Дори Любен Зидаров да не е чел "Хари Потър", не бива да го съдим твърде строго

След като шумът около новите корици беше позаглъхнал, вестник "България днес" излезе на първа страница с интервю с Любен Зидаров, в което той говори доста пренебрежително за "Хари Потър". И, разбира се, това никак не подобри начина, по който феновете виждат работата му. Ние обаче не трябва да съдим прекалено строго художника, без да се опитаме да погледнем нещата от неговата гледна точка.


Ето трите неща, които той каза и които най-много раздразниха феновете:

Чел съм само първата книга

Едно от нещата, които ни шокираха, беше признанието на художника, че не е чел цялата поредица, въпреки, че е илюстрирал всички 7 книги. Не е много сериозно.

Не е сериозно обаче и да вярваме, че един художник от ранга на Любен Зидаров и с неговия опит ще тръгне да илюстрира книги, без да е запознат с историята в тях. От издателството ме увериха, че художникът сам е избрал кои сцени да нарисува и дори се е аргументирал с цитати от самите книги.

За корицата на петата книга Любен Зидаров е избрал не много популярна сцена, която обаче му е направила силно впечатление

Най-вероятно е намерил някакво съкратено обобщение на книгите и след това е прочел сцените, които са му се видели по-интересни. Това всъщност не е токова лошо, защото "Хари Потър" е дълга история с много персонажи. Едно единствено препрочитане на цялата поредица може повече да обърка човек, отколкото да му даде по-пълна представа.

Дори ние, които сме чели книгата толкова пъти, бъркаме някои неща.

Хари Потър не е гениално произведение 

За да разберем това изказване, трябва да разберем, че Зидаров е от едно по-стари поколение. Той е чувал за "Хари Потър" по новините и е знаел, че е успешна книга, но не е предполагал колко много почитатели има.

Ако попитаме един случаен човек на 20-30 години коя книга му е направила най-силно впечатление в живота, честният отговор най-вероятно ще е "Хари Потър", но почти със сигурност той ще каже някое друго произведение, обявено от "разбиращите" за значима книга.

Смятам, че когато казва "гениална", Любен Зидаров има предвид точно "призната от литературоведите за класика".


Тъжно е, че никой не е подготвил Любен Зидаров за това колко огромна и могъща е ХП манията. Тогава той щеше да разбере, че рисува не за няколко майки, които купуват книжки за 5-годишните си деца, а за няколко поколения читатели, които редовно четат и препрочитат произведението на Роулинг. Тогава със сигурност нямаше да бъде толкова изненадан от реакцията - положителна или отрицателна.

Като всяка мания - за момента е популярно

Вероятно това е изказването на Любен Зидаров, което ядоса най-много хора. За мен "Хари Потър" е бил важен фактор в 2/3 от живота ми, а аз съм един от първите фенове в България и един от по-възрастните. За много от настоящите фенове книгите на Роулинг са нещо, което винаги е било част от живота им.

Любен Зидаров е почти на един век. Той е преживял войни, видял е как политически системи се въздигат и рухват. За него една книга на 20 години е просто "мода".

Тук ще цитирам Дъмбълдор: "Младите не могат да знаят какво мисли и чувства един стар човек. Ала старите хора носят вина, ако забравят какво е да си млад."

"Хари Потър" е книга, която обединява няколко поколения читатели и по всяка вероятност никога няма да излезе от мода

Ако Любен Зидаров мисли, че "Хари Потър" е нещо, което е временно и скоро ще изчезне, тогава защо се е съгласил да илюстрира книгите? Не осъзнава ли, че това е много по-голяма обида за него, отколкото за всички нас. Защото ако ние сме само повлияни от тази временна мания, какво е неговото оправдание?

Заключение: Не бъдете жестоки

Аз обаче искам да се радвам, че Любен Зидаров вече е част от ХП манията. Факт е, че не всички харесват илюстрациите му - сега и преди. Пак ще се направя на Дъмбълдор и ще кажа, че ако Зидаров търси "всемирна слава", ще бъде огорчен още доста време.

Ако има "война" между илюстратора и феновете, никой няма да спечели. Без капка колебание мога да заявя, че идеята на издателството за юбилейни корици е добра, работата, която са свършили е феноменална и усилията на Любен Зидаров заслужават уважение.

Ние, като български фенове, трябва да сме горди, че наш художник е получил правото да илюстрира "Хари Потър", но и той също трябва да осъзнава, че това е чест и признание за таланта му.

Коментари

  1. Намирам за повърхностно изказването,че Любен Зидаров не знае колко известни са книгите.Та те са световен феномен!За своето време е бил велик художник,но истината е,че е остарял и илюстрациите му не пасват на книгите!Хари Потър е за магия,в нея има контрасти и цветове в толкова много аспекти!Но поредицата не е трагична и мрачна,както изглежда през неговите очи!Не мога да се преборя с раздразнителното чувство,че този човек дотолкова не се е поинтересувал от това което ще рисува,че даже не ги е прочел всичките.Разбирам,че на неговата възраст не му се струва важно или значимо,но това значи,че го е направил за пари.А Роулинг вижда един човек на достолепна възраст,който едва ли ще обиди,неодобрявайки работата му.Жалко....

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)