Книгите за Хари Потър като куфара на Нют Скамандър

Наскоро с Радина гледахме "Фантастични животни и къде да ги намерим" отново и ми хрумна, че в много отношения книгите за Хари Потър приличат на вълшебния куфар на известния магизоолог.

Подобно на куфара, пълен с магически животни, книгите на Роулинг са много повече от това, което показват. Между кориците се крие цял един свят, пълен с вълшебство и магия, с незабравими герои и чудновати същества.
Някои биха казали, че всяка книга е такъв вълшебен куфар и аз ще се съглася, но малко са книгите, които са ставали подобен световен феномен и нито една не може да се сравнява по успех с "Хари Потър".

Подобно на Нют, Джоан Роулинг дойде в домовете ни, отвори куфара си и ни покани да влезем в света на магьосниците. И, пак подобно на куфара на Нют, отворена веднъж книгата не иска да бъде затворената, а съществата, които излизат от нея не могат да бъдат събрани.

Вече няколко пъти съм сравнявал нас феновете с Джейкъб Ковалски, но не се ли чувствахте като него, когато за пръв път потънахте в магическия свят на Хари Потър?
Аз си спомням колко запленен и възхитен бях, докато в един момент (третата книга, всъщност), не осъзнах, че съм влюбен - в героите, историята и замъка "Хогуортс".

И също като непослушния душко на Нют, историята в "Хари Потър" не може да стои затворена и все гледа да избяга, но не за да открадне парите ни, а сърцата ни. И малко от парите, да.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд