8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Както знаете, този блог в продължение на години беше посветен на "Хари Потър", но аз вече отдавна не съм дете и е време да продължа напред, затова смятам да посветя времето си на истинската си страст - книгите от поредицата "Здрач" на Стефани Майър.


Взех това решение сега, но отдавна го планирам, защото книгите на Стефани Майър имат толкова много предимства пред тези на Джоан Роулинг. Ако искам, мога да изброя 1888 такива, но аз се спрях само на 8 толкова силни аргумента, че би било невъзможно някой да спори с мен.

Ето сега кои са осемте причина винаги да предпочитам "Здрач" пред книгите за "Хари Потър":

1. "Хари Потър" е за деца, "Здрач" е за тийнейджърки


Каквото и да си говорим, "Хари Потър" е книга, която е предназначена за деца. В нея се говори за съвсем базови неща, като добро и зло, приятелство, важността на изборите и значението на тези избори за бъдещите поколения.

За разлика от това в "Здрач" става дума за неща, които повечето деца до 10-годишна възраст няма да разберат, като най-важното и единствено от тях е това да имаш нужди там долу и да намериш подходящия човек, който да ти ги задоволи, след като се венчаете.

Какво значение имат безкрайните брътвежи на Джоан Роулинг за това колко е лошо да убиваш. Аз научих, че е лошо още като бях на 12-години и това по никакъв начин не би ми помогнало да спечеля сърцето на красив вампир.

2. В "Здрач" има истинска любов, а в "Хари Потър" - не


Сериозно се притеснявам за романтичния живот на Джон Роулинг, която се е омъжвала двойно повече пъти, отколкото се е развеждала, но въпреки това очевидно не знае какво значи истинска любов.

Главният герой Хари Потър не само скъса с първата си приятелка Чо Чан, но след това се раздели и с Джини, за да тръгне по света и да върши лични дела.

Когато Едуард и Бела се разделиха, двамата буквално не можеха да живеят един без друг. Хари Потър забрави Чо Чан само за няколко месеца. Какво ни учи това за любовта? Че тя е нещо временно и заменимо?

А после с каква жена се хвана? Колко момчета смени Джини Уизли в книгите за "Хари Потър"? Много!  Знаете ли кои жени сменят толкова често мъжете? Проститутките. Хари Потър се събра с проститутка, а това не може да е истинска любов.

3. "Здрач" има по-хубави корици


Третият ми аргумент са кориците, които са много по-красиви при "Здрач". Знам, че циниците ще кажат, че една книга не трябва да се съди по корицата, но по какво друго да я съдиш, преди да си я прочел или да си гледал филма.

Кориците на "Хари Потър" са твърде шарени и детски, докато тези на "Здрач" са елегантни и минималистични.

Освен това да сте чували някога около кориците на "Здрач" да се вдига толкова шум, колкото около тези на "Хари Потър"? Не, защото са перфектни.

4. Едуард Кълън е много по-красив от Хари Потър


Никой не обича да чете книги за грозни хора, а Джоан Роулинг сякаш целенасочено се опитва да ни внуши, че Хари е грозен - той е рошав, нисък и късоглед. Буквално нищо не му е наред.

Едуард Кълън пък е най-прекрасният мъж на света. Макар книгите "Здрач" да са по-малко на брой, Стефани Майър е намерила как да спомене красотата на Едуард цели 165 пъти. Роулинг нито веднъж не нарича Хари "красив".

5. Посланията на "Здрач" са много по-лесни за разбиране от тези на "Хари Потър"


Макар, както вече уточнихме, "Хари Потър" да е книга за деца, Джоан Роулинг се е постарала максимално да обърка представите им за добро и зло. В романите ѝ има персонажи като Сивиръс Снейп, за когото и до днес се спори дали е герой. Как ще се отрази това на едно 8-годишно дете, което утре ще се изправи пред избора дали да стане престъпник или не и ще се сети, че щом Снейп може да получи опрощение, ще може и то.

В "Здрач" границата между доброто и злото е много ясно очертана, макар и Стефани Майър да няма претенции, че иска да "научи" някого на тези неща. Тя предполага, че читателите ѝ са достатъчно големи и умни, за да знаят, че не бива да вършат лоши неща.

6. В "Хари Потър" има излишно усложнени женски образи


Никой не казва, че жените не трябва да са "сложни", но да се занимават подрастващите с жени, които се интересуват повече от училище, отколкото от момчета, е изключително нередно. С романите си Джоан Роулинг създава предпоставка за няколко поколения стари моми.

Помислете си само колко момичета биха искали да са Хърмаяни - млада жена, която успя да спечели момчето на мечтите си едва на 17 години. Да не споменаваме, че това момче беше Рон!

При "Здрач" е много по-добре замислено и стотици пъти по-добре изпълнено. Бела успява да е достатъчно самостоятелна, без да надценява силите си. Тя не е войн, не е велик мислител - тя е просто момиче. Като всички нас. Нямаме нужда от изкуствено усложнени женски образи само за да се "следва модата" в момента.

7. "Здрач" изтъква важността на брака


Семейството е най-важното нещо на този свят. Замислете се, че ако хората не бяха сключвали бракове през цялата история на човечеството, още до времето на Адам и Ева, нас нямаше да ни има. Или по-лошо - щеше да ни има, но щяхме да живеем без родители, което, както знаем, прави хората зли и в някои крайни случаи ги прави хомосексуалисти.

Знаете ли кой живее без родители? Точно така - Хари Потър. Роулинг ни е дала герой, който успява да спечели момичето накрая, въпреки че цял живот е живял без майка и баща. В това няма никаква логика.

