Каква е пръчката на Волдемор (81% не знаят) и други въпроси, които ви затрудниха

 Тази седмица ви представяме Понеделнишкото поучение, в което ще обърнем внимание на трите най-трудни въпроси от предходното Понеделнишко препитване, а именно:

1. 81% от хората не знаят от какво дърво е пръчката на Волдемор


Това е нещо, което се казва още в пета глава на "Философският камък", но за съжаление българските читатели са станали жертва на грешка в превода - в първите издания на книгата на български ясно пише, пръчката на Волдемор е от бодлива зеленика (като тази на Хари), докато в оригиналния текст на английски е тис. В последващите издания българският издадел е поправил тази грешка, но много хора са останали с тази заблуда.

Не мога да повярвам, че никой не цитира сгрешения превод, за да ми каже, че имам грешен въпрос.

2. 73% не знаят откъде Том Риддъл си купува дневника, който по-късно става първият му хоркрукс


В трите възможни отговора подбрах 3 реални лондонски улици, които се споменават на няколко места в книгите за Хари Потър. Хърмаяни, Рон и Хари се магипортират на "Тотнъм Корт Роуд" след сватбата на Бил и Фльор, защото Хърмаяни смята, че по-добре ще се скрият от смъртожадните в мъгълския свят, а най-вероятно се сеща за тази търговска улица в Централен Лондон, защото някога е ходила с родителите си.

Съвсем наблизо до "Тотнъм" се намира и "Чаринг Крос Роуд", където се гуши "Продъненият котел" - входът към магическата "Диагон-али".

И остава само "Воксхол роуд" - мястото, откъдето Том си купува дневника. Предполага се, че сиропиталището, в което е отгледан, се намира в близост.

3. 78% не са чували за Валпургиевите рицари


В интервю за BBC от 2003 г. Роулинг разказва колко много хвърчащи листа има от процеса по написване на книгите, на които е изписала историите на много от героите. Тези истории не стигат до включване в "Хари Потър", но помагат на авторката да създаде изключително убедителни и богати образи, а някои от историите (например за Макгонъгол, семейство Лупин) могат да бъдат прочетени в сайта Pottermore и в трите електронни книжки, които излязоха през 2016 г.

Така Роулинг е знаела, че в някакъв момент последователите на Том Риддъл са се наричали Валпургиеви рицари. Името вероятно е свързано с Валпургиевата нощ - празник на вещиците в германската митология, които се събират с други нечести сили, за да попречат на идването на пролетта.

Надяваме се информацията да ви е била интересна и да давате своите заявки за теми на следващите Понеделнишки препитвания.

Оставам насреща и за въпроси,

Радина Рейвънклоу

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд