Отговори на въпросите от петък (част 4)

Последния петък за въпроси получих няколко много интересни запитвания, които обаче могат да бъдат отговорени сравнително лесно и бързо, затова няма да правя отделна публикация за тях.

Хари Потър и прокълнатото дете в България

Емили Ангелова: Кога пиесата "Хари Потър и прокълнатото дете" ще се представя и в България.

По-всяка вероятност - никога. И ми е тъжно за това, въпреки че не харесвам историята - знам, че на сцена изглежда много впечатляващо.
Всъщност именно пищността на пиесата ме кара да мисля, че никога няма да бъде представена на българска сцена. Това е свързано с огромни инвестиции, които няма как да се окажат печеливши.

Единствената възможност да видим "Хари Потър и прокълнатото дете" в България е да има някакво мащабно турне, което да мине през нашата страна, но на този етап няма изгледи това да се случи.
Съвсем скоро пиесата ще започне да се играе и в Ню Йорк, освен в Лондон, а от догодина ще могат да я гледат и феновете на Джак Торн в Мелбърн.

Как мъгълокръвните стигат до Хогуортс

Aleksandra Hristova: Откъде Хърмаяни знае как да стигне до перон 9¾ и до улица Диагон-али при положение, че родителите ѝ са мъгъли (немагьосници) и какво казват те на приятелите и роднините си - къде учи дъщеря им?

Хърмаяни знае как да стигне до улица Диагон-али по същия начин, по който го научи Том Риддъл - някой е дошъл, за да ѝ разкаже за света на магьосниците и да обясни на родителите ѝ каква всъщност е Хърмаяни.
Такава е практиката за приемане на мъгълокръвни в Хогуортс, а не да се изпращат един милион писма до хора, които нямат никаква представа как се стига до Перон 9 и 3/4.
По другия въпрос, за оправданието, не знам какво да кажа - вероятно са лъжели, че учи някъде в чужбина. Може даже да са добавяли, че е в училище за гении. Ние нищо не знаем за тях, освен, че са зъболекари, затова нямаме никакви основания за предположения.

Летенето на смъртожадните

Спасимир Игнатов: Защо съмртожадните летят като черен дим вместо да се магипортират и това ли са еденствените два начина да летиш - метла и дим?

Защо смъртожадните летят във филма е един от многото въпроси, които никога няма да получат отговор - просто създателите са решили, че ако лошите само изчезват и се появяват на друго място (както работи магипортирането), няма да е достатъчно ефектно, затова са похарчили още няколко стотици хиляди долара, за да направят абсолютно ненужно превръщане в дим и летене.
Ако продължим да мислим по въпроса ще запитаме и защо лошите за с черен дим, а добрите с бял.

В книгата си "Куидичът през вековете" Кениуърти Уисп казва, че все още не е намерен начин магьосниците да летят без метла. Това не е така - очевидно Волдемор може да лети, както и Снейп, но нямаме информация някой друг от смъртожадните да е усвоил тази сила.

Джеймс Потър


Петър Иванов: Какво щеше да стане ако Джеимс не се беше променил - продължава да омагьосва всички дори да не са му направили нищо.

Не мога да отговоря на въпроса ти, защото не знаем нищо за Джеймс. Цялата информация за него е или от хора, които го обичат, или от хора, които го мразят. Общо взето това казах преди около година в статията си "Истинският Джеймс - познаваме ли го изобщо"

Коментари

 1. Интересни отговори си дал, Мишо, евала, както винаги.

  За училищата - не съм на 100% сигурна, но мисля, че системата на Хогуортс не е необичайна, а по-скоро типична за Англия. Поне това, което се казваше за Смелтингс и Дъдли мв навява на това заключение. Така че, всички деца ги няма целогодишно и са на нещо като пълен пансион.
  Друг довод за това би било, че ако Хогуордс е със същата система като мъгълите, би било по-добро прикритие, да не будят излишни подозрения и въпроси.

  Но пък това буди друг въпрос от мен. Дали не ни е интересен Хогуордс (освен всички други тонове причини) и заради интерената пансионна система, която никой в България не е виждал? Може за англичаните това да си е нормално и част от ежедневието...

  ОтговорИзтриване
 2. Ани имаме си такива неща и ние ТВУ се казваха преди, отделно е имало и седмични детски градини примерно. Но като цяло при нас детето си живее при седемяството докато не напарви свое, а в някой случай и след това.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Луна Лъвгуд - 12 неща за нея, които може да не знаете

Защо Хари Потър и Луна Лъвгуд не се събраха накрая

Пуснаха една от отпадналите сцени от Фантастични животни 2

Свети Валентин в книгите за Хари Потър

Творчески турнир №7: Произведение 3

Творчески турнир №7: Произведение 2

Хари Потър фенфикшъни - за и против

Творчески турнир №7: Произведение 4

Творчески турнир №7: Произведение 7

Творчески турнир №7: Произведение 5