Не просто домът на главните герои - истинското значение на Грифиндор

Автор: Свилена Малчева

Когато кажеш на някой Хари Потър фен, че си от дом Грифиндор, повечето често заключват, че си там, защото искаш да се чувстваш „готин“ и „смел“ заради главните герои в книгите, които често са разглеждани като такива. Аз харесвам Хари, Рон и Хърмаяни (е, Хърмаяни понякога ме дразни, но това е друг въпрос), харесвам и Снейп, Регулус, Слъгхорн, Тонкс, Оливандър. За мен не е от голямо значение домът, когато говоря за любимите си герои. Но днес реших да напиша този текст, с цел да защитя дом Грифиндор пред всеки, който би го пренебрегнал или решил, че е безинтересен.


Факт е, че в днешно време, когато, за наш късмет, живеем в свят без войни, не се отварят много възможности да проявиш физическа смелост, каквато е проявена в книгите от любимите ни герои. Дом Грифиндор се слави с личности, които са изпълнени с кураж, смелост и куртоазия. Дефиницията на думата „кураж“ е да бъдеш достатъчно смел да говориш за вярванията си, да извършваш дела свързани с тях. Аз силно уважавам хора, които са способни да изразяват себе си пред обществото, без да прибягват към това да се променят заради някого или да очакват одобрение от някой друг. Единственото одобрение, което ни е нужно е нашето собствено.

Думата „смелост“ означава да можеш да контролираш страха си в трудни ситуации. За да съществува смелост у един човек, е нужен първо страх. Няма безстрашни хора, но има хора, които се изправят срещу страховете си, с цел да се развиват като личности, един вид – да еволюират. Ако живееш в страх, то ти не живееш. Животът е сив, защото не можеш да се престрашиш да станеш човека, който си се родил да бъдеш. Когато обичаш да правиш нещо, прави го, каквото и да ти се казва. Когато не харесваш нещо в живота си, вземи нужните мерки, за да го промениш. Истината е, че най-вероятно живеем един живот и сега е моментът да се вършат промени.


Грифиндорци също са и решителни. Те не се колебаят много, защото имат заложени вярвания и във всеки един момент те знаят кое е правилното да се направи, а не търсят лесния начин, чрез който да се измъкнат от дадена ситуация (“Soon we must all face the choice between what is right and what is easy” -Dumbledore). Точно това ги прави изключително силни хора със силни вярвания, знаещи какво искат от живота. А това е качество, с което човек трябва да се гордее.

Галантността и куртоазията не е задължително да са свързани само с поведението на мъж спрямо жена. Преди време тези понятия са се отнасяли до рицарското поведение, което включвало наличието на добри маниери. Тези качества могат да бъдат приложени и в днешно време – това да уважаваш хората до себе си, да помагаш на по-слабия или по-възрастния и прочие.


Не случайно символът на дом Грифиндор е лъв. Лъвът не позволява да бъде разколебан, той черпи гордост от смелостта си и знае цената си.

Когато бях малка, аз наистина харесвах Грифиндор, защото исках да бъда герой като Хари, но сега виждам по-дълбокото значение на този дом, което може да бъде приложено и в ден днешен – бъди себе си, споделяй мислите си, изправяй се срещу страховете си и не позволявай на други да ти казват какви избори да правиш в живота си. Животът е твой. Щом си себе си, правилните хора ще те намерят, а както знаем, дом Грифиндор черпи сили от приятелите.

Коментари

  1. Въпрос към авторката:Случайно да сте чела Дивергенти,защото ми се струва,че долавям нотки на манифеста на Безстрашните?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър