Имат ли избори магьосниците

Няма начин да не сте разбрали, че днес гласуваме за Народно събрание, така че ми се стори интересно да отговоря на един въпрос, който сигурно си задавате - организират ли избори магьосниците?

Първо трябва да уточним, че макар да говорим за "министерство" на магията, то реално не е част от мъгълското правителство и министърът на магията не се назначава от министър председателя на съответната страна - тоест, без значение какви ще бъдат резултатите от изборите днес и кой ще седне в стола на Огнян Герджиков след няколко седмици, това няма да се отрази по никакъв начин на министъра на магията.
Следователно няма причина да мислим, че магьосниците участват в мъгълските избори, с изключение вероятно на някои, които са с мъгълски произход.

За съжаление знаем само как стоят нещата във Великобритания, както и че в САЩ са по-различни, но аз поне съм склонен да приема, че британският модел е валиден за повечето европейски магьоснически общества.

Магьосниците все пак организират и участват в избори - министърът на магията се избира демократично, но Роулинг не ни е дала никаква информация кои членове на общността имат право да гласуват, нито как се провеждат самите избори.

Министърът на магията има повече правомощия от голяма част от мъгълските ръководители, защото може еднолично да приема и да отменя закони, а също така да назначава и да уволнява ръководителите на отделите в министерството. Основната задача на министъра е да следи за спазването на Международния указ за секретност и да се грижи магьосниците да останат в тайна от мъгълите. Единствената организация, която може да упражнява контрол над министъра на магията е Международната конфедерация на магьосниците.

Управлението на министрите на магията е по-дълго от това на повечето мъгълски правителства, защото няма ограничение за продължителността, а министрите могат да организират избори когато решат, стига интервалът да не е повече от 7 години.

В книгите за "Хари Потър" не виждаме избори, защото при избирането на Фъдж Хари е бебе, а Кингзли е избран след края на историята.
Магьосническите закони позволяват понякога, в кризисни ситуации, постът да бъде даден на някого без избори. Например, след началото на Втората война постът е даден на Руфъс Скримджър, който до този момент е ръководител на аврорите в Отдела за охрана на магическия ред. Пиус Тикнес е назначен по същия начин, както и Кингзли Шакълболт след него. След нормализирането на ситуацията в магическия свят Кингзли организира избори и ги печели. Той е министър на магията до днес.

Единствената информация, която имаме за българското Министерство на магията е кратката среща с българския министър Обланск или Обалонск (а може и да се произнася по друг начин, просто Фъдж не знае как да го каже), който е облечен в "разкошно наметало от черно кадифе, обкантено със злато".
Възможно е обаче да разберем повече за българската магьосническа общност, защото, както знаем от Виктор Крум, българските магьосници са въвлечени във войната срещу Гриндълуолд, а филмите за тези събития тепърва предстоят.

Коментари

  1. Както винаги, страхотна и информативна статия! Благодаря ти за отделеното време!

    ОтговорИзтриване
  2. Кингзли организира избори и ги печели.

    Много готина формулировка =)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Коя е Хелън Маккори от филмите за Хари Потър

Героите в "Хари Потър" ще са главният фокус на срещите на клуба тази година

Хърмаяни и Драко - защо хората виждат нещо там

Разделят ли се Луциус и Нарциса след войната