Политиката в "Хари Потър" - провеждат ли избори магьосниците

Няма начин да не сте разбрали, че днес гласуваме за Народно събрание, така че ми се стори интересно да отговоря на един въпрос, който сигурно си задавате - организират ли избори магьосниците?


Първо трябва да уточним, че макар да говорим за "министерство" на магията, то реално не е част от мъгълското правителство и министърът на магията не се назначава от министър-председателя на съответната страна - без значение какви ще бъдат резултатите от изборите днес, това няма да се отрази по никакъв начин на министъра на магията. Както вероятно си спомняте от първа глава на "Хари Потър и нечистокръвния принц", след встъпването в длъжност на министър-председателя, на него му се разкрива съществуването на света на магьосниците и му се съобщава кой е министър на магията.

Следователно няма причина да мислим, че магьосниците участват в мъгълските избори, с изключение вероятно на някои, които са с мъгълски произход.

За съжаление знаем само как стоят нещата във Великобритания, както и че в САЩ са по-различни, но можем да приемем, че британският модел е валиден за повечето европейски магьоснически общества.


Магьосниците все пак организират и участват в избори - министърът на магията се избира демократично, но Роулинг не ни е дала никаква информация кои членове на общността имат право да гласуват, нито как се провеждат самите избори.

Министърът на магията има повече правомощия от голяма част от мъгълските ръководители, защото може еднолично да приема и да отменя закони, а също така да назначава и да уволнява ръководителите на отделите в министерството.


Основната задача на министъра е да следи за спазването на Международния указ за секретност и да се грижи магьосниците да останат в тайна от мъгълите. Единствената организация, която може да упражнява контрол над министъра на магията е Международната конфедерация на магьосниците.

Управлението на министрите на магията е по-дълго от това на повечето мъгълски правителства, защото няма ограничение за броя мандати, а министрите могат да организират избори когато решат, стига интервалът да не е повече от 7 години.

В книгите за "Хари Потър" не виждаме избори, защото при избирането на Фъдж Хари е бебе, а Кингзли е избран след края на историята.

Магьосническите закони позволяват в кризисни ситуации, постът да бъде даден на някого без избори. Така след началото на Втората война постът е даден на Руфъс Скримджър, който до този момент е ръководител на аврорите в Отдела за охрана на магическия ред. Пиус Тикнес, а след него и Кингзли Шакълболт, също са назначени по този начин. След нормализирането на ситуацията в магическия свят Кингзли организира избори и ги печели.


Единствената информация, която имаме за българското Министерство на магията е кратката среща с българския министър Обланск или Обалонск (а може и да се произнася по друг начин, просто Фъдж не знае как да го каже), който е облечен в "разкошно наметало от черно кадифе, обкантено със злато".

Възможно е обаче да разберем повече за българската магьосническа общност от следващите филми в поредицата "Фантастични животни", защото, както знаем от Виктор Крум, българските магьосници са въвлечени във войната срещу Гринделвалд.

Коментари

  1. Както винаги, страхотна и информативна статия! Благодаря ти за отделеното време!

    ОтговорИзтриване
  2. Кингзли организира избори и ги печели.

    Много готина формулировка =)

    ОтговорИзтриване
  3. Също знаем и че определено българският министър има чувство за хумор и все пак говори и разбира английски. :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд