Отговори на въпросите от петък (част 7)

И днес ще отговоря кратко на няколко въпроса, които ми зададохте в предишния петък за въпроси. Искам да отговоря на всички възможно най-подробно, но някои въпроси не изискват дълъг отговор и отделна статия, затова ги събирам в такива общи публикации.

Същества, които са класифицирани като животни


Спасимир Игнатов: Има ли и други „Зверове” като Кентаврите и Езеряните, които са „Създания”, но не се броят за такива? Ерклинга?

Да, има - лепреконите. Във "Фантастични животни и къде да ги намерим" се казва, че те са достатъчно интелигентни, но никога не са проявявали желание да бъдат класифицирани като същества.

Не мисля, че ерклингът може да се брои за същество, защото и той, като акромантулата не може да контролира кръвожадната си природа.
Всъщност, точно актромантулите ми се виждат достатъчно интелигентни, за да получат статут на същества, но явно вкусът на човешко месо им е по-важен.

От останалите животни, достатъчно интелигентни, за да бъдат "същества" според мен са сфинксът и рогатата змия (поне доколкото знаем от историята на Изолд Сейър). 

Наследничка ли е Делфини на рода Блек


Алекс Крумов: Белатрикс Лестранж е братовчедка на Сириус Блек. Това означава ли, че общото им дете с Волдемор е племеничка на Сириус и наследничка на рода Блек.
Първо трябва да отбележа, че абсолютно не приемам за истина написаното в "Хари Потър и прокълнатото дете", следователно отричам съществуването на Делфи. Но защото въпросът беше зададен в петъка за въпроси, ще отговоря.

Белатрикс наистина е братовчедка на Сириус Блек и ако тя има дъщеря от Волдемор, момичето ще е потомка на рода Блек, но не и наследница. Последният  притежател на имуществото на Блек беше Сириус, който завеща всичко на Хари Потър, така че ако питаш дали Делфини би трябвало да наследи къщата на площад "Гримолд", отговорът е не. Наследява я Джеймс Сириус Потър.

Освен това тя не е единствената потомка на рода. Белатрикс има две сестри, които също имат деца и внуци. Андромеда е майка на Нимфадора Тонкс и баба на Теди Лупин, а Нарциса е майка на Драко Малфой и баба на Скорпиус Малфой.

Има ли магия, която поразява поле

Спасимир Игнатов: Защо няма магии поразяващи поле. Не визирам тези заклинания които обграждаш дадена зона.

Според мен основната причина да не виждаме много такива заклинания в книгата е, че магиите изискват енергия и е много по-ефективно тази енергия да бъде насочена директно срещу някого, а не просто разпръсната в пространството. Такива заклинания обаче съществуват - Питър Петигрю е използвал такова, за да разруши голяма част от мъгълска улица и да убие 12 мъгъла. Вероятно подобно заклинание е използвал и Албус Дъмбълдор, за да зашемети Фъдж и подчинените му, а в "Хари Потър и нечистокръвния принц" създаде огнен пръстен около себе си и Хари, но, ако съм разбрал правилно въпроса ти, това не се брои.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Джоан Роулинг завърши сценария на Фантастични животни 3

5 причини да прочетете сценария на Фантастични животни 2

Чарли Уизли - 5 неща, които може да сте забравили

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Възрастта на професор Макгонъгол от Фантастични животни

Добър преподавател ли е Минерва Макгонъгол

Как се казва Волдемор на различните езици по света

Джоан Роулинг преди Хари Потър

7 доказателства за силата на Хари Потър