Накрая сключва брак с Джини, но Роулинг подозрително мълчи кога е сключен този брак и дали някое от децата не е заченато в грях...

За разлика от нея, Стефани Майър, която аз уважително наричам леля Стефка, изтъква и подчертава важността и святостта на брака, дори когато той е брак между вампир и стотина години по-младо от него момиче. Бела запази чистотата си до първата брачна нощ и затова е истинската героиня, която всяко момиче трябва да следва, а не грозната Хърмаяни, която едва успя да си хване гадже в училище (защото не можеше да си извади главата от книгите и да започне да живее истински) и веднага се пусна на първия срещнат - Виктор Крум, който е на 17, а тя е на 14... ужас!

8. В "Здрач" има много повече християнски послания


Да, Роулинг се е опитала да се хареса на християнските читатели и е вкарала някои смътни препратки към Библията, но сякаш умишлено е избягвала да нарече истината с истинското ѝ име - Исус Христос. А да не споменаваме, че в "Хари Потър" има персонаж, който се нарича Хасан Мустафа и той по всяка вероятност е... мюсюлманин. Нима е редно такова нещо да се споменава в книга, която се чете от деца - млади, здрави български христианчета? Затова ли умря Христос на кръста, за да четат децата ни книга за някакъв мюсюлманин?

Християнските послания в "Здрач" са много по-явни, ясни и разбираеми.


Това са причините да обичам "Здрач" и въпреки че харесвам някои неща в "Хари Потър", никога не бих предпочел романите на Джоан Роулинг пред тези на леля Стефка. Никога! Дори утре, когато вече няма да е първи април...

Коментари

  1. Това е най-голямата простотия, мисля че първо трябва да си четете тъпите статии преди да ги побликувате. Може би ако ги прочетете ще видите що за простотии сте написали..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит първи април и на Вас! Ако си бяхте направили труда да прочетете останалите му публикации в блога, нямаше дори за миг да си помислите, че е чел до третата книга. Усмихвайте се повече и не премайте всичко толкова крайно и сериозно! Приятен ден :)

      Изтриване
  2. Надявам се това да е първоаприлска шега, ама искрено! Плюс това, хубавият от "Здрач" може да се види и в "Хари Потър"😁

    ОтговорИзтриване
  3. Ъ-ъ, задявките със „Здрач“ не остаряха ли вече? Не бе, щото освен първи април сме и 2020-та...

    ОтговорИзтриване
  4. Това е най-великото нещо, което съм чел.

    ОтговорИзтриване
  5. Аргументите ти са безмислени предвид,че двете книги са абсолютно различни. Различна идея и различно послание. Няма нужда да ги сравняваш. Ясно не си прочел цялата поредица Хари Потър,щом казваш,че е за деца. Бих казала,че детските части са до 3-та включително. Няма нищо, всеки има право на мнение. Възхищавам се единствено на дързостта ти да пишеш статии с безсмислено съдържание. Наистина се иска доста увереност.

    ОтговорИзтриване
  6. Тази статия е доказателство, че смело мога да заявя: ЖАЛКО за горкия български неразбиращ читател!

    ОтговорИзтриване
  7. Най-добрата първоаприлска шега тази година <3

    ОтговорИзтриване
  8. Не знам кое ме разсмя повече... Статията, Мишо или розовия еднорог...пхахахах
    Имам едно питане, като човек накарал се да изгледа всички филми, заради глупаво гадже и чел началото на първата книга *не ме съдете, нямам намерение да ги довършвам, пазя си нервите*
    Може ли аз да водя срещата за Здрач, обещавам ще е интересно и даже някои моменти и сцени ще се преиграват пародично, за да е по-силна емоцията...*изкуствената кръв е бонус*

    ОтговорИзтриване
  9. На мене Здрач ми е твърде лигаво,обаче е добре направена книга. Просто не ми е по вкуса. Съгласна съм с Axter, че това са две различни книги, които е трудно да се съпоставят. Хубав еднорог, впрочем :) .

    ОтговорИзтриване
  10. Не съм чел Здрач, но съм го гледал няколко пъти, харесва ми изключително много!
    Хари Потър не бях го цял до преди няколко месеца, но филмите бях ги гледал изключтелно много!

    Това да смееш да сравняваш двете истории е изключително глупаво и ограничено

    "Главният герой Хари Потър не само скъса с първата си приятелка Чо Чан, но след това се раздели и с Джини, за да тръгне по света и да върши лични дела."
    Какво значи лични дела... при положение в него живее друга душа. Какво по дяволите трябва да направи според теб, да продължи да търпи болките от белега и да заживее щасливо с Джини.

    Ама пълни глупости.

    Любовта на Снейп, дори да беше само едностранна си беше истинска любов от нази лудата която разправят за Бони и Клайд(не съм гледал или чел, но знам, че са били лудо влюбеми) щом Снейп е бил наред да размени Джеймс и Потър за живота на Лили... да не е правилно или както кажа Директора - Отвращаваш ме. Но не можеш да отречеш, че любовта му е била истинска за цял живот!

    Да не говорим за любовта на Джеймс и Лили също така и Тонкс и Лупин. Да съгласен съм, не е главната история в Хари Потър, но е добра и странична.

    Разликата в историте е такава която няма точка на претегляне.

    Едната е за луда и забранена любов, но последвие се разрешава.
    Другата е за история за момче което е обречено още от раждането.

    И последно майната му на религията! Хари Потър са искали да я забранят, но не им се получило. Тия нещастници ми прекратиха втората част на "Златния Компас" филма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ах, прекалено късно видях, че е 1-ви април. Не мога да изтрия :(

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)