Нют Скамандър и човешките същества

Хората, според известния магизоолог, са най-опасните същества на света. Може би затова той предпочита да прекарва времето си с животните.
Нют Скамандър е пропътувал целия свят и се е срещал с магически същества от всички континенти, но успява да се сближи с хора само два пъти в живота си - когато е ученик и когато е на 29.

В общуването си с хора Нют е много непохватен. Сам призна пред Джейкъб, че дразни хората. И как иначе - той е никога не споделя какво му се върти в главата, има странно чувство за хумор и по цели дни прекарва затворен в куфара си, пълен с животни.

Цялата първа част от филма показва как Нют се опитва да избегне контакт с хората и дори когато се движи по оживените нюйоркски улици изглежда сякаш за него всички останали са просто част от пейзажа - странни същества, които обитават бетонните си пещери и към които магизоологът има само научен интерес.
Можем да видим това в сцена 7 с митинга на "Ново салемско филантропско общество", когато Нют се спира за да ги погледа "както би разглеждал непознат вид - без да я осъжда, а просто с интерес".

Вероятно първият човек, с когото Нют се сближава след раздялата му с Лита Лестранж е Джейкъб Ковалски и то по случайно стечение на обстоятелствата. Джейкъб е ухапан от ракоядна видра и Нют лесно приготвя противоотрова в куфара си.
Според мен причината да се роди това приятелство е, че Джейкъб беше допуснат до най-ценното на Нют и вместо да се притесни, както би направил всеки магьосник в присъствието на нунду и семейство гърборози, или да започне да задава въпроси, както би направил всеки друг мъгъл, Джейкъб просто наблюдаваше с възхищение труда на живота на младия магизоолог.

Така Джейкъб спечели Нют и пропука черупката на изолация, градена с години. Благодарение на него младият англичанин допусна сестрите Тина и Куини, в едната от които се влюби и днес, повече от 90 години по-късно, все още са заедно.

Най-интересният въпрос, за отговора на който можем само да гадаем, поне до ноември следващата година, е дали Нют се е дистанцирал от хората заради Лита Лестранж или случилото се между тях (каквото и да е то) само е затвърдило лошото му мнение за хората.
Надявам се продължението на "Фантастични животни и къде да ги намерим" да ни даде някакви отговори.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Професор Спраут - героинята, която понякога забравяме

Какво знаем за дименторите

Кой е Джейми Кембъл Бауър от Хари Потър и Фантастични животни

4 причини никога да не ни омръзва да препрочитаме "Хари Потър"

Дейли Потър, или как веднъж решихме да препрочитаме "Хари Потър" и не спряхме 10 години

"Икабог" излиза и в България през ноември, а илюстрациите ще бъдат на български деца

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство