Интервю с Любен Зидаров специално за феновете на "Хари Потър"

Бях споделил с някои от вас, че ще се опитам да взема интервю от Любен Зидаров и ето че чудото се случи - успях да задам няколко въпроса на художника на българските издания на "Хари Потър" и той ми отговори. Чудо е, защото 95-годишният илюстратор много рядко дава интервюта. Всъщност от излизането на книгите с негови корици досега се е съгласил само на две - едно за bTV (най-гледаната телевизия в България) и едно за Мъгълофобия!


Любен Зидаров се съгласи на това интервю, след като му казах, че това е най-четеният Хари Потър блог у нас. Естествено пропуснах да спомена, че нямам особено голяма конкуренция...

Радвам се, че го направи, защото при разговора си с него bTV, като мъгълска медия, пропусна най-важното, а именно отношението на Любен Зидаров към самата книга и към авторката. Точно това исках да науча аз.

Но преди да минем към интервюто, ето малко информация за художника.

Кой е Любен Зидаров

Ще се опитам да не повтарям това, което всички останали изписаха. Ако съвсем нямате представа кой е Зидаров, ще кажа само, че е един от най-известните български илюстратори - със 70 години опит и стотици илюстрирани книги. Дори да не сте го чували, можете да поровите в семейните библиотеки и почти със сигурност ще намерите книги с негови корици.

По-интересното е какъв е Любен Зидаров като човек и аз, тъй като съм имал възможност да се срещна с него на живо, мога да споделя наблюденията си, колкото и повърхностни да са те.

Това, което ми направи най-голямо впечатление, беше колко жизнен изглежда Любен Зидаров, макар да е живял почти цял век. Още на премиерата на новите издания на "Хари Потър" му се възхитих колко бодро се изкачи по стълбичките до подиума без чужда помощ.


Любен Зидаров говори добре и мисълта му тече гладко. Което е добре, защото, когато разговаряш с него, разбираш колко интелигентен човек е и колко си разбира от работата. Когато говори за труда си си личи колко много се гордее и колко високо мнение има за себе си, а това мнение е подкрепено от много успехи и международни награди.

И като става дума за работата му, тук няма да коментирам доколко са добри илюстрациите, тъй като нищо не разбирам от изобразително изкуство. Факт е, че някои читатели не го харесват, но също така е факт, че на последната среща на клуба една от редовните членки, която също е художник, сподели, че от художествена гледна точка илюстрациите са много добри.

Любен Зидаров и критиките срещу новите корици

Едва ли има някой от вас, който не е чул за спора, който се разрази около новите корици на "Хари Потър". Дори сред мъгълите това се превърна в тема на дискусии и, ако щете вярвайте, кориците бяха споменати дори в парламента.

Съвсем естествено е Любен Зидаров да се разочарова от такива коментари. Аз самият, като част от фенството, което избълва толкова много ужасни неща по негов адрес, се засрамих. Всеки има право да не харесва кориците, но да се напада човекът, който седи зад тях, е абсолютно ненужно. Той е приел задачата и е направил най-доброто, на което е способен, в своя уникален стил.



Не исках да напомням много за критиките, но все пак нямаше как да подмина въпроса, затова започнах направо с него:

Михаил Костов: Господин Зидаров, някои почитатели на Хари Потър не харесаха напълно новите корици. Как се почувствахте, след като видяхте коментарите?

Любен Зидаров: За всяко нещо си има и „за“, и „против“. Важна обаче е формата, под която дадена позиция се изразява. Ако реакцията са ругатни, заплахи, оплюване, обиди и пр. тъкмо това е „грозно“ и „травма“, а също и автопортрет на критикуващите. Но смятам, че и от това има полза. Уважавам умните и образовани фенове на Хари Потър и тяхната оценка има значение за мен. Но започнат ли да ме харесват посредствениците, това ще е лош знак.

М. К.: Някои от феновете се опасяват, че не сте приели достатъчно сериозно работата по тези книги. Има ли нещо вярно в това?

Л. З.: Не знам какво разбират под „сериозно“, след като работата над „Хари Потър“ отне една цяла година от творческия ми живот.

М. К.: Предполагам, че не се сблъсквате с критики за пръв път в живота си, нали?

Л. З.: Съпътствали са ме критики в по-младите години. Те невинаги бяха основателни, а някои от тях – направо смешни. От едно издателство ми върнаха илюстрациите, защото пушекът от фабричните комини бил много черен, а други, защото били нарисувани с щрих.


М. К.: Вие обаче със сигурност сте знаели, че рисунките Ви за "Хари Потър" ще предизвикат вълнение, като се има предвид колко много почитатели има книгата. Какво Ви накара да приемете да ги рисувате?

Л. З.: Не съм литературен критик, за да оценявам достойнствата на произведение на писател. Мога да взема позиция само дали то ми допада или не. Приех поканата на издателство "Егмонт“ не заради широката популярност на книгите за Хари Потър и не съжалявам, защото поредицата на Дж. К. Роулинг успя майсторски да ме въведе в един колоритно обрисуван чудноват и същевремeнно реален фантастичен свят, в който случките се развиват в съвсем наше време, без дори да подозираме.
А колкото до самите илюстрации, не съм се интересувал кому ще харесат и кому не.

Тук реших, че няма смисъл от допълнителни въпроси за критиките срещу илюстрациите. Очевидно е, че Любен Зидаров е доволен от работата, която е свършил и е ясно, че няма как рисунките му да изглеждат различно, след като това е неговият характерен стил, с който е бил предложен на екипа на Роулинг и е бил одобрен.
Художникът не го спомена, но неотдавна от издателство "Егмонт" ми разказаха как той много е държал всички цветове да бъдат запазени абсолютно същите, каквито ги е нарисувал. Не мога да приема обвиненията, че такъв човек ще седне да рисува нещо просто за да отбие номера.


И именно така стигаме до по-важната част от интервюто - какво мисли Любен Зидаров за книгите на Джоан Роулинг.

Какво мисли Любен Зидаров за поредицата "Хари Потър"

Едно от нещата, които ми бяха най-любопитни, когато разбрах, че Любен Зидаров е нарисувал новите корици, беше как ли ги е приел един толкова възрастен човек. Така че реших да започна от това и после да премина към самите илюстрации:

М. К.: За да нарисувате кориците е трябвало да прочетете книгите. Това Ви прави вероятно най-възрастният читател на "Хари Потър". Харесаха ли Ви романите?

Л. З.: Много е възможно да съм един от най-възрастните читатели на „Хари Потър“. Никак не беше лесно, защото ми трябваше лупа, вместо очила. Въпреки това прочетох книгите с удоволствие.

М. К.: С какво Роулинг е толкова гениална, че успява да задържи читателите повече от 20 години след първата книга от поредицата и 12 години след края?

Л. З.: Няма гениални писатели. Има талантливи автори и нахални бездарници. Първите са онези, които имат дарбата да те пренесат в своя емоционален свят.

М. К.: Коя ви е любимата книга за "Хари Потър"?

Л. З.: "Хари Потър и нечистокръвния принц".

М. К.: Сигурно няма да Ви е лесно да изберете, но рисуването на кои корици Ви хареса най-много?

Л. З.: Те са две - корицата на „Хари Потър и Стаята на тайните“ и тази на „Хари Потър и Огненият бокал“.




М. К.: Много е интересно, че за корицата на петата книга сте избрали именно сцената с Гроп и кентаврите в Забранената гора, тъй като това е сцена, която не се е появявала на никоя от чуждестранните корици. Защо избрахте именно нея?

Л. З.: Защото тази сцена ми подейства най-силно като обобщаващ книгата момент.

М. К.: Някои от нас обаче не разбират защо сте нарисували диментора за петата книга толкова цветен, при условие, че в книгата е описан черен и целта му е да символизира депресия.

Л. З.: Цветовете не са средството за изразяване на депресия.
Кориците ми към поредицата са в различна цветова гама от тази на предишното българско (и не само) издание. От друга страна, корицата на една книга не е илюстрация на момент от текста, а представлява синтез на нейното съдържание.


М. К.: Имаше ли сцена от "Хари Потър", която искахте да нарисувате, но нямахте възможност?

Л. З.: Имах желанието сцената с Хари Потър и гигантската змия, призована от Волдемор и червения феникс да бъде на корица, но не исках да повторя онази на английския си колега за предишното издание.

М. К.: С какво работата Ви по "Хари Потър" се различава от по-ранните ви илюстрации?

Л. З.: Джоан Роулинг ме въведе като магьосник в света на други магьосници и това не само ме завладя, но и насочи професионалната ми творческа работа към нова стилистическа посока.

М. К.: Кое беше най-важното за Вас при илюстрирането на "Хари Потър"?

Л. З.: Възможността да потърся пластически език, симетричен на характера и на духовното излъчване на литературното произведение.



М. К.: Гордеете ли се да сте част от "Хари Потър" манията?

Л. З.: Хари Потър, като литературен герой и като вече част от илюстраторската ми биография, ми е интересен и желан, но без да бъде „мания“.

Опитах се да обясня на Любен Зидаров, че ние често говорим за фенството си като за мания и че българската фен общност започна покрай сайт, наречен "Потър Мания". За него обаче думата има негативно значение и не му харесва да се използва за "Хари Потър".

М. К.: Благодаря Ви, че се съгласихте на това интервю за блога Мъгълофобия. Какво ще кажете на феновете на "Хари Потър" - и на тези, които харесват илюстрациите Ви и на тези, които не ги одобряват?

Л. З.: На едните – поздрав. На другите – повече разум.

Накрая художникът ме покани някой път да го посетя в ателието му, за да видя оригиналите на кориците, което би било страхотно и несъмнено ще се възползвам.

Коментари

  1. Лъжливото овчарче и промитата телевизия, ето ви интервю преди 10 дни, "Четох, че непрекъснато ме критикуват, казва художникът. - Нека спорят. Аз съм си свършил работата. Но повечето от хората само говорят, никакви анализи. Иначе съм чел само първата книга. Цялата поредица, която е от 4000 страници, няма как да прочета. Не разбирам защо някои са се разбеснели така, каква е причината? Не смятам, че трябва да гледаме само захаросаните илюстрации, които ги има по света. Но на мен едно ми е интересно - как така се активизираха изведнъж тези хора точно сега, като че ли за първи път нещо рисувам? Ами това съм аз. Така го правя. Като че ли става дума за някакво гениално произведение."

    Прочети още на: https://www.dnes.bg/index/2019/11/20/ogorcheniiat-zidarov-hari-potyr-ne-e-genialno-proizvedenie.430247

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, споделихме статията в "България днес" на нашата страница и тя предизвика доста дискусии. Аз дори писах в блога коментар за статията.
      Но Любен Зидаров ни увери, че не е давал съгласие за друго интервю, свързано с новите корици, освен тези, дадени пред БНТ и Bulgaria ON AIR на 13 ноември.
      Неотдавна даде интервю за БТВ, а тази седмица и за Мъгълофобия. Затова си позволих да заявя, че само това са интервютата му.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)