Нещата, които Дъмбълдор премълча преди 21 години

В края на "Хари Потър и орденът на феникса" Дъмбълдор седна с Хари и обеща да му каже всичко, което трябва да знае. Директорът започна с дълго обяснение защо не му е разкрил нещата по-рано, след това му разказа за пророчеството на Трелони. Обаче, както става всеки път, когато решим, че Дъмбълдор най-после напълно сваля маската, и този път много неща останаха недоизказани. Ето три от тях, който в крайна сметка се оказаха много важни за Хари.

Истината за Снейп
Да, тайна се пази по-добре, ако я знаят по-малко хора, така че беше важно прикритието на Снейп да бъде силно. Освен това учителят по отвари сам помоли Дъмбълдор да пази тайната му. Само че кой вярва, че Дъмбълдор би направил нещо за Снейп, ако не е според плановете му?
Дъмбълдор няколко пъти каза на Хари, че вярва на Снейп и го излъга, че учителят е опитал да го спаси от Куиръл заради "геройството" на Джеймс (при което се оказа, че Джеймс е спасявал повече себе си, отколкото Снейп). Много лесно обаче можеше да убеди Хари в добрите намерения на Снейп, ако му беше разкрил чувствата му към Лили.

Хоркруксите
На този етап Дъмбълдор вече знае,ше че Волдемор има хоркрукси и че те са повече от един. Не знаеше точната бройка, но предполагаше, че има един хоркрукс, за който Волдемор не знае, защото е създаден неволно - самият Хари.
Дъмбълдор обаче не искаше да обезкуражава Хари като ми каже, че единственият начин Черния лорд да бъде победен е Хари да умре. Ако го знаеше по-рано, момчето едва ли щеше да бърза толкова с делото си.

Магията на Лили
Дъмбълдор се развълнува, когато в четвъртата книга научи, че Волдемор е взел от кръвта на Хари. Директорът най-вероятно е предположил, че магията на Лили ще продължи да действа в кръвта на Хари, дори когато тя е във вените на Волдемор. По този начин, докато Волдемор е жив, Хари не може да бъде убит от негово проклятие.
В тази ситуация е ясно защо Дъмбълдор спести информацията на Хари - ако момчето знае, че Волдемор не може да го убие, саможертвата му няма да е никаква саможертва и няма да може да осигури защита за хората, които обича.

Макар да обеща цялата истина, много неща Дъмбълдор премълча. И съм сигурен, че дори в последния им разговор, в главата на Хари, пак не чухме цялата истина, особено за историята с Гриндълуолд. За щастие в близките години ще бъдат разсекретени доста документи по темата, които в момента са класифицирани от Официалния акт на магическите тайни.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Защо Куини изостави Джейкъб, ако наистина го е обичала

Джоан Роулинг завърши сценария на Фантастични животни 3

Чарли Уизли - 5 неща, които може да сте забравили

5 причини да прочетете сценария на Фантастични животни 2

Актьор от Хари Потър с представление в София

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Възрастта на професор Макгонъгол от Фантастични животни

Добър преподавател ли е Минерва Макгонъгол

Как се казва Волдемор на различните езици по света