Дейли Потър, или как веднъж решихме да препрочитаме "Хари Потър" и не спряхме 10 години

По-младите фенове вероятно няма да разберат за какво говоря, но през 2010 г, състоянието на фенството беше различно. Сега имаме филмите за Нют Скамандър, които доразвиват света на "Хари Потър", а всички магазини и книжарници са пълни с продукти, свързани със света на магьосниците. Не минава ден без да се размина по улицата с някой, облечен в дреха с лого на училището или на някой от домовете.


Когато ми хрумна да започнем да препрочитаме "Хари Потър" по план, книгите бяха свършили преди повече от две години, а последните два филма предстояха много скоро. На мен, като човек, който е бил част от фенството в пика на истинската мания, ми се струваше, че всички са забравили за "Хари Потър".

Препрочитателските срещи

В началото на 2010 г. предложих във форума на Потър Мания да си направим план, по който да четем всеки ден и няколко човека се съгласиха. Идеята беше да имаме точно определен брой страници, които да препрочитаме и да знаем, че някой друг чете същото в този момент. На Ел обаче ѝ хрумна, че ще е добре да стартираме този план със среща, на която заедно да прочетем първата глава.


Така беше организирана първата препрочитателска среща - в ергенската ми квартира, която делях с още двама души. Прочетохме не само първата, но и следващите три глави и решихме, че трябва да започнем редовно да се събираме.

През следващите няколко месеца организирахме срещите където намерим - в домашни условия, в моловете, а когато стана по-топло и навън. Чак през декември намерихме постоянен дом за клуба - в книжарница "Хеликон". От тогава не сме се местили.

Какво правим на срещите

През десетте години, откакто поддържаме клуба, форматът му се промени доста. В началото срещите представляваха точно това, което подсказва името на клуба - събирахме се и с часове четяхме "Хари Потър" на глас.

По-късно решихме, че ще е добре да започнем да правим игри и други забавни неща, за да привличаме нови хора. Така се появи ролята Главен вълшебник - човек, който трябва да планира цялата среща. На този пост се изредиха доста хора, сред които Хриси, Цвети, Мики, Стела, Димитра и Боряна. Всички те дадоха по нещо на клуба и промениха начина, по който се провеждат срещите.


Идеята със забавните срещи даде резултат и в един момент на събиранията на клуба започнаха да идват по 40 и повече човека, но това се оказа не толкова добра новина. Беше трудно да провеждаме срещите и все се намираше по някой, който сякаш беше дошъл случайно и не знаеше какво прави при нас.

Обмисляхме много варианти как да отсеем членовете на клуба и накрая се спряхме на най-лесния - махаме игрите и оставяме само четенето, дискусиите и куизовете. Който не е подходящ за клуба си тръгва сам.


В няколко други града също започнаха клубове, като за тях се грижеха верни фенове като Елисавета Пенкова в Пловдив, Камен в Дупница, Мимс във Варна. В момента обаче единственият активен клуб извън София е този на Дора Солакова във Варна.

Какви хора членуват в клуба

За тези 10 години през "Дейли Потър" са минали няколкостотин души. Голяма част от тях бързо откриха, че не предлагаме каквото очакват и никога повече не се върнаха. Други идваха в продължение на години и после изчезнаха - повечето от тях заминаха за чужбина, създадоха семейства и започнаха да градят кариера.

Хората, които идват сега, са много различни един от друг - и като възраст и като характер. Има такива, на които не можеш да им вземеш думата (аз съм сред тях) и заради които трябва да вдигаме ръка, като в първи клас. Има други, които говорят малко, но казват най-важното.


Всички ние работим различни неща, обичаме различни книги, гледаме различни филми и се отнасяме към живота по различен начин. Единственото, което ни свързва, е страстта ни към "Хари Потър".

Още няколко особености на клуба

Едно от най-интересните неща в нашата група е, че докато по принцип повечето фенове се числят към "Грифиндор", при нас представителите на този дом са малцинство. Да, имаме повече хора от дома на Седрик Дигъри, отколкото от този на Хари Потър и Дъмбълдор. Разбира се в "Дейли Потър" най-много са рейвънклоувците, а най-готини са слидеринците.

Друго общо (не е задължително) е, че не признаваме "Хари Потър и прокълнатото дете" за част от ХП канона. Затова пък приемаме филмите за "Фантастични животни", но сме разделени в отношението си спрямо Гринделвалд - някои смятат, че е прав и трябваше да спечели войната, а други грешат.


И както сте усетили, не сме на едно мнение по много теми. Спорим ожесточено по всякакви въпроси - от влиянието, което са имали Дърсли върху живота на Хари до новите корици от Любен Зидаров. Всеки е свободен да каже личното си мнение, но също така трябва да е готов да изслуша и аргументите на несъгласните. А несъгласни почти винаги има, някои дори са несъгласни с мен, представете си.

Най-лесният начин да харесаме някого е да дойде и да се впусне в разпалена дискусия. Най-сигурният начин да намразим някого е да каже: "Не съм чел книгите, но съм гледал всички филми."


И докато цялото фенство около нас се променя, "Дейли Потър" в общи линии продължава да е онова, което беше преди 10 години - няколко фена, които се събират, за да препрочитат "Хари Потър". И, честно казано, надявам се да си остане така, без значение какво ще ни донесе новото клубно десетилетие.

Коментари

  1. Кой е оня чичак със слидеренската вратовръзка на последната снимка?
    Иначе имама да ти давам един вестник, че неможах да присаствам.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър