Роби Колтрейн (Хагрид) защити Роулинг: Не е казала нищо обидно

 Когато преди няколко месеца Туитър избухна срещу Джоан Роулинг заради коментарите ѝ относно транссексуалните хора и транс активистите, очаквахме, че ще има вълна на подкрепа, ако не от феновете, то поне от актьорите и издателствата, на които Джоан Роулинг е дала толкова много.

Оказа се, че сме грешали - двата най-големи Хари Потър сайта заклеймиха писателката и превърнаха името ѝ в забранена дума на страниците си. Издателствата решиха да запазят мълчание - аз писах на Колибри (които издават Страйк) и на Егмонт (които издават "Хари Потър"), но първите не ме отразиха изобщо, а вторите заявиха, че не е тяхна работа да коментират (че някои обвиняват една от най-продаваните авторки в човекомразство и вредно влияние върху децата).

Актьори като Ема Уотсън, Даниел Радклиф и Рупърт Гринт, които постигнаха успеха си благодарение на Джоан Роулинг, също не я подкрепиха. Засега единственият, който защити писателката, е актьорът Роби Колтрейн.Актьорът, който изпълнява ролята на Хагрид, каза: "Не мисля, че това, което тя каза, е обидно. Не знам защо, но в Туитър има цяло поколение, което чака и си търси за какво да бъде обидено."Колтрейн отказа да коментира още по темата, защото не му се занимава с цялата негативна реакция, която думите му ще предизвикат. Неотдавна театралната актриса Нома Думезвени също горе-долу защити Роулинг, след което се видя принудена да изтрие поста си, да се извини и да обещае, че ще се "образова", за да се прекрати атаката, която последва. Вероятно нещо такова очаква и Роби Колтрейн, защото транс активистите доказаха, че за тях няма недосегаеми хора и едва ли ще пощадят 70-годишния мъж, страдащ от остеопороза и прикован към инвалидна количка.

Тъй като отдавна не съм писал по темата (за щастие на повечето от вас, сигурен съм), ще припомня каква позиция избрахме да заемем като клуб в "Дейли Потър". Ние нито приемаме, нито отхвърляме мнението на Роулинг, като всеки е свободен да вземе решение сам за себе си. Остро осъждаме обаче вербалните атаки срещу писателката, заклеймяването ѝ като личност и отхвърлянето на книгите ѝ заради идеи, които не присъстват в тях.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Дъмбълдор и отношението му към Снейп

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Луна Лъвгуд - 12 неща за нея, които може да не знаете

Хари Потър фенфикшъни - за и против

Любопитни факти от биографията на Сириус Блек

Кой е Джейми Кембъл Бауър от Хари Потър и Фантастични животни

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Кой е първият змиеуст в историята

Из езика на архитектурата във филмовия свят на „Хари Потър“