In memoriam: Диана Кръстева в моите спомени

В края на миналата година една от най-големите почитателки на „Хари Потър“, която също така беше сред първите членове на клуба ни, изчезна от социалните мрежи. Веднага заподозрях най-лошото и започнах да издирвам някой член на семейството ѝ. Едва тази седмица се свързах със сестра ѝ и научих, че Диана Кръстева в починала.

Как се запознах с Кръстева

Преди да създадем „Дейли Потър“, най-голямата ХП общност беше във форума „Потър Мания“. Диана Кръстева, която винаги наричахме просто Кръстева, беше един от потребителите му. По това време тя наближаваше 50-те и беше най-възрастният потребител на форума.

Кръстева беше много активна и когато през 2010 г. започнахме да се събираме за пръв път, за да препрочитаме заедно „Хари Потър“, тя се включваше по Skype от Русе, за да чете с нас.

През пролетта на същата година реших да я посетя. Качих се на влака и след няколко часа път двамата се срещнахме за първи път. Това беше първото ми посещение в Русе, така че Кръстева ме разведе из града.

Седнахме на една пейка брега на река Дунав, за да почетем „Хари Потър“ (главата „Черният знак“), след което отидохме да обядваме и продължихме с четенето в пицарията, в която ядохме. По телефона се включи и още една фенка.

След този ден посетих Русе още веднъж – за да гледам с Кръстева последния филм от поредицата за „Хари Потър“. Тя дойде два пъти до София по работа, но намери време да се видим. А през лятото на 2021 г. трябваше да постъпи в болница в София, така че имах възможност да се срещна с нея още два пъти.

Що за фен беше Кръстева

Не мога да кажа почти нищо за мъгълския живот на Диана Кръстева. Знам, че има две сестри, две дъщери и внуци. Знам, че тази година щеше да навърши 60 години. Знам още, че активно „потъризираше“ внуците си и съм сигурен, че като пораснат, ще прочетат „Хари Потър“.

За живота ѝ като фен обаче мога да потвърдя, че беше наистина запалена. Споделяла е, че открила „Хари Потър“ в труден момент от живота си и Дж. К. Роулинг ѝ е помогнала да го преодолее. От този момент не е можела да остави книгите.

Кръстева най-много обичаше игри с въпроси за „Хари Потър“. Участваше в турнирите, които правехме в Потър Мания, а след това и във ФБ групата на клуба. Любимата ѝ книга беше „Хари Потър и затворникът от Азкабан“, а любимият ѝ персонаж Албус Дъмбълдор.

Въпреки че не можеше да идва до градовете със срещи, Кръстева следеше всичко, което се случва в клуба и често ни изпращаше подаръци и почерпки, които да използваме за срещите.

По-голямата част от членовете на „Дейли Потър“ никога не са се срещали с Кръстева, но това не пречи да е докоснала живота на много от нас. С нейната смърт фенството в България обедня. Диана Кръстева беше мила, добра и изключително млада по дух. Лично на мен ми е помагала много и винаги ме подкрепяла.

Съжалявам, че не можах да се сбогувам с Кръстева както трябва. Когато се видяхме за последно, мислех, че имам още много години, в които да разговарям с нея. На по-младите 60 години може да им се струват като преклонна възраст, но аз съм преполовил пътя и вече ми се струва рано. Кръстева трябваше да види как внуците ѝ порастват, а заедно с тях и моята Джоана.

Единствената ми утеха е, че тя до последно не спря да препрочита „Хари Потър“ и съм сигурен, че поне това е направило последните ѝ дни по-приятни. Надявам се внуците ѝ също да намерят магията на тези книги и тогава знам, че винаги ще помнят баба си – най-голямата почитателка на Роулинг, която са срещали.

Почивай в мир, Кръстева! 

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Семейство Дърсли - интересното, което читателите пропускат

С какво създателите на Хари Потър подразниха Алън Рикман

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Луна Лъвгуд - 12 неща за нея, които може да не знаете

7-те най-добри преподаватели на Хари Потър

Как се влиза в общите стаи на домовете

Натали Макдоналд, която стигна до Хогуортс