват във втория Орден на феникса и Хари ги познава лично, така че ако някоя от тях беше негова кръстница, щеше да му каже. Марлин Маккинън е убита заедно с цялото си семейство някъде по времето, когато Хари е бебе и все още живее с родителите си. Макар Лили да пише в писмо до Сириус, че цяла вечер е плакала за семейство Маккинън, които са убити от смъртожадните, тя не споменава конкретно Марлин, така че едва ли и тя ѝ е била по-близка. Единственото, което знаем за Доркас Медоус е, че е била собственоръчно убита от Волдемор през 1981.

Франк и Алис Лонгботъм са младо семейство със син на възрастта на Хари, членуват в Ордена и също като Потърови са се изправяли 3 пъти срещу Черния лорд и са оцелявали. Двете жени са прекарали бременностите си заедно и вероятно са споделяли още много общи неща. Затова и най-логично е Алис Лонгботъм да е забравената кръстница на Хари Потър. Макар той да я вижда през 1996 година в Свети Мънго, тя не е в състояние да му каже тази информация.

Хари без да подозира следва примера на майка си и също избира един Лонгботъм за кръстник на детето си – Невил става наставник на малкия Албус Потър.

Коментари

  1. Прилично издържана теория, но...
    Бабата на Невил е жива, ако дъщеря/снаха ѝ беше кръсница на Хари дали тя намяше да му каже за това?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър