Мистериите в Хари Потър: Смъртта

Реших да започна една серия публикации, в които да разглеждам най-големите мистерии в света на магьосниците. Никак не е трудно да определим кои са те, защото в Министерството на магията има отдел, посветен изцяло на тях.
Ще започна с една от най-големите загадки - смъртта, защото това е основна и любима на Роулинг тема в Хари Потър.

Смъртта, или по-точно дали има нещо след нея, е най-голямата мистерия за мъгълите. Магьосниците са малко по-близо до разбирането, защото сред тях са останали призраци, които споделят, че са имали избор да продължат "нататък". Не е ясно към какво води този път.
Със сигурност знаем, че мъртвите не изчезват изцяло, защото, макар да не могат да бъдат върнати напълно, част от тях продължава да съществува и Хари успя да върне за кратко родителите си.

Може да се каже, че смъртта е една от най-древните мистерии за магьосниците. В отдел "Мистерии" има стая, в която се пази странна арка, от която виси воал и който мине зад воала, никога не се връща. Роулинг разкри, че арката е в министерството откакто то съществува, което може да значи, че сградата е построена около нея или по-скоро, като се има предвид на каква дълбочина се намира, да е пренесена, когато са избрали място за министерството.
Много е интересно, че когато беше до арката, Хари чу гласове отвъд завесата, но единственият друг, който също ги чу, беше Луна.

Друг много странен предмет, свързан със смъртта, е Животворният камък. Не е ясно как работи той и мнозина вярват, че хората, които камъкът връща, са само проекция на спомените за тях от човека, който ползва камъка. Според мен обаче братята Певърил са успели да направят връзка между света на живите и смъртта (но не вярвам да са я срещнали на някакъв мост) и наистина да са намерили начин да върнат, поне частично, мъртвите. Изглежда обаче мъртвите не искат да се връщат.

Според мен магиите, свързани със смъртта, някога са се практикували много по-често, отколкото днес, но вероятно са били обявени за черни, когато е започнало да се създава магьосническото общество. Затова магии като тази около Арката на смъртта и Животворния камък са останали обвити в мистерии и легенди.

Не очаквам някога Роулинг да разкрие напълно мистериите около смъртта, защото темата е интересна именно заради плашещата си загадъчност. Едва ли ще разберем какво се е случило със Сириус и защо виждането на смъртта отключва способност да се виждат тестролите. Няма да разберем и защо магьосниците могат да стават призраци, а мъгълите не. Сигурно няма да научим и какво правеше Дъмбълдор в главата на Хари, когато момчето трябваше да избере дали да продължи към онова странно "нататък".

Надявам се, че темата ви е била интересна и ви е провокирала да се замислите. Очаквам коментарите ви тук или на Facebook страницата "Хари Потър - новини, коментари, теории".
Следващата седмица ще споделя мислите си за друга голяма мистерия от света на "Хари Потър".

Коментари

  1. Както си отбелязал само Хари и луна чуват гласовете за завесата и точно те двамата виждат тестролите =)
    За животновриня камък по скоро го приемам като магическа алтернатива на елекрошока, само дето е насочен към душата. А кое съзнание би желала да остане да витае в разлагащ се труп?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър