Провали ли се "експериментът" на Джоан Роулинг

Преди малко повече от седмица стана ясно, че Дж. К. Роулинг, авторката на "Хари Потър" и "Вакантен пост" е публикувала нова книга под псевдоним. Истинският автор на The Cuckoo's Calling е останал скрит за повече от 3 месеца, но все пак такава тайнa е невъзможно да се пази завинаги.
След сензационното разкритие се появиха много коментари и тълкувания - много от тях очевидно писани от незапознати с цялата история, а пък някои направо бяха заядливи и дори подигравателни.
Много хора изразиха мнението, че Роулинг сама е издала тайната си, за да увеличи продажбите на книгата, а пък други тълкуваха резултатите от "експеримента" (както видях да го наричат в няколко статии) на Роулинг като показателни колко слаби резултати би имал един нов автор, ако опита да публикува нещо.
И двете твърдения са грешни.

Беше ли разкритието на Робърт Галбрeйт рекламен трик?

За мен има едно доказателство, което е напълно достатъчно, за да разсее всяко съмнение по въпроса - думите на Роулинг, която казва, че това не е било част от някаква хитра рекламна кампания. Но понеже знам, че за повечето от вас думите на Джоан Роулинг не са "свещени", ще опитам да докажа, че по-логично е да заключим, че разкритието е било случайно, а не планирано.

Писателите пишат, за да бъдат публикувани, а след това купувани, така че разбирам защо толкова хора заключват, че печалбата е била главната цел на Роулинг. Това обаче показва, че хората не осъзнават колко богата е всъщност авторката на "Хари Потър" - най-продаваното художествено произведение на всички времена.
Дори да пренебрегнем факта, че книгите за "Хари Потър" продължават да се продават по-добре от повечето нови неща, макар и да минаха точно 6 години от публикуването на финалната част, няма как да си затворим очите за стотиците хиляди неща, които носят името и марката "Хари Потър", продавани навсякъде по света, а на места дори в специално обособени ХП магазини. Всяко едно от тези неща носи пари на Роулинг.
Ами студиото в Лондон, което отвори врати преди около 2 години или ХП увеселителният парк в САЩ, който ще е спрял да се пълни от първия си работен ден?
Всички тези неща носят на Джоан Роулинг около 20 000 000 долара годишно, което ще рече към 50 000 дневно! А в момента строят още два парка - още един в САЩ и един в Япония.
При това положение всички приходи, които биха могли да дойдат при Роулинг от нов роман, ще изглеждат като жълти стотинки. Не е ли милион пъти по-логично да предположим, че писателката е искала да опита отново да постигне онова, което е направила първия път? Не би ли било много по-важно за нея да получи искрени похвали и критики и да докаже, че не случайността я е направила известна, а собственият ѝ талант?

Провали ли се "The Cuckoo's Calling"?

1500 бройки са нищо, така ли? За първите три месеца от дебюта на абсолютно неизвестен автор, публикуван само във Великобритания? Ха, дори и тази информация да беше пълна, пак щеше да си е доста впечатляващ резултат. Обаче не е пълна - 1500 бройки са само продадените хартиени издания в сайта Амазон. Общо продадените книги във всички формати са 8500, което, както казва самата Роулинг, е сравнимо с резултатите на "Хари Потър и философският камък" за първите три месеца от публикуването му.

Освен това "авторът" на "The Cuckoo's Calling" е получил две оферти за филмиране от продуцентски къщи. При "Хари Потър" това се случва едва след публикуването на книгата в САЩ и цяла година след излизането ѝ във Великобритания.
Така че не, "експериментът" не е неуспешен и не показва колко трудно би пробил един нов автор. Напротив, "The Cuckoo's Calling" е доказателство, че името и рекламата може да помогнат само до някъде. Най-важно е на какво е способен авторът.

След разкритието на истинския автор на "The Cuckoo's Calling" продажбите на книгата рязко скочиха. тепърва предстои отпечатването на втори тираж от романа и превеждането му на други езици, а догодина се очаква да излезе и продължение.
Разкритието на истинската самоличност на Робърт Галбрайт със сигурност помогна за тази бърза популярност, но дали пък няма да е пречка за Джоан Роулинг да се измъкне от колосалната сянка на "Хари Потър"?

Аз все още не съм прочел романа, но с нетърпение очаквам да го видим и в българските книжарници. За съжаление, вероятно при нас ще пристигне вторият тираж.

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

ЧРД на Дейвид Брадли

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"