Ти си вълшебник - Хари, Том и Кридънс

Как бихте реагирали вие, ако сте на 11 години и някой ви каже, че сте магьосници? Очевидно всеки го възприема по различен начин и сега ще разгледаме три случая на млади магьосници, живели в мъгълския свят, които научават какви са.

Хари Потър

Всички добре познаваме този момент, защото, благодарение на екранизацията, репликата "Ти си вълшебник, Хари" е една от най-разпознаваемите в света.
От както се помнеше, Хари беше живял с най-големите мъгъли, които могат да съществуват. Семейство Дърсли отричаха всичко, което е странно и необичайно, затова информацията, че принадлежи към свят на магьосници, дълго време се струваше на Хари като сън или шега.

Хари обаче, без да осъзнава, беше правил магии - всички знаем за изчезналото стъкло, а в същата глава се споменават още няколко свръхестествени инцидента. И ако някой го беше попитал как става това, момчето би търсило всякакви обяснения, но не би допуснало, че има нещо специално в него.

Първите стъпки на Хари в света на магията бяха плахи и неуверени и той до последно очакваше, че шапката ще каже, че мястото му изобщо не е в "Хогуортс".

Том Риддъл

За разлика от Хари, Том не само беше наясно със способностите си, но дори се беше научил да ги контролира, което е изключително необичайно. Бъдещият Черен лорд използваше силата си, за да плаши и да контролира околните.

Когато Дъмбълдор му разкри за света на магьосниците, Том беше изненадан не от необикновеността си, като Хари, а от това, че не е уникален. Още от ранна детска възраст в сиропиталището, Том Риддъл се е смятал за някакво божество и фактът, че има хиляди други хора, които могат да правят същото като него, че и повече, беше много неприятна изненада.

Младият Волдемор обаче не се притесни от неопитността си, а веднага се зае да научи нещата, които не е знаел и да докаже на света това, което винаги е подозирал - че няма равен по сила. Нескромните цели, които Том си постави още като ученик, бяха вечен живот и власт над целия свят.

Кридънс Беърбоун

От трите случая, този на Кридънс е най-интересен. Живял от малък с фанатичната Мери Лу, той е знаел за съществуването на магията, но в неговите представи тя е била нещо ужасно и зло. Не бива да бъркаме отношението на Мери Лу с това на Върнън и Петуния - роднините на Хари искат да си внушат, че нищо сръхестествено не съществува, затова дори не позволяват да се говори за вълшебства, докато американката е изградила целия си живот около омразата към магията и желанието да унищожи и изгори всичко магьосническо.

Заради политиката на магьосническата общност в САЩ, Кридънс никога не научава официално какъв е. Той сам разпознава магическите си заложби и опитва да ги прикрие. За него мисълта да направи магия е кошмарна, затова изцяло потиска силата си.
За почти всички други това е невъзможно, но Кръдънс е невероятно силен магьосник. По тази причина в него се развива изключително рядкото явление "обскурус".

Тук е много важно да обясня, че при Хари и Волдемор не се е получил обскурус, защото и двамата дават свобода на силата си - Хари несъзнателно, а Волдемор целенасочено.

Какви ще са първите стъпки на младия мъж в света на магьосниците предстои тепърва да разберем. След като съзнателно освободи обскуруса в себе си, аврорите на МАКУСА изглежда го убиха, но ние знаем, че Кридънс е оцелял и е заминал с Нют Скамандър за Европа.
С нетърпение чакам да разберем дали и как ще бъде адаптиран към новата ситуация и ще успее ли да се научи да контролира изключителната си мощ.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Какво споделиха с феновете си актьорите от „Хари Потър“, които бяха в България

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Суеверни ли са магьосниците в "Хари Потър"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Роулинг дари още 15 милиона за изследване на множествената склероза

Ако четете „Хари Потър“ на глас, ще призовете зъл дух

Мириъм Марголис, която изигра професор Спраут и вдъхнови една люта лелка

Феновете във Варна организираха първия Тримагически турнир в България

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Джоан Роулинг не е само "Хари Потър"