Джоан Роулинг: „Икабог“ е едно от най-смислените преживявания в кариерата ми


Джоан Роулинг публикува благодарствен текст на сайта на новата си детска книга „Икабог“. Любимата ни писателка сподели, че е имала притеснения дали книгата ще се купува, след като всички имахме възможност да я прочетем безплатно, но е останала изненадана от реакцията на феновете.

Авторката на „Хари Потър“ се е надявала, че книгата ще се продава, но не заради печалбата от нея – всъщност книгата не увеличила състоянието на Роулинг изобщо, тъй като писателката е дарила целия си дял от печалбата на благотворителния фонд „Волант“.


„За мое изумление вие купувахте книгата толкова много, че „Волант“ успя да дари милиони на организации, които се борят да смекчат многото негативни последици от коронавируса и да помогнат на някои уязвими хора, които са засегнати от пандемията.“

Историята за чудовището Икабог е писана от Роулинг преди повече от 10 години. Писателката я е създала за собствените си деца, но е преценила, че не е достатъчно добра, за да бъде публикувана. През 2020 г. обаче реши да я подари на феновете си и я публикува глава по глава в интернет.


Хартиеното издание излезе през ноември, като илюстрациите са дело на малки деца, почитатели на приказката. Книгата излезе и в България с илюстрации на български деца.

„Аз вече бях щастлива, че свалих „Икабог" от тавана, но вашата невероятна щедрост превърна това в едно от най-смислените преживявания в писателската ми кариера.“


След „Икабог“ Джоан Роулинг обяви, че е написала нова детска книга, която ще излезе още тази година в няколко държави на различни езици. Същевременно писателката работи по шестия роман за частния детектив Корморан Страйк.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта