Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Снимките на третия филм от поредицата "Фантастични животни" ще започнат през пролетта, но подготовката за тях вече е в ход. И докато след първия филм бях изпълнен с надежда и вълнение, сега съм по-скоро изплашен. "Фантастични животни 3" се очертава да е най-важният филм в поредицата, защото или ще спаси историята за Нют и войната срещу Гринделвалд, или ще я погуби завинаги.


Защо съм толкова притеснен

Веднага след втория филм се чуха много критики. С някои от тях съм съгласен, например това, че Роулинг се беше опитала да вкара твърде много история и твърде малко развитие на персонажите. Други са безсмислени оплаквания, като например това, че не разбираме кой всъщност е Кридънс/Аврелий - ами нали затова има още три филма!

Причината да се страхувам какво ще видим в третия филм е съвсем друга - феновете, за които се правят предстоящите филми, не са онези, за които Роулинг написа "Хари Потър". Покрай конкурса за рисунки на издателство Егмонт, в който аз съм един от членовете на журито, разбрах, че в момента цялото усилие е съсредоточено в задоволяването на новото поколение фенове. А те са много различни от мен и останалите "оригинални" фенове на "Хари Потър".


Когато ние четяхме книгите, само част от тях бяха излезли. За нас беше удоволствие да четем и препрочитаме, да се събираме в клубове и форуми и да разискваме теории. И все още го правим - 12 години след края на историята. Повечето нови фенове обаче са започнали да четат не само когато имахме всички книги, но и когато имахме всички филми. Което ще рече, че представата им за света на магьосниците до голяма степен е базирана на филмите, а книгите са нещо, на което са отделили месец или два.

Не казвам, че тези нови фенове, които са на 1/3 от моята възраст, са по-лоши от онези преди 20 години. Ние бяхме на тяхната възраст, когато започвахме да четем. Има обаче огромна разлика между това, което очаквахме ние и това, което очакват те. Бъдещето на "Фантастични животни" ще се определи от това кого ще решат да задоволят създателите на филмите. И не е трудно да се досетим - новите фенове са повече и са по-склонни да харчат пари, защото им ги дават родителите, а не ги изкарват сами.

Филм за света на "Хари Потър", който не е направен за феновете на "Хари Потър"

Ясно може да се види каква е разликата между филм, който задоволява изискванията на старите фенове и такъв, направен за новите. Едната крайност е "Фантастични животни и къде да ги намерим", който ни представи нови герои, разви света на магьосниците и ни даде нови теми за размисъл. Всички препратки към оригиналната поредица бяха съвсем уместни и ненатрапчиви - споменаването на името на Дъмбълдор, появата на Гринделвалд и намекът, че Ариана Дъмбълдор е била обскурена.

Другата крайност е "Хари Потър и прокълнатото дете" - безумна история, която във всеки момент имитира елементи от Хари Потър и буквално "съживява" героите от книгата. Прокълнатото дете не добави нищо, което да развива историята, а всички "обрати" само противоречат на оригиналната история.


"Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" беше среден вариант - имаше опити (твърде слаби) за развитието на магьосническото общество, имаше повече информация за действията на Гринделвалд, но имаше и съвсем излишни препратки към оригиналната история, които не само не помогнаха, но и се оказаха проблем.

Спомнете си колко време отне на феновете да измислят задоволителна теория, която да обяснява присъствието на Макгонъгол няколко години преди да се роди (като казах, че искам теории, нямах предвид такива). Сцените в "Хогуортс" бяха излишни и дори не целяха да създадат носталгия във феновете, а само да не се объркат малките магьосниченца дали гледат филмче за Хари Потър или не.


Остават още две години, докато видим дали "Фантастични животни 3" ще тръгне по пътя на "Хари Потър и прокълнатото дете" или на "Фантастични животни и къде да ги намерим". От малкото информация, която имаме, разбираме, че "голяма част от действието ще се случва в Хогуортс". Ако обаче това е онзи "Хогуортс" без призраци, но за сметка на това с една все още неродена Макгонъгол, която преподава, тогава е много вероятно да избера да не гледам "Фантастични животни 4", а да се придържам към седемте оригинални книги, трите допълнителни, несъществуващия вече Pottermore и първия филм за Нют Скаманддър.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд