Мъртъв ли е Снейп в действителност?

Преди два дни гледах едно видео, обясняващо някаква уж нова фен теория, че Снейп може би не е умрял. Понеже доста от Facebook приятелите ми го бяха споделили, реших да коментирам теорията.

Три аргумента бяха представени в подкрепа на теорията:
1. Не виждаме тялото на Снейп
2. Снейп не се явява на Хари от Животворния камък
3. Снейп вероятно е бил подготвен за атака от Наджини и е носил противоотрова

Всеки е свободен да си прави каквито иска теории, аз най-малко имам прави да критикувам някого за това, но в случая не съм съгласен - и трите доказателства на авторите на теорията са невалидни.

Първо, няма как да видим тялото на Снейп сред останалите, защото той не умря в Хогуортс, а в Хогсмийд. Хората вероятно се бъркат заради филма, където смъртта на Снейп беше преместена в пристанището на замъка.
Второ, Снейп наистина не се явява на Хари, но не му се явяват и Тонкс и Фред. Не му се явява дори Дъмбълдор. Всъщност, при него идват само хората, които Хари най-силно е обичал и които е чувствал като родители - истинските му родители, Сириус и Лупин. Хари никога не е обичал Снейп (даже няколко минути преди въпросната сцена го ненавиждаше най-много от всички), а още по-малко да го е чувствал като родител.
И трето, и да е имал противоотрова в себе си, Снейп не умря заради отровата на Наджини, а от кръвозагуба. Както знаем от "Хари Потър и орденът на феникса", зъбите на Наджини предизвикват рани, които трудно могат да бъдат затворени дори от най-добрите лечители на "Св. Мънго".

Всъщност, ако приемах тази теория за истина, бих изтъкнал друг аргумент в нейна подкрепа, който ми се струва далеч по-логичен - след смъртта на Снейп директорският кабинет не окача негов портрет, както прави с Дъмбълдор. Едно от обясненията е, че училището не го признава за пълноправен директор, но виждаме, че за разлика от Ъмбридж, Снейп има достъп до кабинета.

Аз обаче не приемам тази теория, защото смъртта на Снейп има важно значение за историята. Той иска да умре още от нощта, когато Волдемор уби Лили, но Дъмбълдор го убеди, че по-добре ще е да посвети живота си в служба на Ордена, за да защити Хари Потър.
Смъртта на Снейп показва, че той е изпълнил мисията си и е свободен от властта на Дъмбълдор.

Коментари

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Чарли Уизли - 5 неща, които може да сте забравили

Феновете на Любен Зидаров, които нападат "Хари Потър", с нищо не помагат на художника

Волдемор: Историята на наследника - какво знаем за филма

Интервю с Любен Зидаров специално за феновете на "Хари Потър"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Егмонт дават шанс на феновете да се срещнат с една от преводачките на "Хари Потър"

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Как се казва Волдемор на различните езици по света

Коледен бал на Дейли Потър!!! Най-важното, което трябва да знаете

Дори Любен Зидаров да не е чел "Хари Потър", не бива да го съдим твърде строго