Прочетете писмото, което Любен Зидаров изпрати на Роулинг и какво му отговори тя

Покрай работата си по блога имах щастието да се запозная с Любен Зидаров – илюстраторът на българските издания на „Хари Потър“. Новите корици предизвикаха огромен дебат, в който, за съжаление, някои фенове се показаха в много лоша светлина. Неодобрението им към новите корици прерасна в лични нападки срещу художника, което пък накара мъгълите да изкарат почитателите на „Хари Потър“ глупави и ограничени.


Беше ми интересно да се запозная с човека, който предизвика толкова много емоции и дебати и за щастие имах тази възможност в края на 2019 г. Тогава Любен Зидаров беше на 96 години, но ми направи впечатление колко е жизнен и интелигентен. Имахме дълъг разговор за „Хари Потър“ и кариерата му, като той дори се съгласи да даде кратко интервю за блога.


След това продължих да поддържам връзка с господин Зидаров и сина му Филип. По тази причина неотдавна попаднах на писмото, което Любен Зидаров е изпратил на Джоан Роулинг, когато е бил одобрен за илюстратор на българските издания. Това ми се стори много интересна част от историята на „Хари Потър“ в България, затова помолих да ми позволят да го публикувам тук. Господин Зидаров се съгласи, но само при условие, че публикувам и отговора, който е получил от офиса на Дж. К. Роулинг. Естествено се съгласих – тъкмо добавям още едно парченце от историята на ХП, което може да намерите само тук.


Следва превод на писмото на Любен Зидаров. Тъй като не съм преводач, вероятно преводът не е много добър, затова прилагам и копие на оригиналното писмо.
 

Уважаема г-жо Роулинг,

Много се радвам, че имам възможност да изразя благодарността си за Вашия интерес към моята работа покрай поканата на издателство „Егмонт България“ да илюстрирам юбилейните издания на седемте книги за Хари Потър.

Много ценя положителната оценка от авторката на една толкова оригинална и грабваща история, едновременно фантастична и реална, което превърна поредицата „Хари Потър“ в една от най-четените книги изобщо. Невероятните приключения ме въведоха като илюстратор в ново творческо състояние и отвориха нова страница в артистичната ми биография.

Бих искал също така да изразя огромното си удоволствие, че заедно с един от персонажите Виктор Крум, актьора, който играе ролята му във филма и аз, ставаме общо трима българи, които сме участвали в приключенията на Хари Потър.

Уважаема госпожо, моля да приемете най-искрените ми пожелания за бъдещи литературни успехи и много дълъг живот на Потър поколението.

Сърдечно Ваш,
Любен Зидаров



Както обещах, добавям и превод на отговора от офиса на Роулинг. И отново копие на оригиналното писмо.
 

Уважаеми г-н Любен Зидаров,

Благодарим ви за прекрасното писмо, което беше препратено в този офис. В този момент заради писането, работата и ангажиментите ѝ към благотворителни организации, г-жа Роулинг не посещава офиса си, за да чете кореспонденцията си и по тази причина за съжаление няма възможност да Ви отговори лично.

Госпожа Роулинг ни помоли да Ви предадем благодарностите ѝ за милите Ви думи и най-добрите ѝ пожелания, както и благодарността ѝ, че продължавате да работите по илюстрациите на българските издания на „Хари Потър“.

Благодарим още веднъж, че писахте. Знам, че г-жа Роулинг би искала да ви пожелае още успехи в кариерата ви и да ви изпрати най-топлите си пожелания.

Офисът на Дж. К. Роулинг

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър