Защо Снейп не е добър учител

Сигурно всички сме имали преподаватели, в училище или в университета, които очевидно са абсолютни експерти в това, което преподават, но го преподават така, че ни карат да намразим и тях и предмета им. Според мен именно такъв преподавател е Сивиръс Снейп.

Отвари

Представете си що за човек трябва да е бил Снейп, щом още в училище е поправял учебника и е правел отварите по-добре от учителите си. Абсолютен гений, но и изключително надменен.
Правенето на отвари е изкуство и не е за всеки, защото се изисква изключителна съсредоточеност и внимание, каквито липсват на повечето магьосници. Снейп разбира отварите, вникнал е в тайните им и знае как да подчини физическия свят на таланта си. И ако има нещо, свързано с отварите, което младият човек никога не би искал да прави, то е да ги преподава.

Обаче точно това му е приготвила съдбата - 14 досадни учебни години, в които да обяснява тънкостите на най-трудното магическо изкуство на група разсеяни деца, които мислят за куидичните си мачове, за домашните по други предмети и за любов.
Снейп ненавижда учениците (даже да не са Хари Потър) и прави изключение само за тези от Слидерин (колко слидеринско!), но дори те го изнерваят понякога.

В желанието си да не се занимава с дребните некадърници, Снейп е поставил немислимо високи изисквания за учениците в ниво ТРИТОН - трябва да са изкарали И на изпита за СОВА, което не ми се вярва да е направил друг, освен Хърмаяни (и може би 1-2 рейвънклоувци).

Много неща в поведението на Снейп остават мистерия през цялата история, но от самото начало две неща са ясни - обича отварите и мрази учениците.

Защита срещу черните изкуства

Има и още една причина Снейп да мрази толкова работата си като преподавател по отвари - иска да преподава Защита срещу черните изкуства. Но дори когато на няколко пъти го виждаме в тази роля, пак не оставаме особено доволни от представянето му.

Раздразнението му от незнанието на учениците се усеща и в тези часове. Сякаш не е негова работа да ги обучи. И всъщност ми се струва, че именно така си мисли той. Иска му се младите магьосници да се впечатлят от познанията му в тази област и да го уважават и се ядосва, когато те са твърде глупави, за да схванат гения му.

Има обаче и друго нещо - Снейп не е изобщо толкова добър, колкото си мисли. Знанията му по предмета изобщо не могат да се сравняват със знанията му по отвари. Има една много интересна подробност, която повечето от вас сигурно не са забелязали - в третата книга Снейп казва, че капите се срещат най-често в Монголия, но от "Фантастични животни и къде да ги намерим" знаем, че те са японски водни демони (и Хари не е пропуснал да го отбележи). Представяте ли си Снейп да сгреши нещо за отварите.

Оклумантика

Снейп преподаваше още нещо - оклумантика на Хари, но вместо да му помогне да се научи да затваря съзнанието си, преподавателят сякаш го разтвори по-широко за Волдемор.
Тук обаче не трябва да търсим вината само в Снейп. Не е изцяло и на Хари. Виновен е Дъмбълдор, който добре знаеше за конфликта между двамата, но все пак накара Снейп да преподава.

Заключение

Надявам се, че ви убедих, че Снейп е велик магьосник и гениален майстор на отвари, но е много лош преподавател. Хари можеше да научи много от Снейп (и действително научи някои неща), но поведението на преподавателя, комбинирано с нежеланието на ученика, не позволиха на момчето да научи запомни нищо.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд