Вампири в "Хари Потър"

За разлика от вампирите в мъгълската митология, тези в "Хари Потър" не са заразени хора (като върколаците), а са вид магически същества. Нют Скамандър ги споменава в книгата си "Фантастични животни и къде да ги намерим", но иначе творчеството на Роулинг е бедно откъм тези, може би най-известни, магически създания.

Ако сте чели внимателно "Хари Потър" знаете, че съществуването на вампири се споменава няколко пъти, но само веднъж авторката ни представя истински вампир - на коледното парти на Слъгхорн. Вампирът Сангини идва на партито заедно с автора на книгата "Кръвно братство. Моят живот сред вампирите".

В книгата почти успява да влезе още един вампир - професор Трокар.
В Pottermore Роулинг разказва, че първоначално е имала идея за вампир преподавател в "Хогуортс", но много бързо се е отказала. За съжаление не знаем по какво е щял да преподава вампирът.

Отново от текст на Роулинг обаче знаем и за полувампира Лоркан, който е известен певец. Роулинг го спомена в рубриката "Магьосник на месеца" в стария си сайт. Тъй като Луна се интересува от вампири (макар и да си мисли, че Руфъс Скримджър е такъв) може би именно на вампира Лоркан е кръстила едното от децата си с внука на Нют Скамандър.

Вампирите често се свързват с черната магия, затова ще е интересно да видим такива същества в армията на Гринделвалд, защото иначе информацията, която имаме за тях, е съвсем незначителна. Както казах, те се споменават в книгата "Фантастични животни и къде да ги намерим", но не са описани, защото са достатъчно интелигентни, че да бъдат категоризирани като същества, а не като животни.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Магьоснически игри и спортове

ЧРД на Дейвид Брадли

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Какво знаем за Бил и Фльор

Майката на Волдемор - най-трагичният образ в Хари Потър

Как Гийермо дел Торо накара Алфонсо Куарон да прочете "Хари Потър"

Да си спомним за Марджъри Менсън