Християнски празници в магьосническия свят

По-рано днес на шега пуснах публикация за , но всъщност това е тема, по която съм мислил и  В препрочитателския клуб "Daily Potter" сме коментирали темата за Великден и Коледа в света на магьосниците. След като празнуват християнски празници, има ли религиозни магьосници?

Християнство и магия

Ако попитате някой християнин за магията, ще ви каже, че Библията нарежда магьосниците да бъдат убивани (като хомосексуалистите, изневеряващите жени, неверниците и онанистите). През средновековието тези заповеди да били приемани изключително сериозно и много невинни хора са платили с живота си.
И грешите, ако си мислите, че днес нещата са различни (само убийството е станало по-малко законно). "Хари Потър" е една от най-горените от религиозни фанатици книги в целия свят. Особено яростна е била кампанията срещу книгите на Роулинг в САЩ и това вдъхновява авторката да създаде фанатичната организация на Мери Лу Беърбоун във "Фантастични животни и къде да ги намерим". Даже аз съм бил гонен от сбирка на религиозни фанатици заради "Хари Потър".

Магия и християнство

Заради нещата, които изброих по-горе, християнството и магьосничеството ми се струват несъвместими, но е факт, че магьосниците празнуват и двата най-големи християнски празници - Коледа и Великден (макар за учениците вторият празник да не е толкова хубав, колкото първия, защото трябва да се готвят за изпитите).

Възможно е празниците да са навлезли в магьосническата традиция от мъгълския свят. Както знаете, преди двата свята да се разделят, мъгъли и магьосници са живели заедно и са споделяли културата и обичаите си.
Дори днес, стотици години след скриването на магията, много млади магьосници (поне в Хогуортс) идват от мъгълски семейства и със сигурност празнуват с тях, дори да не вярват в религиозните учения.

Друга теория, която имам и харесвам доста повече е, че зад датите на християнските празници може да стоят по-древни обичаи, които магьосниците да продължават да почитат. Датата 25 декември, например, е свещена за хората дълго преди да бъде обявена за ЧРД на Исус Христос и дори преди въпросният да бъде роден. Датата за Великден пък се определя от цикъла на луната, за която знаем, че има магически свойства.
Възможно е, докато мъгълите обикалят църкви посреднощ, магьосниците също да си правят сбирки, на които варят трудни отвари и правят сложни заклинания.

Коментари

  1. Роулинг е католичка и просто е искала да вмъкне този елемент заради вярванията си. Плюс това много малко християни в днешно време (най-вероятно просто фанатици) биха казали, че магьосниците трябва да бъдат избивани.

    ОтговорИзтриване
  2. Всъщност и в библията няма нищо за избиване на магьоснице и прочие. Въпросните канони идват от църквата.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Защо Куини изостави Джейкъб, ако наистина го е обичала

Джоан Роулинг завърши сценария на Фантастични животни 3

Чарли Уизли - 5 неща, които може да сте забравили

5 причини да прочетете сценария на Фантастични животни 2

Актьор от Хари Потър с представление в София

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Възрастта на професор Макгонъгол от Фантастични животни

Добър преподавател ли е Минерва Макгонъгол

Как се казва Волдемор на различните езици по света